• Enlace Slider home mascletás (6)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • Els representants fallers reben la seua carta d'adhesió al pacte "Per unes Falles Sostenibles"

Els representants fallers reben la seua carta d'adhesió al pacte "Per unes Falles Sostenibles"

Les 26 entitats falleres participants seran un exemple del desenvolupament d'hàbits per a la sostenibilitat de la festa

La Generalitat Valenciana, la Diputació de València i l'Ajuntament de València han impulsat el projecte "Per unes Falles Sostenibles". L'objectiu és fomentar una festa en la qual, a més de millorar els importants beneficis econòmics i la gran cohesió social que genera, s’avance cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2019 de les Nacions Unides. Les adhesions al pacte suposen el compromís i la implicació de les diferents comissions participants en el desenvolupament d'hàbits i actituds per avançar cap a la sostenibilitat de la festa.

El passat 17 de gener es van lliurar les primeres cartes d'adhesió de les comissions falleres a este projecte en un acte en què va estar present la Fallera Major de València, Marina Civera, la seua cort d'honor i diferents representants d'institucions valencianes. Per això, van intervenir la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, Delia Álvarez, el diputat de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, Josep Vicent Bort, i el Regidor de Cultura Festiva i President de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, i Marina Civera.

La conducció de l'acte va anar a càrrec del presentador i humorista Eugeni Alemany, que va presentar un curtmetratge emmarcat dins el projecte "Per unes Falles Sostenibles". En l'audiovisual es presenta, des de la mirada d'una periodista estrangera, com els fallers ja inclouen la sostenibilitat en els seus hàbits al casal. Alemany va remarcar sobre esta campanya que "com influencers dels barris, els fallers són el motor que poden contagiar als veïns de noves actituds més racionals amb el medi ambient". Va ser Alemany qui també va introduir el pacte llegint la carta d'adhesió a este de les comissions. De fet, en finalitzar l'acte, va cridar a la cort d'honor perquè, al costat de Marina Civera, se sumessen a la recepció de les falleres representants de cada comissió o junta participants i que van poder estar presents a l'acte. Estes van pujar a l'escenari per rebre, de mans de les autoritats presents, la carta d'adhesió.

Són 26 les comissions, entitats i juntes falleres les que s'han adherit al pacte "Per unes Falles Sostenibles. En juntes locals falleres es troben les dels següents municipis: Sueca, Alzira, Llíria, Gandia, Catarroja, Xàtiva, Alberic, l'Eliana-Cid, Picanya, Montcada i Torrent. Les comissions falleres són les següents: Arts i Oficis, Avinguda del Regne de València-Mestre Serrano, Equador, Plaça Mare Nostrum de Port de Sagunt, Ribera-Convent de Santa Clara, la núm 335 del cens del sector Mislata, la núm 343 del cens a l'Horta, la Marina de Port de Sagunt, Àngel Villena-Pintor Sabater, Doctor Sanchis Bergón-Túria, Carrer de Baix-meso de Morella, Jesús Morante i Borràs-Caminot (la Punta), Santiago Rusiñol-Comte Lumiares i la Vila de Sagunt. També ho ha fet la Federació de Falles d'Oliva.

El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, va incidir durant l'acte que "els casals són un espai intergeneracional i en ells podem aconseguir que estos bons hàbits arriben a moltíssima gent". "Es tracta d'una campanya que vol crear consciència no només durant els dies de la festa, i les Falles constitueixen una gran eina cívica per impulsar aquests valors de sostenibilitat", va afegir.

El diputat de l'Àrea de Medi Ambient, Josep Vicent Bort, va ser el següent en prendre la paraula i va destacar que "els ODS de les Nacions Unides han d'estar sempre presents en l'agenda de desenvolupament de tots els territoris i formar part dels horitzons per conquerir com a societat ". Així mateix, Bort ha apuntat que "és molt important que les comissions falleres subscriguen este pacte per la sostenibilitat de la festa, perquè ells són la festa i ells són els que han fet possible que hui siga Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i per seguir sent-ho el únic camí és el desenvolupament cap a la seua sostenibilitat ".

Des de la Generalitat Valenciana, la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, Delia Álvarez, va voler assenyalar que "este acord entre institucions trenca la tendència passada de caminar cada administració pel seu camí, i permetrà aportar a la societat eines per millorar la relació de la festa amb l'entorn. Es tracta d'impulsar tant entre la ciutadania valenciana com entre els turistes hàbits sostenibles i respectuosos amb el medi ambient mentre gaudim de la festa ".

Marina Civera va animar a tots els fallers a participar cada dia des dels seus casals, amb xicotets gestos, a sumar en el camí de la sostenibilitat. Perquè són xicotets hàbits molt senzills els que suposen grans canvis: "La festa la fan els fallers i els necessitem en este repte que té per objectiu que el nostre Patrimoni Immaterial de la Humanitat siga també un referent de societat responsable davant el món amb aquest altre patrimoni de tots que és el medi ambient".

Amb el hashtag #PerunesFallesSostenibles, tots els actors que participen en la festa fallera poden seguir l'exemple dels casals i practicar una forma de gaudir les festes de forma sostenible.

Fotografies: Armando Romero

  • IMG-20190117-WA0062
  • IMG-20190117-WA0107
  • IMG-20190117-WA0108
  • IMG-20190117-WA0110
  • IMG-20190117-WA0111
  • IMG-20190117-WA0118

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte