• Enlace Slider home mascletás

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • Les comissions falleres participaran activament en l’estudi que analitzarà i quantificarà l’impacte econòmic de les Falles

Les comissions falleres participaran activament en l’estudi que analitzarà i quantificarà l’impacte econòmic de les Falles

L’Assemblea de presidentes i presidents de falla ratifica les normes de desfilada de l’Ofrena i de la recollida de premis

Galiana: “Encarem les Falles de 2023 i espere i desitge que siguen les millors festes de les nostres vides”

Les comissions falleres col·laboraran de forma activa en l’estudi que analitzarà i quantificarà l’impacte econòmic de la festa de les Falles. La investigació, que es realitza amb la col·laboració de la Regidoria d’Hisenda de l’Ajuntament de València i la Universitat de València, té l’objectiu de quantificar la despesa de la festa, tant de les comissions, dels turistes com de les empreses de la ciutat, tot això “amb rigor i solvència”.

Les persones encarregades de dirigir l’estudi han explicat durant l’Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes de febrer, celebrada este dimarts, que la investigació “posarà nom, cara i ulls a tot allò que representa la festa” i, amb esta informació, “serà possible aconseguir objectius fins i tot més ambiciosos”.

Per això, s’ha sol·licitat la col·laboració de les comissions falleres, a les quals se’ls remetrà un qüestionari per poder obtindre totes estes dades. El president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha destacat la importància que té l’estudi, “una ferramenta que serà fonamental per quantificar l’impacte econòmic de la nostra festa”.

L’Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes de febrer ha estat presidida en el seu començament pel president nat de Junta Central Fallera, Joan Ribó, que ha desitjat a tots els presidents i presidentes unes bones Falles 2023 i ha aprofitat per agrair-los tot el seu treball per la festa, especialment en els últims tres anys, des de la irrupció de la pandèmia.

L’alcalde de València ha celebrat que tota la indústria vinculada a les Falles “continua treballant de forma normal” i ara, a poques setmanes de la celebració de les setmanes grans, ha destacat que la ciutat viurà “les Falles de la normalitat” que, a més, seran “molt importants per molts motius, un d’ells, les ganes que tenim totes i tots, i altre, la coincidència amb les dates, que fa preveure una gran assistència de persones”.

Per altre costat, l’Assemblea ha ratificat les normes de desfilada de l'ofrena de flors de les Falles de 2023, així com dels lliuraments de premis, amb l'objectiu de garantir la uniformitat en la desfilada de totes aquelles persones que participen en el mateix, per a aconseguir, a causa de “la complexitat en la seua planificació”, un desenvolupament de l'acte "el més lluït i organitzat possible".

Pel que fa a l'Ofrena, la normativa estableix que les comissions hauran de desfilar en files de cinc fallers/eres com a mínim. Quan el nombre d'integrants d'una comissió no siga múltiple de cinc, es formaran tantes files de cinc components com es puga, les necessàries de quatre components per a completar el total de participants i, en el seu cas, una fila de tres si fora necessari per a completar la distribució total de components de la falla.

Respecte a la distància entre les files, les normes indiquen que serà d'aproximadament de tres metres, inclosos l'estendard de la comissió, la Senyera i les cistelles de flors que siguen portades, i només s'admetrà l'excepció en la distància que guardaran les falleres majors de la comissió respecte de la resta de components, que podrà ser aproximadament de cinc metres.

Per altra banda, recorden que no està permés realitzar corredors de rebuda pels components de la comissió a les falleres majors a la seua arribada a la plaça de la Verge, en la mateixa plaça o en les eixides establides del recorregut oficial, perquè suposaria "una paralització de la desfilada" en aquest punt del recorregut que "repercuteix en el desplaçament de la resta de comissions que segueixen el mateix".

En la normativa també s'estableix que tots els fallers i falleres que participen en l'Ofrena hauran de vestir la indumentària tradicional valenciana aprovada i contemplada en els articles 64 i 65 del Reglament Faller.

Per últim, s'indica que l'organització de l'Ofrena "garantirà la participació de totes les persones atenent criteris d'igualtat i accessibilitat" amb la finalitat de "continuar fomentant la diversitat i inclusió en la festa de les Falles".

Per que fa als lliuraments de premis, en el cas de les falles infantils, concurs de presentacions infantils, cavalcada del ninot, llibrets y Exposició del Ninot, el dia 16 de març, la desfilada començarà a les 16.30 hores per la secció 22ª i finalitzarà a les 19.00 hores amb els premis de secció Especial.

Un dia després, el 17 de març, es lliuraran els premis de les falles grans i dels concursos de carrers il·luminats, llibrets de falla, presentacions i Exposició del Ninot. La desfilada començarà a les 09.30 hores amb els premis de secció 8ªC fins a les 12.30 hores amb els de secció Especial.

Informe de Presidència i de vicepresidències

En l'informe de Presidència, el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha subratllat que ja s’ha publicat, després de la seua aprovació, el ban faller, que estableix les directrius de mobilitat, autorització d’instal·lacions, horaris i ocupació del domini públic amb motiu de les Falles 2023, alhora que ha destacat que totes estes mesures han estat debatudes i consensuades en la taula de diàleg faller.

Per altre costat, Galiana ha informat que la mesa del reglament faller “ja ha finalitzat els seus treballs i el document que ha elaborat ha passat al registre d’entrada de l’Ajuntament”. Ara, ha explicat, “s’obri un termini perquè els serveis jurídics de l’Ajuntament estudien el mateix i, seguidament, es proposarà al president de Junta Central Fallera la convocatòria d’una Assemblea extraordinària de presidentes i presidents de falla per a debatre i aprobar, si és el cas, el reglament”.

Pel que fa als informes de vicepresidències, l’àrea de Festejos ha informat que les credencials per a la Macrodespertà ja s’han enviat mitjançant correu i es recolliran --mostrant codi QR i el DNI-- el 26 de febrer en horari de 06.15 a 07.15 hores. Pel que fa a l’àrea de Juntes Locals, ha informat de la celebració a Cullera l’Assemblea de juntes locals, que va acordar celebrar el dia 1 d’abril la Gala Fallera de la Comunitat Valenciana, va proclamar a la Junta Local de La Pobla de Vallbona seu de la pròxima edició de la Marató de truc Regne de València i va fixar per a finals del mes de setembre la celebració a la localitat de Dénia de l’acte d’Homenatge a les Falleres Majors de la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta d’Esports ha informat de la celebració de les finals del campionat de pilota valenciana de JCF. Les comissions Doctor Sanchis Bergón-Túria i Gayano Lluch es van proclamar campiones de les competicions adulta i infantil, respectivament. També ha indicat que el passat diumenge es va celebrar la Gala de l'Esport, durant la qual es va reconéixer a les més de 9.000 persones que han participat enguany en els campionats esportius de Junta Central Fallera. Durant l’acte es van entregar vora 200 premis corresponents a 15 modalitats esportives diferents.

L’àrea d’Infantils ha indicat que més de 1.600 xiquets i xiquetes participaran en la Macrodespertà infantil, i les credencials es lliuraran els dies 23 i 24 de febrer en les dependències de Junta Central Fallera. Per altra banda, ha destacat que el passat dia 17 de febrer es va celebrar la Gala Infantil en el Teatre La Plazeta. I pel que fa a l’àrea de Juvenils, ha informat de la celebració de la ‘Plantà Verda’ a través del projecte de recuperació ecològica “riquesa natural” de Cortes de Pallars, on els juvenils fallers van plantar més de 160 arbres, a més de realitzar tasques de desbrossament i cavat. També ha mencionat la celebració de la Gala Juvenil un acte que va ser “dinàmic i actual per als nostres juvenils”.

La vicepresidenta de Publicacions ha informat de la presentació del Llibre Faller 2023, una edició que el seu monogràfic es dedica enguany a l’enginy i gràcia a les Falles, i que es pregunta en primer lloc “què és” este concepte des del punt de vista d’un artesà faller, repassant el medaller històric dels premis d’esta categoria, abordant la tasca de la Federació de Falles en Especial Ingeni i Gràcia, amb una reflexió a mode de “memoràndum” i un repàs a l’aposta “imprescindible” de les comissions des de l’antiguitat fins el segle XXI.

Pel que fa a l’àrea de Cultura, ha destacat l’“èxit” de les Gales de la Cultura, celebrades durant el passat cap de setmana, en el seu retorn al Teatre Principal de València. Per altra banda, ha informat que el diumenge 26 de febrer tindrà lloc la XIX Entrada de Bandes de Música amb el seu recorregut habitual des de la plaça de la Verge fins a la plaça de l'Ajuntament. Com és habitual, en finalitzar l'entrada i abans de la mascletà, totes la bandes dirigides pel mestre Adrián Sánchez Castelló interpretaran el pasdoble “El Fallero”.

“Deixe la Presidència amb orgull”

Finalment, en el torn de precs i preguntes, el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha aprofitat per dirigir-se a tota l’Assemblea de presidentes i presidents de falla, l’última que presidirà, per assegurar que per a ell ha sigut “tot un orgull i honor” exercir la Presidència durant els últims tres anys, que han sigut “molt intensos”, durant els quals “entre totes i tots hem aconseguit superar una pandèmia i encarar les falles de març amb la màxima normalitat possible”.

“Deixe la presidència de Junta Central Fallera amb l’orgull d’haver superat amb vosaltres una pandèmia; amb un cens faller major que el que teníem i amb una línia ascendent de recuperació; amb unes ajudes econòmiques històriques a les comissions falleres; i amb una unió col·lectiva que ha pogut amb tot quan quasi ningú més que nosaltres confiava en res d’això”, ha expressat.

Finalment, ha dirigit unes paraules d’agraïment per tot el treball a les components de la seua Directiva, als vocals de lliure designació, que també finalitzaran el seu mandat quan acabe el de la Presidència, segons l’establert en el Reglament Faller, i als presidents i presidentes de falla.

“Ara comencen les Falles de 2023. Ara sí. Unes falles que totes i tots desitjàvem: sense mascaretes, sense distàncies, sense restriccions. Sense por. Unes falles que venen a tancar una històrica trilogia: les falles de setembre, les falles de la il·lusió i les falles de la normalitat. Tota una aventura que he pogut compartir al vostre costat. En definitiva: gràcies, gràcies i mil gràcies. Encarem les Falles de 2023 i que espere i desitge que siguen les millors falles de les nostres vides”, ha finalitzat. Unes paraules que han posat en peus a l'Assemblea de presidentes i presidents de falla.

Fotografies: Fotofilmax Fotógrafos

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte