• Enlace Slider home mascletás (5)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • JCF
  • Secretaria
  • Resum de l'Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes d'octubre de 2021

Resum de l'Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes d'octubre de 2021

Este és el resum de l'Assemblea de presidentes i presidents de falla del mes d'octubre de 2021

Acta de l’Assemblea General Ordinària de Presidents i Presidentes de Falla celebrada a la sala Jubiocio de Benicalap el dimarts 26 d’octubre del 2021 a les 20.30 hores amb la presidència del Sr. Carlos Enrique Galiana Llorens, com a Secretària General la Sra. Carmen Blasco Lucas, i amb l’assistència dels representants de les comissions falleres relacionats al marge d’acord amb els punts de l’orde del dia establits en la convocatòria.

PRIMER PUNT - APROVACIÓ, SI ESCAU, DE L’ACTA ANTERIOR

L’acta és aprovada per assentiment.

SEGON PUNT – INFORME DE PRESIDÈNCIA

La Presidència comença donant l’enhorabona a Nerea López Maestre i Carmen Martín Carbonell, Falleres Majors de València 2022 pel seu recent nomenament i els desitja que tinguen un feliç exercici. També es felicita les Corts d’Honor triades en el pavelló de la Fonteta de Sant lluís el passat 2 d’octubre.

Informa que les exaltacions de les Falleres Majors de València del 2022 seran el 22 de gener a la nit i el 23 de gener a la vesprada al Palau de Congressos. Quan es tinga més informació sobre entrades, horaris concrets i altres dades s’anirà comunicant.

S’està negociant, dins del govern municipal, el pressupost del 2022. Quan estiga tancat, s’informarà del pressupost que li correspondrà a Junta Central Fallera. S’està negociant també el pressupost de la regidoria de Cultura Festiva. El Ple municipal dedicat a aprovar el pressupost serà el 18 de novembre.

En breu s’iniciarà la negociació de la normativa de les falles del 2022 amb l’objectiu de tindre prompte tancades les dates i aclarides les qüestions.

La subvenció extraordinària a les falles s’aprovarà en la Junta de Govern d’este divendres. Es pagarà a partir de la setmana següent.

S’ha publicat en el BOP les bases de la subvenció de la il·luminació de carrers.

Des de la delegació de Falla volen aclarir la informació que cal comunicar en les carpetes. S’ha de posar el preu de la falla del 2022. Sols s’ha de sumar el que s’ha pagat en el 2021 per a la falla del 2022 i el que s’està pagant per al 2022. En cap cas cal sumar el que s’ha destinat i pagat en l’any 2021 per a la falla del 2020. La falla que s’haja gastat diners per a la reparació de la falla del 2020, i com a màxim el 10% del valor de la falla del 2020, servix per a la subvenció i no per a la classificació del 2022.

Es felicita les comissions, federacions i resta d’entitats falleres per fer totes les activitats sense oblidar que hi ha encara restriccions i que cal tindre precaució.

Ha sigut nomenada com a nova delegada de Publicacions María José Guijarro López de la comissió fallera Duc de Gaeta – Pobla de Farnals. Substituïx Ignacio Martínez Martínez de la comissió fallera Dr. Gil i Morte – Dr. Vila Barberà.

Finalment agraïx a Mercavalència i Mercaflor per haver cedit els seus espais per a les assemblees en este temps de restriccions.

TERCER PUNT – INFORME DE VICEPRESIDÈNCIES

La Vicepresidenta 2a de les àrees de Cultura, publicacions Amparo Sospedra Tarazona informa que ja han eixit les bases del concurs de Declamació. Exposa que este dijous a la Sala Flumen es presenta el Concurs de Teatre Faller amb l’assistència de les Falleres Majors. Es convida tots i totes a assistir. El Concurs s’iniciarà el 2 de novembre i acabarà el 22 de desembre. S’han presentat 32 obres. L’Escola de Tabal, Dolçaina i Cant d’Estil iniciarà el curs el 2 de novembre. S’ha convocat el XXIV Festival de Balls al Carrer. La inscripció es realitzarà de l’1 al 7 de novembre. Començarà el 14 de novembre a la plaça de la Mare de Déu i durarà fins al mes de maig del 2022. S’estan preparant les bases del Concurs de Fotografia. La Fira del Col·leccionisme faller es realitzarà el 6 de novembre en els jardins de JCF amb la presència de les Falleres Majors. Se celebrarà de 10.00 a 13.00 hores.

La vicepresidenta 5a de les àrees d’Infantils, Joventut i Esports Inma Guerrero Bolinches informa que s'han iniciat els campionats de birles en la “Bolera Cosmic Bowling”, el de tenis en el poliesportiu del Dr. Lluch i el de pàdel a Futbolcity de Massanassa. També se’n van celebrar el de petanca i el primer de golf. El de petanca es va realitzar el 17 d’octubre en el poliesportiu “Jocs Tradicionals”, situat en el carrer Nicasi Benlloch, darrere del Palau de Congressos. S’apuntaren 31 equips en la categoria masculina i 12 en la categoria femenina. Va estar present l’equip d’esport adaptat Club Aderes de Burjassot. El 23 d’octubre en la “Masia de las Estrellas”, es va celebrar la primera edició del Torneig de Golf de Junta Central Fallera, en el qual van participar 18 jugadors i jugadores. El primer classificat fou José Miguel Montalbán Subirats (comissió fallera Almirall Cadarso – Comte d’Altea). Està obert el termini d'inscripció per al Campionat de Bàsquet. La jornada se celebrarà el diumenge 14 de novembre de 2021 en l’Alqueria del Bàsquet. S’ha ampliat el termini d’inscripció de futbol 7 i futbol sala fins a l’1 de novembre. El concurs de tenis de taula es jugarà el 28 de novembre i el termini de la inscripció finalitza el 21 de novembre. Estan obertes les inscripcions del campionat d'animació de bàsquet femení. S’oferixen 100 entrades per falla. Al final de temporada hi haurà un premi a la falla que millor haja animat tota la temporada. El 21 de novembre se celebrarà la Volta a Peu Fallera. Hi ha premis en tres categories. Es demana voluntariat de falleres i falleres. La delegació d’Infantils ha convocat el concurs de postals nadalenques i el de maquetes. Està pendent el concurs de futbolí.

La vicepresidenta 3a de les àrees de Mitjans i Comunicació, Solidaritat i Inclusió María Tomás López informa l’Assemblea que s'ha enviat una carta a les comissions des de l'àrea de Solidaritat i Inclusió per a tractar d'identificar les necessitats de les Falles en esta matèria. S’ha dit que que no quedava molt clar perquè es volia arreplegar eixa informació i vol aclarir-ho. Es vol identificar la realitat (problemàtica de sordesa, mobilitat, malalties mentals infantils, etc.) per a fer més accessibles els concursos i no per a etiquetar persones, ja que l’estudi és anònim. La Fundació Osga Reintegra i la delegació han llançat novament le bases del concurs. Les comissions interessades es poden presentar fins al 15 març. La inscripció està limitada a 15 comissions.

QUART PUNT – RATIFICACIÓ DE L’EXPEDIENT 45/2021-2022 DE FALLA DE NOVA CREACIÓ

L’expedient és ratificat per 115 vots a favor, 6 abstencions i sense cap vot negatiu.

QUINT PUNT – APROVACIÓ SI ESCAU DE L’INICI DE L’EXPEDIENT PER TAL DE REALITZAR ELS TREBALLS PREVIS A LA FI DE CONVOCAR UN CONGRÉS FALLER

La Presidència explica algunes qüestions, abans d’entrar al debat relatiu a este tema. Primerament exposa que el plantejament de l’inici de l’expedient es realitza després que alguns presidents, tant en l’Assemblea com per correu electrònic o de manera personal, li hagen demanat que s’inicie el procés per a convocar un Congrés Faller. El problema és: com, quan i qui planteja l’inici del procés. Considera que eixes qüestions no les ha de contestar el president de la Junta Central Fallera sinó la mateixa Assemblea. Va dir, en el seu moment, que en esta radica el poder democràtic de la festa de les falles. Este punt de l’orde del dia es titula “inici de l’expedient” perquè tota modificació reglamentària, com l’actual Reglament Faller, ha de passar al final del procés pel Ple de l’Ajuntament. Eixe fet significa que cal que s’inicie un expedient per part del regidor delegat o de la regidora delegada a través d’una moció impulsora. La raó principal és, perquè, si es tira endavant, caldrà utilitzar recursos municipals i és necessari que tot quede reflectit a través d’un expedient. També cal considerar que cada pas que es done s’ha de reflectir-lo documentalment.

La Presidència proposa que, en cas d’iniciar-se l’expedient, en qüestió de mesos es portaria a l’Assemblea dos opcions de congrés consensuades. Una opció és la possibilitat de realitzar un congrés exprés per tal de modificar un únic article: la disposició addicional segona dedicada a la modificació i les possibilitats de derogació del Reglament Faller. Si fora eixe el model triat, un equip redactor s’encarregaria de redactar un únic article. El segon model consistix a realitzar un congrés global, com s’ha fet sempre. Si eixe fora el model triat, es treballaria amb tres equips: un comité redactor del reglament, un comité organitzador del congrés i un equip de realització del congrés. Eixes dos propostes desenrotllades són les que es tornaran a portar a l’Assemblea en els pròxims mesos.

Anuncia que, com a regidor, no participarà en la tria dels equips. Serà l’Assemblea la que gestione el dia a dia del Congrés. Com a regidor, posarà a l’abast les infraestructures i recursos, atendrà també les necessitats perquè arribe tot a bon port. Per eixe motiu, cal iniciar un expedient, per a justificar totes les accions municipals. Els equips tindran la cobertura municipal i l’assistència legal de la secretaria municipal si fora necessària. També tindran el suport de la mateixa gerent de JCF, si cal, o de la delegació d’Incidències.

Finalment exposa que un regidor o una regidora no guanya o perd congressos. Això és una errada de conceptes. El congrés sols el guanya el món faller. El regidor, en este cas, sols serà un faller més que estarà per a acceptar el que es trie. Així que demana, com a faller, el vot a favor per a iniciar l’expedient i iniciar un període precongressual. Pensa que l’actual reglament està obsolet. Hi ha articles que s’incomplixen sempre. Així que en cal una revisió o almenys una actualització. Si s’aprova este punt, en uns mesos es tornarà a debatre el model de congrés que es vol. També es triarà les persones que han de representar a l’Assemblea i quan es vol desenrotllar el congrés.

Un representant de l’Assemblea exposa que encara hi ha restriccions actives i per tant que no és moment d’iniciar un expedient perquè podria portar a solucions enganyoses. La Presidència respon que, en cas d’iniciar-se, seria després de la celebració de les falles. Afig que mai és el moment d’iniciar-lo però que alguna vegada cal fer-ho. Cal tindre en compte que un Congrés no sol acabar-se ràpidament i pot durar anys.

La persona representant de la comissió fallera 291 (Jerònima Galés – Litògraf Pascual y Abad) pregunta que si una vegada que s’inicie l’expedient es pot frenar, si no agrada com està desenrotllant-se. Vol saber si l’Ajuntament ha d’aprovar el Reglament perquè tal volta no li agrade. També desitja conéixer si el Reglament serà votat per tots els fallers i totes les falleres de la ciutat. La Presidència contesta que l’expedient pot paralitzar-se sempre. També diu que, una vegada aprovat, passa a la Comissió de Cultura i al Ple on generalment s’aprova. Després se’n fa una exposició pública. Cal tindre en compte que és un Reglament municipal. Finalment afig que el Congrés és representatiu i no estan presents tots els fallers i totes les falleres. Ell aprovarà i podrà decidir si es vol refrendar el Reglament pel col·lectiu faller.

La persona representant de la comissió fallera 289 (Isabel la Catòlica – Ciril Amorós) manifesta que considera que tal volta la situació s’està precipitant. Ja es va plantejar eixe tema i es va dir que no per estar activa la COVID. Fa no res, es cremaven les falles i per març es tornaran a cremar. El calendari d’activitats està molt ajustat en este temps. Crec que l’agenda està massa plena per a obrir un tema tan important com la convocatòria d’un Congrés. Cal anar a espai.

La persona representant de la comissió fallera núm. 100 (Arquebisbe Olaechea – Sant Marcel·lí) creu que cal fer el Congrés, quan toque. Entén que cal fer-lo però té els seus dubtes. Vol saber quines són les regles del joc. La resposta resulta senzilla. Es presenta un expedient i es vota directament. Vol saber si es farà nou, quins serien els congressistes i per qui seran elegits i elegides. Després, és clar, que l’ha d’aprovar el Ple municipal. En resum, pensa que el Congrés sí s’ha de fer però que s’han de saber les normes abans de dir que sí o que no. Si no es fa d’eixa manera, s’abstindrà.
La Presidència respon que sols passa a Ple l’acord final però la proposta la decidix l’Assemblea i tampoc la directiva. Ell no imposa res. L’Assemblea decidix sí o no. Considera que no serà un congrés exprés, encara que l’equip redactor portarà a la votació el seu model. Cal iniciar el camí i, quan no es vullga continuar, sempre pot parar-se.

La persona representant de la comissió fallera núm. 5 (Dr. Oloriz – Arquebisbe Fabián y Fuero) pregunta si l’expedient per a realitzar un congrés es tanca quan hi ha inactivitats. Ho diu per no precipitar-se, per si s’allarga el procés d’inici. Pregunta quan tarda a tramitar-se, després que es decidix l’inici. Si es fa molt llarg en el temps, es canviaran els presidents i les presidentes i les directives de les comissions falleres. La Presidència contesta que depén dels fallers i de les falleres que tarde més o menys. Reconeix que tal vegada canvien els regidors i les regidores i els presidents o presidentes de JCF. Després pregunta qui formarà la mesa i qui hi estarà present. Vol saber els passos administratius que cal donar. La Presidència respon que eixes qüestions les ha de resoldre l’Assemblea. Contesta que l’inici de l’expedient és un full que dona suport a les possibles despeses que haja d’assumir l’Ajuntament en eixe procés (material, reserves de llocs, etc.). Li diu que si en dos mesos s’arriba a un acord i s’aprova, s’iniciarà el congrés. Ell ha plantejat la possibilitat del Congrés perquè li l’han demanat. Mai es diu que és el moment adequat però alguna vegada caldrà iniciar-lo. Ha viscut eixe desig des de baix, quan ocupava un altre lloc en el món faller. També diu que els polítics i les polítiques han d’estar al marge d’eixe debat. Finalment la persona representant exposa que està a favor d’un Congrés però no vol que siga demà. Si cal tardar, es tardarà. La Presidència conclou expressant novament que la proposta la porta a l’Assemblea perquè li ho demanaren.

Una persona representant de l’Assemblea exposa que s’estan donant facilitats. Considera que iniciar l’expedient no és tan complicat. No significa començar demà. El Congrés durarà i tot tindrà un procés. Cal fer un pas endavant.

La persona representant de la comissió fallera núm. 23 (Tomasos – Carles Cervera) manifesta que és la quarta vegada que es planteja eixe tema. Una vegada no es va aprovar per falta de sintonia. L’altra la causa va ser la pressa i la tercera que no era el moment. Ell anteriorment va votar negativament pels condicionants. Creu que la pandèmia ha ensenyat alguna cosa. Les falles avancen ràpidament, cada vegada més, i cal actualitzar-se. Ell votarà que sí.

La persona representant de la comissió fallera núm. 179 (Ferros – J.B. Perales) exposa que anit tingueren reunió del sector de Camins al Grau. Encara que no actua com a portaveu, vol exposar-ne uns dubtes. El primer és que si es vol analitzar tot el Reglament, ja que hi ha una gran incertesa. No se sap si el congrés pot plantejar la intenció o no de desvincular-se de l’Ajuntament. Finalment té dubte sobre si el President nat pot vetar o modificar el que s’acorde. La Presidència respon que el fet de modificar poc o molt el Reglament Faller depén dels fallers i de les falleres. Actualment JCF és una entitat autònoma municipal. Si es desvinculara de l’Ajuntament, caldria constituir una Federació i plantejar-se la manera de relacionar-se amb l’Ajuntament. El President nat té vot en el Ple però no pot modificar el que vullga ell sol.

La persona representant de la comissió fallera núm. 68 (Conserva – Berenguer Mallol) agraïx totes les explicacions i este debat. Ara, després d’escoltar les exposicions, considera que ha de comunicar-ho a la seua directiva perquè es pronuncie. Per tant, creu que s’hauria d’esperar a la pròxima Assemblea per a votar, després de ser contestats els diferents dubtes. Moltes persones potser tenien un vot pensat i ara, després del debat, pensen de manera diferent i ho han de comunicar en la seua comissió. La Presidència considera que el debat s’està realitzant durant molt de temps. Torna a exposar que és un equip redactor format per fallers i fallers el que ho prepararà tot per a evitar que es dirigisca eixe tema des de la Presidència.

La persona representant de la comissió fallera núm. 205 (Nord – Dr. Zamenhoff) exposa que és de les persones que ha demanat un Congrés durant molt de temps, junt a l’actual president. En passar falles, va dir que molts dels problemes plantejats se solucionaren gràcies a la interpretació que va fer la Presidència, ja que el Reglament no donava solucions. Considera que cal modificar articles i la disposició final perquè modificar el Reglament no siga tan complicat. S’ha demanat moltes voltes i no cal tindre por al Congrés, encara que s’ha de treballar eixe tema. L’actual Reglament té 20 anys i presenta molts articles desfasats. La Presidència contesta que s’ha de modificar i s’ha de redactar la disposició final de manera que puguen modificar-se articles puntuals.

La persona representant de la comissió fallera núm. 287 (riu Bidasoa – comte de Torrefiel) exposa que no ha pogut comentar amb la seua directiva el tipus de model que es vol. No sap si es pot ajornar la votació perquè ara, com encara no ho ha exposat a la seua comissió, li tocarà abstindre’s. La Presidència li respon que sobre eixe tema s’ha parlat i debatut molt.

La persona representant de la comissió fallera núm. 262 (Campament – la Iessa) manifesta que ell ha vingut a votar si s’obri o no un expedient. Després ja es vorà com fer-ho. No cal marejar-se més. Ell vota que sí.

La persona representant de la comissió fallera núm. 174 (pintor Salvador Abril – Peris y Valero) exposa que li fa la impressió que hi ha més persones assistents que en l’altra sessió de l’Assemblea. Considera que s’ha de tindre debat, no sols en determinades ocasions, sinó sempre perquè l’Assemblea és sobirana.

Finalment se sotmet a votació la possibilitat d’iniciar un expedient per a realitzar els treballs previs per a convocar un congrés faller. El resultat és:

  • Sí – 11 vots
  • No – 28 vots
  • Abstencions – 14 vots
  • Total d’assistents – 157 persones

Per tant l’Assemblea aprova l’inici de l’expedient per a preparar un congrés faller.

SEXT - PRECS I PREGUNTES

Les persones membres de l’Assemblea realitzen diferents preguntes i precs.

La sessió s’alça a les 21.56 hores de la qual cosa com a Secretària estenc la present acta amb el vistiplau del President.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte