• Enlace Slider home mascletás (5)

Junta Central Fallera

Resum del Ple de JCF del mes de setembre de 2020

Este és el resum del Ple de Junta Central Fallera del mes de setembre de 2020

Acta del Ple de la Junta Central Fallera celebrat a la sala Jubiocio el dia 16 de setembre del 2020 a les 20.00 hores amb la presidència del Sr. Carlos Enrique Galiana Llorens, assistit pel tècnic d’Administració General Sr. Vicente Revert Tapia per delegació del Secretari Administratiu, com a Secretària General la Sra. Carmen Blasco Lucas amb l’assistència dels membres de JCF relacionats al marge.

PRIMER PUNT - APROVACIÓ, SI PROCEDIX, DE L’ACTA ANTERIOR

L’acta és aprovada per assentiment. 

SEGON PUNT - INFORME DE PRESIDÈNCIA

La Presidència fa diversos agraïments. En primer lloc agraïx el coordinador de les palmeres, al delegat de pirotècnia Víctor Arroyo, llançades pel juliol amb motiu de l’acte d’homenatge a les vícttimes de la Covid-19. També coordinarà els actes pirotècnics que es realitzaran el 8 i 9 d’octubre amb motiu del Dia de la Comunitat valenciana. En segon lloc agraïx a les delegacions que participaren en el lliurament dels premis de l’exercici anterior a les comissions. Suposa una tornada a la normalitat. El comportament del col·lectiu faller fou molt responsable. L’acte va acabar a les 13.45 hores quan estaba prevista la finalització a les 14.30 hores. Finalment agraïx a la delegació d’Esports l’organització de la partida de pilota valenciana adaptada celebrada a Massamagrell 13 de setembre.

La Presidència esmenta que es va oferir a l’entitat Lo Rat Penat que poguera lliurar els seus premis de llibrets amb la resta de premis en l’acte celebrat el 12 de setembre. Van preferir no fer-ho eixe dia. Se’ls va oferir per a l’any que ve, com uns altres anys, que es lliuren a la plaça de l’Ajuntament amb els premis de la resta de concursos.

La Interagrupació de Falles ha sol·licitat una reunió per a tractar el tema de les mesures sanitàries i de l’aforament que es permet tindre en els casals. S’ha acordat tindre una reunió amb la Secretària Autonòmica Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic Isaura Navarro Casillas el 23 de setembre del 2020 per a tractar eixe tema. En l’Assemblea de Presidents s’informarà del resultat de la reunió. Si alguna comissió desitja que se li pregunte alguna qüestió a la secretària Autonòmica pot fer-la arribar a Secretaria. Se li ha convidat a asistir a l’assemblea i encara no ha confirmat si li será posible fer-ho.

Finalment informa dels pròxims actes que es realitzaran. El 17 de setembre es realitzarà el repartiment de la indumentària dels equips de pilota valenciana en el trinquet de Pelai. El 25 de setembre la Federació de Falles d’Especials inaugurarà el programa “Una festa per a tots”. Eixe dia es lliuraran les noves bandes a les Falleres Majors i les Corts d’Honor en el Saló de Cristall. Serà un acte restringit a causa de les actuals mesures sanitàries.

 

TERCER PUNT – INFORME DE LES DELEGACIONS

La delegació de Festejos agraïx la participación i el comportament de les 73 comissions i dels 700 fallers i falleres que al llarg del matí del 12 de setembre participaren en l’acte de lliurament de premis de l’exrci anterior. El 26 de setembre al Saló de Cristall de l’Ajuntament es lliuraran les bandes a les Falleres Majors i a les Corts d’Honor. Pròximament s’obrirà la inscripció per al concurs de PlayBack, una vegada es publiquen les bases en el BOP. La inscripció per als jocs de taula acaba el 17 de setembre. S’ha organitzat el protocol amb les mesures sanitàries necessàries: desinfecció, llavat de mans, distància de seguretat, etc. Es recomana que cada baralla de cartes tinga un sol ús. Pel que fa al truc, a causa de la utilització obligatòria de mascaretes, s'’an incorporat noves senyes amb el cos per fer-les visibles. Els participants també podrán gastar mascaretes transparents i fer les senyes que tradicionalment es fan en este joc.

La delegació de Cultura informa que ara per ara no es realitzaran els “balls de carrer” a causa de l’actual situació sanitària. El lliurament del concurs de fotografía es realitzarà en el palau de l’Exposició i no en el centre comercial Nuevo Centro, ja que este ha restringit els actes públics en el seu recinte per la pandèmia. La convocatoria del Concurs de Teatre es publicarà quan apareguen publicades en el BOP. En l’actual edició e celebrarà en la sala Flumen. Esta pretén supera les carències que tenia el Centre “la Rambleta”, on s’ha celebrat uns altres anys. El Concurs de Presentacions no es convocarà en este exercici i s’estan buscant activitats alternatives. S’ha convocat el ple de condicions de tabal i dolçaina.

La delegació de Comunicació ha convocat uns cursos per a les comissions dedicats a la comunicació fallera. Participaran diferents experts en comunicació i també persones relacionades amb el col·lectiu faller. Es vol realizar en dos sessions que es faran dos dissabtes de matí que es programaran després de la festivitat del 9 d’Octubre. Les dates dependran també de l’evolució de les condicions sanitàries. Entre altres temes, es tractarà: la gestió comunicativa, la relació falles – mitjans de comunicació, el marc legal de la comunicació, utilització de llenguatge inclusiu, etc. La inscripció es podrá realizar fins al 30 de setembre.

La delegació d’Infantils informa que s’iniciarà la inscripció per al Concurs de Play-Back quan estiguen publicades en el BOP. El 4 d’octubre se celebrarà el concurs d’escacs en el casal de la comissió Duc de Gaeta – Pobla de Farnals. La inscripció acaba el 26 de setembre. El L Concurs de Dibuix Infantil se celebrarà el 8 de noviembre a la plaça de l’Ajuntament. El jurat del Concurs de Betlems eixirà enguany en tres dies i no en dos dies. El 13 de desembre es lliuraran els premis del Concurs de Betlems en l’hemicicle municipal.
La delegació de Juvenils informa que ja hi ha finalistes del concurs d’influencers. Són tres xics i tres xiques que hauran de presentar ara un vídeo de 60 segons que será votat els dies 21, 22 i 23 de setembre. El 24 de setembre s’anunciarà la persona guanyadora. La inscripció per al concurs d’escacas acaba el 25 de setembre. La Fallera Major Infantil n’ha realitzat una falca per a divulgar-lo. Es realitzarà en el casal de la comissió dallera de Duc de Gaeta – Pobla de Farnals. Es realitzarà el 4 d’octubre. En el Centre Las Naves s’han programat les següents activitats: laboratori de so, vida virtual en 3D i un taller de camisetes amb el cartell “Juvenils connectem falles”. Es realitzaran rutes culturals, quan permeta la regidoria de Cultura Festiva. També es vol realizar una plantada verda en el mes de gener però encara no se sap si serà possible.

La delegació d’Esports agraïx la digulgació de la convocatòria de les inscripcions dels campionats als delegats i les delegades. Es fa extensiu l’agraïment a les delegacions de Comunicació i Inclusió. El 25 de juliol es va celebrar una jornada de portes obertes en l’Alqueria del Bàsquet. Assistiren 85 fallers i fallers adults i infantils. El 7 de setembre s’inicià el campionat de pádel. S’han inscrit 70 equips masculins i s’han establit 8 categories. En la categoría femenina n’hi ha 18 dividits en 3 categories. S’està realitzant sense cap incident i es prenen les mesures sanitàries exigides per l’autoritat competent. El 13 de setembre es va realizar el Campionat de Frontó a Mà i One Wall en el Poliesportiu de Massamagrell. Assistiren les Falleres Majors, el president de JCF, l’alcalde i la regidora de Festes de Massamagrell i el President i Secretari de la Junta Local Fallera. Participaren 16 equips. Va quedar campió l’equip compost per Alberto Soldado i Juan Carlos Peinado de la comissió fallera Humanista Mariner. Participaren en el Campionat d’One Wall 9 jugadors. Va quedar campiona Enma Gallego de la comissió fallera Enginyer Manuel Maese. Es realitzà una partida d’exhibició de raspall adaptat en cadira de rodes. Es prengueren tots els control exigits: presa de temperatura, gel hidroalcohòlic i registre de persones assistents. El 17 de setembre al trinquet de Pelai es lliuraran els equipatges als equips de pilota valenciana a les 20.30 hores. Estaran les Falleres Majors. Sols podran anar tres persones per comissió fallera. El 20 de setembre a les 9.00 hores començarà el campionat de pilota infantil. Serà al carrer Arquebisbe Mayoral. S’han inscrit 12 equips. El 21 de setembre començarà el campionat de futbol 7 masculí adult. S’han inscrit 30 equips. El 27 de setembre s’iniciarà el campionat de pilota valenciana en categoría adulta. S’han inscrit 31 equips. Totes les activitats esportives es podran realizar sempre que la situació sanitària ho permeta.

La delegació de Juntes Locals informa que juntament a la delegació de Recompenses s’estan arreplegant els censos de les comissions. El termini es tanca el 30 d’octubre. L’11 d’octubre en el Teatre del Perelló es realitzarà una Mostra de Teatre Faller.

La delegació de Patrimoni informa que està treballant en la realització d’una publicació especial per a la celebració del quart aniversari de la declaració UNESCO. També dissenyen conjuntament amb altres delegacions, com Publicacions, Falla i Mitjans de Comunicació diversos projectes que esperen explicar prompte. Amb la delegació de Juntes Locals, es continua perfilant el projecte La Ruta del Patrimoni del mes de novembre. Es confia que les circumstàncies sanitàries permeten el seu desenrotllament. Internament, s’està preparant material didàctic i expositiu perquè les comissions puguen fer-ne ús. També s’està estudiant punts clau de la ciutat per a la proposta d’una ruta turística sobre les Falles per a les persones visitants i per a la ciutadania. Pròximament cal dir que es rebrà la visita dels representants de la candidatura dels Cavalls del Vi de Caravaca de la Creu com Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Des de la delegació, es coordinarà la participació de les Falles en un vídeo de suport, encapçalat per la Fallera Major de València, Consuelo Llobell.

Des de la delegació de Solidaritat i Inclusió s’informa que la Gala de la Solidaritat es desitja celebrar-la abans de les pròximes falles. Des de l’àrea d’Inclusió es va participar en la partida adaptada de pilota valenciana celebrada a Massamagrell el passat 13 de setembre. Des d’ara s’intentarà que l’esport adaptat forme part dels diferens campionats. L’Ajuntament traurà les bases per a donar suport a cinc projectes inclusius amb el pressupost que no es va dedicar a la convocatoria del Premi Caliu, suspés per la pandèmia. Hi haurà un termini de 20 dies per a justificar els pressupostos seleccionats. Finalment es prega als delegats i a les delegades de sector que comuniquen a les comissions que es vol fer un estudi de les persones que en les falles tenen problemes de mobilitat i accessibilitat amb la finalitat de tindre en compte les seues necessitats en la mesura del possible.

QUART PUNT – PRESENTACIÓ DE LA PROPOSTA DE CLASSIFICACIÓ DE FALLES 2021

La Presidència informa que 350 falles, el 90% de les comissions falleres s’han adherit a la subvenció del Pla Especial per a les falles 2021-2022. Significa que en eixe temps s’invertiran més d’11 milions en les obres dels artistes fallers. Així es demostra que, malgrat la crisi sanitària es continua invertint en la falla.
La delegació de Falla informa que 52 comissions falleres, 36 de la ciutat de València i 16 de diverses poblacions no han presentat la documentació per a sol·licitar la subvenció del pla especial de falles 2021-2022. S’ha comprovat, entre els documents presentats, diverses anotacions dubtoses per incoherència de les quantitats. S’han posat en contacte amb les comissions falleres per a resoldre els dubtes observats i es continua fent. Algunes no en tenien firmes i unes altres es van presentar fora de termini. Enguany 110 falles infantils i 125 falles grans han optat per dedicar un 10% del pressupost a reparar les de l’any anterior. Amb eixes dades, canvia el valor de les falles de l’exercici 2020. Si s’aplica el barem aprovat l’any anterior hi hauria un canvi de secció de 48 falles infantils i 78 falles grans.
Per evitar eixe canvi, es proposa per a l’exercici actual que la classsificació de falles augmente en un 10% l’element superior de tots els rangs del barem perquè es mantinguen en la mida del possible l’adscripció de les falles a les seccions que ocupaven en l’exercici anterior. Si s’aplica eixe criteri, sols una falla infantil (la categoría sexta n’incorporaria una de la categoria séptima) i tres falles grans canviarien de categoria (la categoria segona B afegiria dos falles i la secció quarta A afegiria una falla de la secció quarta B). El resultant de la proposta s’enviarà a le comissions falleres perquè l’estudien i puguen realizar aportacions fins al 30 de setembre. Posteriorment es presentaran al Ple i a l’Assemblea per a la seua aprovació.

QUINT – APROVACIÓ SI ESCAU, DELS SEGÜENTS EXPEDIENTS: EXP: 168-2018/2019 FALLA B.GÁMEZ – ÁNGEL VILLENA; EXP: 192-2018/2019 FALLA RIU SEGURA-FORN ALCEDO; EXP: 256-2018/2019 FALLA A.PILES – S. TUSET; EXP: 170-2019/2020 FALLA AGRUPACIÓ RASCANYA; EXP: 196-2019/2020 FALLA PLAÇA DE LA MORERIA

Els expedients són aprovats pel Ple per assentiment.

SEXT PUNT – PRECS I PREGUNTES

Es realitzen diverses preguntes per part dels membres del Ple.
La sessió s’alça a les 21.14 hores de la qual cosa com a Secretària estenc la present acta amb el vistiplau del President.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte