• Enlace Slider home mascletás (4)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • L'Assemblea de presidentes i presidents de falla ratifica la proposta de celebrar les Falles de 2021 de l'1 al 5 de setembre

L'Assemblea de presidentes i presidents de falla ratifica la proposta de celebrar les Falles de 2021 de l'1 al 5 de setembre

L’Assemblea de presidentes i presidents de falla extraordinària ha ratificat este dimecres la proposta de celebració de les Falles de 2021 de l’1 al 5 de setembre.

El plantejament de l’Ajuntament de València i Junta Central Fallera ha rebut el suport majoritari dels representants de les comissions falleres i 308 dels 330 presidentes i presidents han votat a favor, el que suposa el 93,3% del total. 18 han votat en contra i s’han registrat 4 abstencions.

Una vegada amb el vistiplau de l'Assemblea de presidentes i presidents, es treballarà en els protocols necessaris per a la celebració dels actes imprescindibles, com per exemple l'Ofrena. La Comissió de Seguiment, que porta treballant des de fa mesos en celebrar unes Falles a partir del segon semestre, ha posat damunt de la taula les dates de l’1 al 5 de setembre, començant amb la Plantà Infantil el 31 de agost.

L’alcalde de València i president nat de Junta Central Fallera, Joan Ribó, que ha presidit l’Assemblea, ha agraït el comportament “exquisit” del món faller i ha destacat que “ha sigut exponent de com fer les coses amb solidaritat, estima i consideració”. “No hem lamentat cap incident a les seus festeres”, ha posat en valor.

“Inclús als moments més complicats heu mantingut viu l'esperit de les falles i una responsabilitat col·lectiva que vull destacar. Gràcies a les delegades i delegats per mantenir viva l'activitat fallera. Sóc conscient del doble esforç que ha suposat activar, reactivar i suspendre. Gràcies a les presidentes i presidents de les falles de València, i als pobles que formen part. Heu sigut la cara visible de la festa, la que ha d'assumir responsabilitats. Es el moment d'agrair el vostre tarannà educat. Gràcies a les falleres Majors de València i a les Corts d'Honor. El 10 de març es va parar el món. Tot el món i jo mateix, volem que tingueu una cremà digna. Vull aprofitar per a donar les gràcies a les juntes locals que han participat. Sense els membres d’eixa mesa de negociació no estaríem ací. Vull demanar-vos disculpes si alguna vegada heu pensat que podríem haver fet més. Tota la directiva de Junta Central Fallera s'ha deixat la pell”, ha pronunciat.

En este sentit, ha demanat a les presidentes i presidents que prenguen la decisió “sense cap tipus de pressió” i ha subratllat que la festa “la fan els fallers i falleres” i “sou els fallers i falleres els que heu de decidir”. “Nosaltres donarem suport a la vostra decisió”, ha garantit, perquè “açò no va d'uns contra altres”.

Per la seua banda, el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha insistit que “hem d'acabar amb el cicle de 2021” i ha defensat que la celebració de les Falles de 2021 al setembre “permet restablir un calendari el més paregut al que hem tingut sempre”. Al respecte, ha apuntat que totes les activitats “s'hauran d’ajustar a les restriccions sanitàries del moment”, com la plantà, la cremà i l'ofrena, amb totes les mesures sanitàries.

“La primera conseqüència que ens podem trobar és que moltes falles estan a Fira València; i eixe espai ocupat ha de tornar a la seua activitat”, ha destacat. Sobre l’assumpte de representants de les comissions, ha afirmat que cada comissió “és absolutament lliure de la seua tria”.

Junta Central Fallera ha defensat la celebració de les Falles de 2021 per la necessitat de tancar un cicle i tornar a començar, ja que la pandèmia ha esgotat el col·lectiu mentalment i és necessari tornar a socialitzar en la mesura del possible. A més a més, la situació econòmica dels sectors productius és molt delicada i, potser, esperar més temps aboque al tancament de moltes botigues i negocis essencials per ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

CALENDARI EL MÉS SEMBLANT POSSIBLE A UN EXERCICI NATURAL

El plantejament de les dates de l’1 al 5 de setembre respon a diverses qüestions. En primer lloc, estes dates permetrien restablir un calendari el més semblant possible a un exercici natural respecte a les Falles de 2022. Així, es podrien dur a terme les preseleccions i la Fonteta i així aconseguir també que la resta d'actes tornen a les seues dates habituals. Junta Central Fallera creu que el millor és no allargar el calendari ni malgastar l'oportunitat de fer activitats falleres. A més, fer Falles de l'1 al 5 de setembre també evitaria coincidir amb altres festivitats tant de la ciutat com de la Comunitat.

Totes les activitats hauran d’ajustar-se a la normativa sanitària vigent en eixe moment. El programa de festejos ha de passar pel Ple i l’Assemblea de Junta Central Fallera. No obstant, s’han marcat com a imprescindibles els actes de la plantà, la cremà i l’ofrena, amb totes les restriccions i mesures sanitàries necessàries.

Els diferents actes de les comissions s’ajustaran a la normativa sanitària vigent en eixe moment i seran equivalents a les diferents disposicions que la Conselleria de Sanitat ha anat publicant l’últim any.

A més, trobar unes dates millors sembla pràcticament impossible. Per tant, l’opció seria anar a març de 2022, la qual cosa suposaria, més enllà del perjuí econòmic per a tots els sectors productius de la cultura festiva de la ciutat, que les Falles emmagatzemades en Fira València i altres localitzacions haurien d’eixir d’allí i cada comissió s’hauria de fer càrrec de les mateixes.

En este sentit, cal recordar que els censos fallers ja han baixat un 10% durant estos mesos i un ajornament de les Falles a març de 2022 podria comportar una nova baixada del mateix davant la falta d’activitat i, per tant, perjuí econòmic per a les comissions.

Per últim, les subvencions donades per l’Ajuntament de València a les comissions de la ciutat podrien ser revisades per comprovar si s’ha complit l’objecte de les mateixes. Això, després d’iniciar el corresponent expedient, podria suposar retornar la subvenció del 62,5% atorgada l’any 2020. La subvenció de 2021 no corre eixe risc ja que està pensada per a les Falles de 2022.

ACTIVITATS FALLERES A PARTIR DEL SETEMBRE

El passat dilluns, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en la reunió amb la Comissió de Seguiment de les Falles de 2021 va comunicar als representants de la festa que tant les activitats falleres com qualsevol festa tradicional o popular podran celebrar-se en la Comunitat Valenciana a partir de l'1 de setembre. L'1 de setembre, va explicar Barceló, és el punt de partida per a qualsevol mena de celebració popular o tradicional, encara que la data exacta l'ha de decidir cada col·lectiu.

En el cas de les falles, la Conselleria es va mostrar a favor d'estudiar fins i tot la possibilitat d'actes, com és el cas de l'ofrena de flors a la Verge dels Desemparats. Un esdeveniment que, per als representants fallers, es considera imprescindible.

Des de la Conselleria s'ha mantingut setembre com a data més pròxima “perquè garanteix un marge de temps important i més possibilitats de controlar la pandèmia amb l'augment de la vacunació en els pròxims dos mesos”. Respecte a la mena d'actes que s'autoritzaran sempre que es complisquen les mesures que en aquell moment estiguen vigents, l'acotació bàsica que ha marcat Ana Barceló ha sigut evitar les aglomeracions de tota mena, tant del personal de dins de la festa, com de la gent que acudeix als actes.

Després de la reunió, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, va anunciar la convocatòria de l’Assemblea de Presidentes i Presidents de falla per a traslladar-los tota la informació rebuda i que hi haja el debat i la votació pertinents.

  • 0512 AssembleaExt 01
  • 0512 AssembleaExt 02
  • 0512 AssembleaExt 03
  • 0512 AssembleaExt 04
  • 0512 AssembleaExt 05
  • 0512 AssembleaExt 06
  • IMG 5947
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211940 1
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211941
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211941 1
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211941 2
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211942
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211942 1
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211942 3
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211943
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211943 1
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211943 2
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211944
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211944 2
  • WhatsApp Image 2021-05-12 at 211944 3

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte