• Enlace Slider home mascletás (2)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • L'alcalde i el regidor de Cultura Festiva anuncien la cancel·lació de les Falles 2020 des del consens i el diàleg amb tots els representants del món faller

L'alcalde i el regidor de Cultura Festiva anuncien la cancel·lació de les Falles 2020 des del consens i el diàleg amb tots els representants del món faller

Es proposarà a l'Assemblea de Presidents que Consuelo Llobell, Carla García i les seues Corts d'Honor continuen exercint el seu càrrec durant l'exerçici 2020-2021

L'Hemicicle de l’Ajuntament de València ha sigut el lloc triat per a la reunió que han mantingut esta vesprada l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, acompanyat pel regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, amb representants de la Interagrupació de Falles, els delegats de Sector, la Federació de Falles d’Especial, la Federació de Falles de Primera A, la Federació de Falles Innovadores i Experimentals, i el Gremi d’Artistes Fallers, així com el secretari general de Junta Central Fallera, i el vicepresident primer de la mateixa. “La situació sanitària que vivim, a causa de la pandèmia del coronavirus, i les restriccions de l’Estat d’Alarma, ens ha fet arribar a la conclusió consensuada que el millor és esperar a celebrar la festa de les Falles ja en 2021. Estem treballant ja un Pla de Suport específic per a les Falles que presentarem en breu, i que s’unirà a totes les ajudes que hem destinat fins ara a la Festa per a pal·liar les greus conseqüències de la pandèmia”, ha afirmat Joan Ribó. Se suspèn, d’altra banda, la Gran Fira de València.

L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, han comparegut després de la reunió mantinguda a l’Hemicicle de l’Ajuntament per a donar compte de les conclusions a què s’ha arribat. “Hui hem arribat a la conclusió, de nou de manera consensuada, que és preferible fer totes les celebracions falleres ja en 2021” ha confirmat l’alcalde, qui ha afegit que “hem fet tots els possibles i els impossibles per a traçar alternatives amb el món de la festa. I esta és la conclusió a la que hem arribat conjuntament. La salut ha sigut i és el primer. Parlem d’una pandèmia que s’ha endut per davant la vida de vora 27.000 persones en tot Espanya fins al moment. I de nou, el món faller ha demostrat la seua altura de mires i la seua responsabilitat”.

Joan Ribó ha recordat que “sempre vam dir que qualsevol possible celebració en juliol dependria de la situació sanitària, i esta mateixa setmana hem vist com no passàvem en un primer moment de la fase zero a la Fase 1 de la desescalada. Evidentment, ha sigut un factor determinant. Perquè no podem esperar a organitzar tot l’operatiu d’una festa com les Falles a expenses de saber si la situació es normalitzarà en les pròximes setmanes. Encara que siga en el marc del que alguns diuen la nova normalitat”.

 

 

PLA DE SUPORT A LES FALLES

En esta compareixença, que ha tingut lloc a través de la Sala de Premsa Virtual de l’Ajuntament de València i s’ha pogut seguir en directe a través de les diferents xarxes socials institucionals, l’alcalde ha anunciat, d’una banda, un Pla Específic de suport a la Festa, en matèria econòmica, i la proposta perquè “les Falleres Majors de València d’este 2020, Consuelo Llobell i Carla García, i les seues respectives Corts d’Honor, continuen exercint els seus càrrecs en 2021”.

L’alcalde ha remarcat que les mesures de caràcter econòmic reverteixen sobre l’economia de tota la ciutat, “per l’impacte que tenen sobre sectors tan variats com artistes fallers, hostaleria, floristes, indumentaristes, orfebres, pirotècnia, músics, empreses de fotografia, audiovisuals, culturals i un llarg etcètera”. Per això l’alcalde ha destacat que fins al moment “hem arribat als 4’6 milions d’euros de subvenció total a les falles per a enguany, per tal que les comissions falleres puguen fer front al pagament als seus proveïdors que, al final, la majoria de voltes són autònoms i pimes. Hem assumit també vora 2 terços del cost dels monuments d’enguany, costejarem la meitat del transport de les falles a Fira València”.

El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana ha recordat que “fa dos mesos de la suspensió de la nostra festa. Des del primer moment vaig voler que les decisions sobre la mateixa es prengueren de la manera més consensuada possible i, per això, totes les comissions d’una manera o altra; i el gremi d’artistes fallers estaven representats en les reunions i van poder escoltar, debatre i pactar acords”.

Galiana ha detallat els punts del Pla de Suport a les Falles: en primer lloc es proposarà als presidents i presidentes de Falla un pla de treball que conjumine els exercicis de 2021 i 2022; i es condicionaran les subvencions que anualment atorga l'Ajuntament de València a una sèrie de requisits i compromisos econòmics que es divulgaran els pròxims dies. A més la Regidoria de Cultura Festiva reestructurarà el seu pressupost per a donar suport al teixit empresarial i festiu entorn de la festa, així com a la resta de festes de la ciutat.

A més, el suport al món faller es concretarà en nombroses iniciatives més, impulsades en diferents direccions: demà mateix, l'alcalde enviarà una carta al Ministre de Cultura perquè este puga concretar la voluntat d'ajuda que va mostrar recentment al món faller, una comunicació en la qual se subratllarà la importància de la Cultura Festiva a la nostra ciutat i els recursos econòmics que ja s'han destinat des de l'Ajuntament per a pal·liar la crisi del coronavirus. De manera paral·lela, ja s'ha indicat a l'Oficina de Projectes Europeus de l'Ajuntament que busque i prepare l'accés a qualsevol mena d'ajudes europees per al sector cultural i artístic de la ciutat. Tal com ha explicat el regidor, “hem de posar en valor tant davant l'Estat com davant Europa que som Patrimoni Immaterial de la Humanitat i este és un bé que s'ha de protegir”. I en esta mateixa línia, es proposarà a la Presidència de la Generalitat i a la Conselleria de Cultura que lideren una línia d'ajudes específiques per al món faller i per a totes les Juntes Locals, així com el suport de la Diputació de València. “És el moment d'unir esforços i apostar decididament per les nostres tradicions i les nostres arrels”, ha afirmat el regidor.

En este context, Galiana ha anunciat la suspensió total de la Gran Fira de València i totes les seues convocatòries, i s'ha compromés a “buscar alternatives en el teixit cultural i en el món de l'espectacle de la ciutat”.

El regidor ha informat de la decisió al Ple de Junta Central Fallera mitjançant un Ple Informatiu Extraordinari i Urgent, i ha convocat una Assemblea telemàtica de presidents urgent i extraordinària per a la ratificació d'estos acords, des de les 19:00 hores de hui fins a les 19:00 hores del divendres 15 de maig. Finalment, s'ha convocat un Consell Rector de Junta Central Fallera urgent i extraordinari per al dilluns 18 de maig a les 10.00 hores.

 

  • 0513 -Reuni Falles 2
  • 0513 -Reuni Falles 4
  • EX6OzL9XgAAQDLI

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte