• Enlace Slider home mascletás (8)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • L'Ajuntament aposta per trobar una alternativa viable a l'ajornament de les Falles, en consens amb el món faller i atenent a les autoritats sanitàries

L'Ajuntament aposta per trobar una alternativa viable a l'ajornament de les Falles, en consens amb el món faller i atenent a les autoritats sanitàries

L'alcalde de València ha atés els mitjans de comunicació, acompanyat per tots els membres de l'Equip de Govern, i ha subratllat la lleialtat i la responsabilitat de l'Ajuntament, «malgrat esta difícil decisió»

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha comparegut este dimecres davant els mitjans de comunicació, després de la decisió adoptada ahir per les autoritats sanitàries depenents de la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Sanitat d’ajornar la celebració de les Falles 2020 com a mesura de contenció del virus Covid-19. Acompanyat per tots els membres del Govern Municipal, Ribó ha assegurat que l'Ajuntament està treballant ja en la cerca d'alternatives a la suspensió de les Falles, «en consens amb tots els sectors del col•lectiu faller, i seguint les directrius de les autoritats sanitàries». Acompanyat per la vicealcaldessa, Sandra Gómez, i pel regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, l'alcalde de València ha assegurat sentir-se «consternat, però la salut i la seguretat de la ciutadania són el que ha de prevaldre, com he mantingut des del principi».

Joan Ribó ha assenyalat que des de fa dies, el Govern Municipal ha treballat sobre diferents escenaris i buscat diferents alternatives davant l'amenaça de l'extensió de la malaltia Covid-19. «Hem fet un esforç per mantindre la tranquil•litat entre la població i seguir amb la programació fallera, tal com ens indicaven les autoritats sanitàries; i al mateix temps per dibuixar possibles escenaris alternatius davant una crisi sanitària que és nova, no només a València, ni a Espanya, sinó globalment». «I, evidentment ateníem, hem atés i atendrem a les autoritats sanitàries, que són les que dicten com procedir».

Per això, l'agenda fallera i del govern municipal s'ha mantingut fins que les recomanacions sanitàries han dictat un canvi de rumb. Ahir mateix, només conéixer la decisió per boca del President de la Generalitat, l'alcalde Ribó va convocar un mini-gabinet de crisi i una sèrie de reunions amb els grups que conformen el govern municipal, amb els grups de l'oposició, i amb representants de l'àmbit de les Falles. En estos moments, es contemplen diferents alternatives, encara que l'alcalde ha assenyalat la importància de «no especular abans de tindre el vistiplau de les autoritats sanitàries». De fet, l'Ajuntament va proposar ahir la suspensió o ajornament solament d'alguns actes fallers, els de major assistència de públic, però les directrius científiques han aconsellat una actuació global, que afecta tot el calendari faller, l'oficial i el de totes i cadascuna de les comissions de la ciutat.

Per això, l'alcalde ha subratllat l'absoluta lleialtat del Consistori amb les diferents administracions en la presa d'esta «decisió difícil i molt complexa», i ha assegurat que «trobarem una alternativa viable».

UN COLP MOLT DUR EMOCIONAL I ECONÒMICAMENT

Joan Ribó ha destacat que l'ajornament de les Falles «suposa un colp emocional molt dur per a la ciutat, però també un colp econòmic», atés que nombroses empreses depenen del calendari faller: artistes fallers, pirotècnics, músics, indumentaristes, floristes, hostaleria, empreses de muntatge de carpes… Per això, es convocarà una reunió amb els agents de la Mesa de Diàleg Faller. «Hem d'obrir un ventall de possibilitats per a fer front a esta situació», ha manifestat l'alcalde, que s'ha referit a aspectes com l'ajornament del pagament d'impostos (IVA, IRPF o quotes a la Seguretat Social) per als sectors afectats. «Les Falles també són indústria, i l'impacte econòmic és d'una envergadura substancial», ha afirmat, i ha assenyalat que, atés que es tracta d'una crisi «que transcendeix les nostres fronteres com a municipi, la implicació de la Generalitat i del Govern d'Espanya serà fonamental».

Demà es reunirà la Junta Local de Protecció Civil i esta mateixa setmana es convocarà reunió del Comité de Seguretat Laboral. A més, el Consell Escolar també transmetrà totes aquelles decisions que la Generalitat adopte; i es continuarà amb mesures que ja havien començat com el reforç de la desinfecció en les línies de l'EMT, i les modificacions de línies.

GÓMEZ SUBRATLLA EL SUPORT AL SECTOR TURÍSTIC

Sandra Gómez ha expressat el seu convenciment que el món faller «se sobreposarà a esta dolorosa i inèdita decisió. Som una ciutat forta perquè nostra ciutadania és forta i també perquè la nostra Festa Gran és forta». En el mateix sentit ha agraït al món faller «la seua actitud d'absoluta comprensió i de suport a les administracions», després de recalcar que «hui és un dia molt dolorós i molt difícil per a tota la ciutat, que com a representants de la ciutadania sentim especialment perquè sabem tota la il•lusió, el treball i afany que els fallers i falleres havien posat perquè un any més Valéncia tornara a vibrar i a brillar amb les Falles».

Gómez ha fet una especial referència al sector turístic «que es vorà molt afectat, des dels grans hotels als xicotets restaurants, els comerços i tots aquells establiments que necessiten d'este mes de març per a vore quadrades els seus comptes i per a ser viables. D'ells no ens oblidarem».

Ha anunciat que s'ha convocat a la Comissió Permanent i Executiva de Visit València «per a començar a treballar des de ja en aquelles mesures que ens ajuden a pal•liar les conseqüències de la suspensió». També s'ha convocat al Consell Escolar «per a resoldre els dubtes de la comunitat educativa i transmetre tranquil•litat i prudència», i a la Junta de Protecció Civil «per a abordar mesures per a tota la ciutat i algunes altres d'aplicació dins de l'àmbit municipal».

La vicealcaldessa ha destacat «la valentia de totes les administracions que han estat col•laborant amb l'Ajuntament de València a l'hora de prendre esta decisió i donar eixa imatge d'unitat d'acció. També volem agrair la voluntat de la Generalitat i el Govern d'Espanya de facilitar aquells recursos econòmics i mesures necessàries que ens ajuden a minorar l'impacte d'esta decisió en tots els sectors implicats i vinculats a la festa fallera».

GALIANA FA UNA CRIDA AL MÓN FALLER «PER A RENÀIXER»

«Ha sigut una nit llarga, dura, trista, perquè els fallers i falleres ens movem pels sentiments, el sentiment que ens fa treballar durant tot l'any per a eixir al carrer i per a traure el millor de nosaltres al festival d'art urbà més important del món que són les Falles. Però el cor, a vegades, no atén a raons, i les autoritats sanitàries i els informes sanitaris eren absolutament clars, i el primer és el primer. El que és irrefutable ho és. Som un col•lectiu responsable, conscient, i com s'ha demostrat fins ara, acatarem sense cap mena de dubte les recomanacions de les autoritats sanitàries». Amb estes paraules, el regidor de Cultura Festiva i President de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha resumit el «pesar» de l'Ajuntament per l'ajornament de les Falles, una decisió «responsable amb la ciutadania».

«Compte amb tot el món faller per a recompondre'ns i fer el que fem les falles: cremar i renàixer», ha ressaltat Galiana que hui ha parlat amb els presidents de la falles d'especial, amb la Interagrupació, amb els delegats del sector, amb la Fallera Major de València, «per a transmetre'ls totes les notícies i agrair la seua resposta

Davant les preguntes dels periodistes, Carlos Galiana ha explicat que les Falles s'han de cremar per la seua pròpia idiosincràsia de les Falles». «Ho vam parlar ahir en la Generalitat, no es podien suspendre per a 2021 perquè l'ofici de l'artista faller consisteix a fer una falla, cremar-la i tornar a començar. Deixar les Falles aparcades per a 2021 suposava un perjudici econòmic enorme. Estem treballant diverses opcions, vore si s'ajorna vore quina data pot ser, vore quant de temps hem d'esperar fins que ens indiquen les autoritats sanitàries que està controlat el coronavirus, i vore com es pot realitzar».

«Sobre les ajudes econòmiques, parlarem amb tots els implicats. Crec que això no és una qüestió única i específica de l'Ajuntament de València, crec que hem d'implicar tant a la Generalitat, com a Diputació, com al propi Govern de l’Estat perquè és un fet excepcional i mereixem rebre les ajudes», ha conclòs.

Fotografies: Armando Romero

  • CRMA5389
  • FOHJ2629
  • GGSK9881
  • GLSZ6898
  • JFPJ0231
  • RGTR7584
  • VOYJ6823

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte