• Enlace Slider home mascletás (2)

Junta Central Fallera

Història de l'Exposició de Ninot

Història i dades rellevants de l'Exposició del ninot

L'Ajuntament de València va convocar per a l'exercici faller 1933/34 un concurs d'idees per a crear actes per a la incipient Setmana Fallera. Aquest concurs ho va guanyar l'artista faller Regino Más amb el seu proposta L’Indult del Foc.

Aquest projecte estava dividit en quatre parts: una cavalcada on les comissions falleres portaven un ninot en cercaviles satíric (hui Cavalcada del Ninot), a l'exposició on romandrien fins al dia d'abans de la plantà, una cavalcada del Foc per a portar el ninot des de la falla guanyadora, fins a l'incipient Museu del Folklore (hui Museu Faller).

És així com Regino Mes recollia l'esporàdica tradició de les comissions d'indultar elements valencians molt simbòlics, o ninots de personalitats o polítics per a regalar-li'ls.

Al llarg de tots aquests anys, l'Exposició del Ninot ha tingut diferents ubicacions a la ciutat de València. El Mercat Central (1934-1936), Llotja de la Seda (1940-1996), Mercat Central (1997-2000), Mercat de Russafa (2001-2003), Nuevo Centro (2004-2015), i des del 2016 en el Museu de Ciències Príncep Felip.

L'any 1943 es va premiar de manera excepcional, al millor grup de l'exposició. Des de l'any 1951, un jurat, premia als millors ninots grans de cada secció.

En 1963 se celebra la I'Exposició del Ninot Infantil. En la dècada dels anys 60 i també en els 90 es van indultar més ninots pel President de la JCF i les Falleres Majors. Actualment, es poden contemplar en la tercera planta de la seu de la JCF. Des de l'any 1972, un jurat premia als millors ninots infantils de cada secció i és en el 2016 quan els millors ninots de secció es donen a conéixer en els primers dies de març

L'any 1956 es van indultar dos ninots, l'Escombrariaire (José Barea, falla Cadis-Els Centelles) i Família de turistes indis (Juan Huerta, falla José Antonio-Duque de Calàbria). El primer, un retrat que incomplia la norma redactada però que no es va aplicar, va quedar en primer lloc, adoptant-se la decisió d'indultar també el que va quedar en segon lloc.

Com a curiositat a destacar, a partir de l'any 1996 es van limitar mesures per als ninots presentats a l'Exposició del Ninot. El ninot indultat aquell any, Espantaocells, es va excedir de mesures i va ser vetat els primers dies, fins que va llevar el que sobrava per a entrar en mesures, remuntant en vots fins a guanyar.

Altra dada rellevant. Per a les falles de 1996/97 es va haver de buscar una ubicació diferent per a l'Exposició del Ninot, atés que al desembre l'edifici de la Llotja es va declarar Patrimoni Material de la Humanitat per la UNESCO i es van limitar els actes i exposicions dins.

Quant als premis que en l'actualitat altres comissions falleres, organismes, associacions i empreses premien en l'Exposició del Ninot són:

  • La comissió fallera de Calíxto III-Pérez Galdós, el premi Raga (1987) i premie Oncle Meravelles (2003), al millor ninot satíric
  • La revista Actualitat Fallera (2004) per a la portada del seu número extraordinari
  • L'Arquebisbat de València (2011) als millors ninots gran i infantil
  • El diari Les Províncies (2001) al ninot més tradicional
  • La revista Lletrafaller (2005) al ninot en més tró

Cal recordar que el sistema de votació popular per a triar els ninots indultats és únic en el món com a mètode d'incorporació de peces a un museu, sent en sí un element patrimonial per mantindre's intacte aquest procés des del seu inici.

Per finalitzar, cal destacar que Latorre i Sanz són els artistes que més ninots indultats grans (6) seguits han aconseguit (1998-2003), seguits amb 4 ninots els artistes Vicente Luna, Vicente Agulleiro i Manolo Algarra. En infantils, Hermógenes Aroca i Juan Canet són els que més ninots indultats infantils seguits han aconseguit (3).

Fins hui, un total de 36 artistes fallers ha aconseguit salvar un ninot gran de les falles, i 22 artistes fallers amb ninot indultat infantil. I un total de 47 comissions falleres diferents han inclòs el seu nom en aquest llistat.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte