• Enlace Slider home mascletás (3)

Junta Central Fallera

Els origens de la Batalla de Flors

La Fira de juliol de València es va celebrar per primera vegada en el mes de juliol de 1871. Va nàixer com a resposta per part de l'Ajuntament a una ciutat bulliciosa com València, que en eixe mes no tenia a penes celebracions festives amb què frenar l'eixida dels habitants que s'escapaven a altres destinacions turístiques i de pas atraure turistes forans. D'esta manera es va plantejar esta fira anual amb una exposició i venda de qualsevol classe de productes en diferents pavellons. Amb el pas dels anys, la Fira de juliol va ser ampliant els seus dies de celebració, així com introduint nous actes lúdics importants, com ho seran el Certamen Internacional de Bandes de Música o la Batalla de Flors, a més d'incorporar la tradicional Fira taurina de Sant Jaume.

 

La creació de la Batalla de Flors va ser deguda a Pascual Frígola Ahís Xaemar i Beltrán, Baró de Cortes i president de Lo Rat Penat, per a la Fira de Juliol l'any 1891. Este va conéixer en les seues visites turístiques un festeig que tenia molt èxit en la ciutat francesa de Niça i que se celebrava des de l'any 1876 dins del cicle festiu del Carnestoltes. Consistia en una desfilada de carros i carrosses ricament guarnits que, durant el recorregut, es llançaven clavells convertits en projectils. D'esta manera, València va ser la segona ciutat en el Món --y la primera d'Espanya en celebrar una Batalla de Flors. Poc després continuarien imitant este festeig altres llocs d'Espanya com Santa Cruz de la Palma, Múrcia, Orense, Laredo, Còrdova, Ciudad Real, Xerés, L'Empriu, Marín o Vigo, i inclús en ciutats d'altres països hispanoamericans com Colòmbia o Mèxic.

La Batalla, que tradicionalment es realitzava el dia 31 de juliol i que va passar no fa moltes dècades a l'últim diumenge, es celebra en l'Albereda. El projectil floral va canviar de Niça a València a causa de l'època, sent utilitzat a València el clavelón per a la "batalla", acompanyat de pètals, fulls, serpentines i confeti. Les carrosses van ser construïdes des d'un principi pels mateixos artistes que també s'encarregaven de les falles, recobertes per guardalobo i acabades d'adornar totalment amb flors.

 

D'aquesta manera, la noblesa i l'alta burgesia mostraven la seua millor indumentària, lluitant per emportar-se els millors premis a la carrossa millor decorada. Junt amb ells, prompte es van afegir carruatges patrocinats per l'Alcalde o institucions com l'Ateneu Mercantil, o Lo Rat Penat, que portava a les Regines dels Jocs Florals.

Els premis van portar des del seu inici el nom de la Reina Regent --que va ser substituït des de 1902 pel del rei Alfons XIII acabat d'ascendir al tron, a què es va sumar poc després el de la Infanta Isabel i el del Príncep d'Astúries. Va ser tal la popularitat que va aconseguir en poc de temps, que quan el rei va inaugurar l'Exposició Regional l'any 1909, se li va obsequiar amb una Batalla de Flors. En l'actualitat el premi més important porta el nom del seu creador, el Baró de Cortes. A continuació vos deixem els 10 últims vencedors:

2005

HE PE MA

Peluc de caixeta

2006

Enrique Burriel y Jordi Palanca

Coloms

2007

Carrozas Antonio Sánchez

Feria de Julio

2008

Enrique Burriel y Jordi Palanca

¡Valencia, eres la més bonica del món!

2009

Enrique Burriel y Jordi Palanca

Centenari

2010

Enrique Burriel y Jordi Palanca

Veneciana

2011

AFDUVA

África

2012

Carrozas Antonio Sánchez

Muñeca de trapo

2013

Carrozas Antonio Sánchez

Helados

2014

Carrozas Antonio Sánchez

Que comience el espectáculo

 
Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte