• Enlace Slider home mascletás (3)

Junta Central Fallera

El Patrimoni ompli el centre de València

Per segon any consecutiu, es va celebrar al centre de la ciutat de València la Cavalcada del Patrimoni

, una celebració que l’any passat va servir per reivindicar la candidatura de les Falles a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i que enguany va celebrar la inclusió de la festa gran de la ciutat en eixa llista privilegiada de celebracions que ja pertanyen a tot el món.

 

Els Gegants, que representen el rei Jaume I i Na Violant, seguits de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de la Junta Central Fallera van iniciar esta Cavacada donant pas al grup de Cabuts de de la Ciutat, estrenat enguany en la passada Cavalcada de Reis, que representen parelles de personatges cèlebres valencians (Ausiàs March i Sor Isabel de Villena, el botànic Cavanilles i la impressora Maria d'Orga, Vicente Blasco Ibáñez i Concha Piquer i Vicent Andrés Estellés i Matilde Salvador).

Tras ells, els Porrots de Silla a càrrec de l'Escola Municipal de la Dansa dels Porrots d’eixa localitat de l’Horta. El ball està actualment incoat com a BIC immaterial valencià, es balla cada 6 d'agost durant tot el dia de la festa del Crist i es presenta com una antiquíssima dansa ritual guerrera, de caràcter pantomímic, que consistix en l'encarament simbòlic de dos bàndols, amb desafiaments i intents d'agressió rituals. El bàndol vencedor es carrega a l'esquena els adversaris, amb una coreografia basada en onze figures que seguix una antiga melodia interpretada per la dolçaina i el tabalet i en la qual predomina la força i l'habilitat.

La part internacional començaba amb el ball tradicional xinés del Drac, a càrrec de l'Associació Cultural Popular Xinesa, amb una recreació de diverses danses al voltant de la figura mitològica del drac, essencial en la cultura xinesa, que se celebren en diverses festivitats tradicionals d’eixe país asiàtic, algunes de les quals han sigut reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Va tancar la desfilada una nodrida representació de les danses del Carnestoltes d'Oruro (Bolívia), declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2001 i màxim representant dels carnestoltes bolivians. Diversos grups de danses realitzen una peregrinació cap al santuari del Socavón, cada dissabte de carnestoltes, en la tradicional "Entrada". La celebració té lloc a la ciutat d'Oruro, considerada la capital folklòrica de Bolívia. Es mostra en esta celebració un sincretisme de creences i manifestacions culturals de diversa procedència. En la mostra que eixirà a la Cavalcada del Patrimoni intervindran la Diablada de Bolívia en València, la Morenada Verdaderos Fanáticos, Salay Cochabamba, Tobas Amazonas i Tinkus Wapuris, amb la col·laboració de l'Associació Jarit i Russafa Cultura Viva.

La Cavalcada del Patrimoni va així unir la nostra festa amb altres expresions de cultura festiva, de diverses parts del món que mostra la gran diversitat cultural de la nostra ciutat.

Fotos: Armando Romero

  • ARF 4871
  • ARF 4886
  • ARF 4976
  • ARF 4994
  • ARF 5001
  • ARF 5015
  • ARF 5036
  • ARF 5082
  • ARF 5102
  • ARF 5110
  • ARF 5124
  • ARF 5137

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte