• Enlace Slider home mascletás (8)

Junta Central Fallera

La festa dels sentits

"La Festa dels Sentits", imatge de les Falles 2017

Pensant en com abordar este projecte i en la millor manera de transmetre gràficament el que per a nosaltres representa la festa de les Falles, finalment optem per transcendir el format d’un únic cartell com a proposta inicial del projecte, ja que ens limitava molt a l’hora de comunicar eixe varietat de sensacions que dóna sentit i forma a la nostra festa.

Per esta raó, hem fet una proposta on els cinc sentits foren el fil conductor de la narració visual on l’imaginari festiu fóra el protagonista.
I així com les Falles són una festivitat que estimula tots els nostres sentits, nosaltres hem volgut representar cadascuna de les facetes de la festivitat emmarcant-les en un ambient popular i inclusiu, incidint en aquelles qualitats i aspectes culturals que ens definixen com a poble: la gastronomia, la música, l’artesania, la calor humana i la proximitat compartida.

Tacte
Esta festivitat no tindria sentit sense el treball de valent que envolta el monument faller. Este esforç manual, que implica el treball de tot un any, es veu reflectit en una obra que desprén artesania i creativitat. L’escena d’una “plantà al tombe”, és una de les millors mostres de tot això, una especial coreografia en què la força manual i les últimes pinzellades de color acaben de posar-ho tot a punt per a ser exhibit amb orgull durant tots els dies de la festa. Per això, era per a nosaltres ineludible representar esta mostra d’acció col•lectiva que marca l’inici de les Falles.

Oïda
Si hi ha una cosa que caracteritza València és la seua gran tradició musical, la qual està present durant tota l’activitat fallera. Esta passió per la música resulta admirable, especialment quan els protagonistes d’estes melodies és la mateixa gent del barri, els quals les practiquen amb passió durant tot l’any en les moltes escoles de música que hi ha a la nostra ciutat, i que durant estos dies ens donen el millor de si mateixos per a omplir els nostres carrers i places d’alegria al ritme del cançoner popular.
D’altra banda, el potent so de la pirotècnia fa que este sentit traspasse totes les barreres sensorials i acabe retrunyint en el nostre pit.
La “despertà” és la màxima expressió d’este sentit, dins de la qual conviu el so ensordidor dels petards amb les ben ordenades i compassades melodies musicals.

Gust
Reivindicant un dels sabors típics valencians en les Falles, hem representat una bunyoleria tradicional com a protagonista, emmarcada en un ambient festiu, en què es posa en valor la gastronomia local enfront de les grans cadenes de menjar ràpid. Aprofitant, a més, la representació gràfica de l’entorn per a posar en valor la singularitat de l’arquitectura valenciana i de l’àmplia mostra de façanes tradicionals que hi ha a la nostra ciutat. Si ens fixem més detingudament en esta imatge, podrem apreciar la utilització d’un típic disseny de mosaic Nolla, reivindicant l’obra de Miquel Nolla Bruget, fundador de la fàbrica valenciana de Mosaics Nolla, un dels nostres referents favorits pel que fa al disseny local, de fama internacional.

Olfacte
Un dels sentits que més s’aguditzen en estes festes és l’olfacte il’Ofrenaés el seu màxim exponent. L’olor de les flors va despertant els nostres nervis olfactoris a mesura que ens anem acostant a la plaça de la Mare de Déu en el que és considerat per molts valencians i valencianes, creients o no, un dels moments més emotius de la festa fallera.
Un altre dels esdeveniments festius per a nosaltres més emocionant és l’hora de la “mascletà”, on, a més de l’espectacle auditiu, ens fascina una de les olors més característiques en estes festes com és la de la pólvora, que impregna les nostres places després d’una bona “mascletà”, una aroma que quasi podria catalogar-se d’addictiva.

Vista
La vista té un paper fonamental en la festivitat de les Falles, començant per l’intens colorit dels monuments fallers, passant pels castells de la Nit del Foc i acabant amb el gran protagonista de la nostra festa: el foc. Eixos tons i eixes formes tan hipnotitzadores que capten tota la nostra atenció en eixe moment cim de la festa que és la “cremà”. Eixe foc que ens seduïx, convidant-nos a quedar-nos fins que acabe la seua labor més important: tancar un capítol més i donar pas a les Falles de l’any següent amb renovades il•lusions, per a continuar transmetent a les noves generacions la nostra passió per les Falles.

Luis Demano i Joan Quirós

Els professionals seleccionats han sigut Luis Demano i Joan Quirós, de qui el jurat ha destacat l’experiència acreditada en el camp del cartellisme, la conjunció d’il·lustració i cal·ligrafia i la connexió del seu treball amb l’humor característic de la festa fallera, “elements que garanteixen originalitat i creativitat en els resultats”.

Demano prové d’una família d’artistes i des de xicotet va mostrar la seua inquietud artística des de la seua pròpia llar. Treballa com a il·lustrador professional des de 2007 i complementa el seu treball impartint classes al màster d’Il·lustració de l’Escola Internacional de Comunicació Coco School. També és membre de l’equip organitzador del Festival d’Autoedició Sonogràfic Tenderete.

Demano ha treballat per a diverses institucions, com ara la Diputació de València i el propi Ajuntament de València; per a mitjans com ara El Diario, Valencia Plaza, El País o El Mundo, i també ha participat en projectes d’empreses, editorials, festivals i agències, com ara Amstel, SM, Publips, La Cabina Festival o Sembra Llibres, entre molts altres.

Quirós, per la seua part, és un professional freelance especialitzat en cal·ligrafia i lettering i ha participat des de València en projectes procedents des de diversos punts del món. El seu interès per les lletres ja es va demostrar sent adolescent i es va reforçar durant els seus estudis superiors de disseny gràfic. A més, des de 2012 ha ampliat les seues habilitats i coneixements de la mà d’alguns dels mestres més reconeguts, el que l’ha dut a parar una atenció especial al detall de les seues formes.

El seu treball ha ajudat marques, institucions i empreses de trajectòria internacional a millorar la seua comunicació mitjançant la publicitat, el disseny editorial, el packaging i la identitat corporativa. Així, ha treballat, per exemple, amb l’Ajuntament de Gandia, el Channel 5 / Spike UK, el BBVA, Cornelia James, Thorntons o TEDx Madrid, entre molts altres.

  • 0126-Campanya-grfica GUST Libro BR-1
  • 0126-Campanya-grfica OIDA Libro RB-2
  • 0126-Campanya-grfica OLFACTE Libro BR-3
  • 0126-Campanya-grfica TACTE PORTADAlibro-1-4
  • 0126-Campanya-grfica VISTA Libro BR-5

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte