• Enlace Slider home mascletás (2)

Junta Central Fallera

Garín, teixint somnis

Garín confecciona l’espolí "Fallera Major de València" que lluirà Raquel Alario i Bernabé


La història de València es teixeix amb fils de seda, en cada teler cada artesà ha llaurat amb les seues mans una part de la ciutat que hui coneixem, barrejant tradició i futur. La ruta de la seda va portar a prosperitat i tot un llegat que dura fins als nostres dies… i una conseqüència directa en la nostra festa, la rica indumentària que la caracteritza i que ha sigut inclòs com un dels elements claus per a definir les Falles davant la UNESCO.

 

Garín es va fundar en 1820 prop de les Torres de Quart. La va fundar D.Mariano Garín Aguilar després de formar-se com a mestre sedero en el Col·legi de l'Art major de la Seda, però no va ser el primer teixidor de seda de la família. En els arxius del Col·legi, es troben també D. Mariano Garín Domínguez, el seu pare, el seu iaio, D.Mariano Garín Rubio i fins i tot el seu besavi D. Diego Garín. O siga l'empresa com a societat va nàixer en 1820 però arranca com a treball molts anys arrere. L'empresa va ser creixent, es va traslladar a Moncada a mitjan segle XX i va canviaR de raó social però sempre mantenint-se en la família Garín fins als nostres dies.

Al llarg de la història les activitats que s'han exercit en l'empresa han anat en relació al teixit de seda manual. Es van arribar a esculpir imatges i fins i tot es va filar el material que posteriorment utilitzaven per a teixir o vendre a brodadors.
Entre la documentació que ha arribat als nostres dies, podem trobar que en Garín es va arribar a teixir vellut jacquar a mà i realços que en l'actualitat ja no es realitzen.
A la fi del segle XX Garín ja portava molts anys en el món de la decoració amb teixits mecànics i eixa part del negoci va ser un èxit fins al segle XXI quan la moda del minimalisme juntament amb la crisi va donar un gir radical a les necessitats de fabricació per al mercat. Va ser llavors quan Garín va decidir tornar als seus orígens i replegar-se en el que Hui dia és, un taller on teixeixen a mà tal com ho fan des de fa quasi 300 anys.

Des dels seus inicis Garín ha estat present les Falles. Tradicionalment abans que existira l’espolí oficial de València, les falleres majors escollien els seus espolins en Garín. Normalment seleccionaven el València o el Reina des que Donya Dolores Samper va vestir el València com a representant de València en el concurs dels meus Espanya en 1929.Des que l'Ajuntament va decidir realitzar un espolín oficial per a les falleres majors Garín ha estat orgullós de col•laborar sempre.

Amb les forces renovades, Garín ha volgut un any més teixir la tela que embolica el somni de la màxima representant de la nostra festa, la Fallera Major de València 2017.

Fotos: Armando Romero

  • 3839
  • ARF 1095
  • ARF 1099
  • ARF 1109
  • ARF 1118
  • ARF 1122

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte