• Enlace Slider home mascletás (5)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • Discurs de Salvador Doménech, mantenidor de la Fallera Major Infantil de València i la seua Cort

Discurs de Salvador Doménech, mantenidor de la Fallera Major Infantil de València i la seua Cort

Discurs de Salvador Doménech

Hui València s’engalana
amb aires de felicitat;
el moment és arribat
de glosar-te, sobirana.

Digníssima i benvolguda Nerea, Fallera Major Infantil de València i amb el teu permís,
Estimada Carmen, Fallera Major de València, que junt amb la teua cort d’honor, ahir vàreu tindre el vostre dia gran i més esperat en este mateix escenari.
Bellíssima i immillorable Cort d’Honor infantil
Falleres majors infantils i presidents de totes les comissions falleres de València.
Excel·lentíssim Sr. Joan Ribó, alcalde de València
Il·lustríssim Sr. Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera.
Autoritats, falleres i fallers, convidats de diverses poblacions falleres de la comunitat. Poble sencer de València, a tots... Bona Vesprada.

No podia començar
este senzill parlament
sense intentar disculpar
el meu gran atreviment
pel que ací puga passar.


Puix no sóc jo l’indicat
per tal excelsa labor,
mes és per mi un gran honor
que hui t’haja de glosar
i fer de mantenidor.

Nerea, tu ja saps com pot canviar-te la vida una senzilla trucada de telèfon... perquè a mi també em va passar. Unes setmanes abans de Nadal em va cridar Carlos Galiana i em va dir...

- Salva, el dia 23 de gener, què tens que fer? Vull demanar-te un favor.
- Què et fa mal?, necessites una PCR?, unes radiografies?, per què per la meua professió de metge eixos són els favors que em demanen habitualment.
- No, que va, em va dir ell, no té res a veure amb això.
Vull proposar-te que sigues el mantenidor de la Fallera Major Infantil de València

Les cames em “van fer figa”,
I em va entrar un tremolor,
- Perdona que et diga, però m’has dit... mantenidor?

No, no, no sé si estic preparat per a este tipus de coses, “redell”, quina responsabilitat!, deixa que ho pense un ratet...


Açò no m’ho esperava, estaré a l’altura dels meus il·lustres antecessors?
Després de penjar el telèfon i comentar-ho amb la meua família... de seguida els meus fills em varen dir... “Papà, no pots dir que no!!!
I tenien raó. En pensar en tu i en eixa cara dolceta ho vaig tindre clar, no em feia falta pensar res més. La comanda ja estava acceptada.

-I ací em tens, Nerea, preparat per a rebuscar dins del meu pit les paraules més boniques que enaltisquen la teua figura, com a màxima representant de la xicalla valenciana i fallera.

Hui et trobes asseguda en la cadira d’or, i estàs acompanyada per la teua cort i per les falleres majors i presidentes infantils de les diferents comissions. Totes juntes formeu un marc incomparable i difícilment repetible que, any rere any, quan arriba esta data, fa que les emocions de tot un poble no es puguen amagar.

Atabalat davant de tan gran bellesa no sé molt bé de què parlar. Jo sols sóc un humil faller a qui ja fa més de 35 anys, quan quasi era un xiquet, em van proposar formar part d’una nova falla en el meu poble, en Borriana, i així ho vaig fer.

Els que em coneixen saben que en el món de la falla sóc un poc inquiet, sóc un “friqui faller”. M’agrada fer de tot, la comparsa, la crítica, buscar patrocinadors, organitzar un sopar i, fins i tot, ajudar en el llibret. Però si de veritat hi ha una cosa que m’agrada és el monument. No hi ha per mi res més apassionant que visitar els tallers dels artistes per vore l’elaboració completa del monument.


EL MÓN DE LA FALLA:
Després d’esperar quasi dos anys per poder cremar les nostres falles i acabar així un cicle que tots desitjàvem tancar, per fi van arribar les molt esperades falles del mes de setembre, falles que per altra banda no van eixir gens malament. Unes falles que van tornar a fer-nos somiar, i el cicle de nou va tornar a començar.

Per tot això, Reina meua, hui voldria explicar-te com m’imagine que serà la falla del teu regnat.

Tot comença fent un esbós d’allò que vols plantar. Idees hi han moltes, però has d’estar ben segura per triar la millor.
I així vas començar tu la cursa del teu regnat, presentant el teu esbós en la preselecció del teu sector i d’entre molts, el teu Nerea, el teu, tenia alguna cosa especial.

Era un esbós carregat de llum i color, un esbós amb molt bona composició i amb molt d’atreviment, un esbós amb musica i harmonia, un esbós que, en les preseleccions, va agradar.

Ja sols faltava l’últim obstacle, “La Fonteta” un lloc ple d’il·lusions i també de dessabors, perquè són 73 els esbossos que es presenten i nomes tretze són els escollits.

Per a tu, no més per desfilar allí, ja en tenies prou, però després, en escoltar el teu nom et vas sentir tan afortunada...
Recordes:

“amb el número 23, Nerea Lopez Maestre de la falla Enginyer Josep Sirera-Pio IX”
I així començà tot.
L’esbós estava fet i també presentat.

Encara que la majoria de la gent ací present sap molt de falles, m’agradaria explicar per als llecs en la matèria que el monument se composa de tres parts: el cos, les escenes i el remat.

COS DE LA FALLA:

El cos de la falla, és la peça principal. Diuen els entesos que si el cos s’encerta, ja tens mig premi guanyat.

El cos de la teua falla, Nerea, està format per les tradicions tan arrelades que el poble valencià té.

La indumentària, la pirotècnia, la sàtira, la literatura festiva, i la música, tan important en la teua vida...

La falla... és un sentiment, una afició, de vegades quasi una devoció, És l’expressió de l’amor a la nostra terra, a les nostres tradicions, a l’esperit de renàixer i renovar-se per tornar a començar. Són quatre dies de festa per alguns, però tot un any per al faller de veritat.
Tradicions, traques, masclets.... i treball, molt de treball... moltes hores perdudes, o millor dit, invertides dins del casal.

Satisfacció per la feina acabada, alegria en sentir el soroll de la música al moment de desfilar, al veure als xiquets tirar coets sense cansar-se mai. I és que una vegada, en València, ja fa molts, molts anys a uns bojos se’ls va ocórrer plantar el primer parot.... i així començà tot.

Beneïts bojos diria jo, perquè gràcies a aquella humorà gaudim d’esta festa, la millor de la contornada, festa que ha anat arrelant al llarg de tota la nostra Comunitat i que per important, fa ja uns quants anys, va ser reconeguda com festa Patrimoni de la Humanitat.

I hui tu estàs sent coronada com a màxima representant de eixes festes, les més boniques que mai es pogueren crear.

Tot açò és un conte que tu ja havies somiat però des d’ací et recorde i si no ho fera, ho faria mal, que com ja t’he dit abans, no tot és festa, també tens una gran responsabilitat, la de representar a València amb orgull i dignitat i que per allà on vages la gent puga cridar, mira la Fallera major de València que a més de bonica i “salà” sap estar en tots els llocs, és graciosa i educada i deixa sense cap dubte, el pavelló dels fallers i la ciutat ben alt.

I així entre contes, rialles i veritats, ja tenim al bell mig plantat, el cos de la falla del teu regnat.

ESCENES:
Deia la veu d’un poeta faller:
Una falla que es precie
i vulga optar a un bon premi
ha de tindre unes escenes
elegants i amb molt d’ingeni.

Així, la primera escena de la falla la forma la teua cort d’honor, composta per unes xiquetes que durant tot aquest any, amb tu compartiran, alegries, tristeses, rialles, il·lusions, com en qualsevol família i grup d’amics, pues en això, a l’acabar l’any, vos haureu convertit.

Com be sabeu tots vint-i-sis entre sectors i agrupacions formen el col·lectiu faller de València i tu Nerea com a Fallera Major infantil, deus conèixer-los i replegar el millor de cadascun, fixant-te en les seues peculiaritats i en el seu treball diari puix de segur te convidaran a molts actes i a moltes activitats.

Vols que agarrem el cotxe oficial i peguem una volteta per tots ells i repleguem a la teua Cort?

Començarem pel sector ALGIRÒS i tu em diràs, que per què comencem per ací, doncs perquè els carrers d’esta zona els patejava jo fa 30 anys quan estudiava ací a València, eren les falles del meu barri, el meu primer contacte amb les falles de la capital.

D’ahí ens anirem al de CAMINS AL GRAU un sector molt actiu en altres festivitats ja que a més de les falles participen molt en la Setmana Santa, homenatjant a la Verge.

Em pareix curiós el sector que ve ara, el sector de les tres B, BENIMAMET, BURJASSOT, BENIFERRI, són dos pedanies i un poble limítrofes de València, gent treballadora i fallera, que fan encara més grans la nostra festa.

Després anirem a les falles del sector BOTÀNIC-LA PETXINA, ahí hi ha moltes falles... com et diria...diferents, es diuen “falles d’autor”. També és un sector que destaca per ser molt participatius en el teatre.

Sense parar ens anem directe a la agrupació de BENICALAP CAMPANAR , BENICAMPA on la sua senya de identitat es la germanor de les comissions que la formen. Tant es així que inclús les preseleccions les fan juntes, els dos sectors. Fem una paradeta en la falla Avda. Burjassot-Padre Carbonell i repleguem a Carmen Calduch, que se’n vinga en nosaltres.

A Carmen li agrada molt muntar a cavall, pintar i dibuixar, i jugar a bolos en la gent del seu sector. Va ser Fallera Major l’any passat i les falles de setembre les va viure com a normals, això si, en un poc més de calor i amb pantalons curts, però diu que així s’entrena per a les fogueres de Sant Joan.


El nostre cotxe oficial ens du a sector d’ EL CARMEN és considera el quilòmetre 0 de les falles, bressol de la festa. És el barri on va començar tot, no de bades tenen el concurs de l’estoreta, i des de les torres de serrans faràs la crida.

I arribem al sector PILAR SANT FRANCESC, carrers estrets de telers, on ens trobem el museu de la seda. A més de 3 falles de la secció especial, se planten falles centenàries i de molta tradició. En la falla Bolseria-Tros-Alt recollim a Carla Vicente.

Ja se que a tu t’agrada molt escriure contes. Així doncs, enguany tens la possibilitat d’escriure’n un molt especial. El millor acte per a tu es la Plantà. Per a que ho sàpigues, el meu també.

I que em dius del numero 3? És el número en el qual et van preseleccionar i el mateix que tenia ta mare quan també va ser preseleccionada... serà tot una casualitat? Au, Carlita, puja de seguida, que jo no crec en les casualitats.

I continuem viatge cap al Sector LA SEU-LA XEREA-EL MERCAT. Són l’essència de València, Santa Catalina, el Collado, i en la Plaza del negrito trobarem a Daniela Alcoy, que ens acompanyarà a una de les xocolateries típiques d’este barri.

Per què Daniela és fallera des que va nàixer. Encara no havies complit un mes i ja vares eixir a la ofrena. Ja sé que t’agrada molt jugar a bàsquet i que vares gaudir molt en la “Nit d’albaes” que es celebra en el teu sector. També m’han contat que la teua FMI favorita es Sofia Soler i que, quan te la varen presentar, et vas quedar sense paraules.

Vinga, va Nerea,... seguim replegant i continuem cap L’AGRUPACIÓ DEL MARÍTIM, una de les mes grans, formada per 46 falles que brillen a la llum del sol i de l’aigua transparent del Mediterrani que les acull. Un dels actes més emblemàtics és l’ofrena a la mare de Deu submergida, així també, com l’homenatge a la senyera.

I d’ahí al PLA DEL REIAL BENIMACLET, barri assentat en l’horta valenciana que rega la sèquia de Mestalla. Amants dels passa carrers. De segur assistiràs al molt conegut homenatge al Maestro Serrano, i en la falla Federico Mistral Murta ens espera Alba Hurtado.

Xiqueta de 9 any arrebossant de dolçor i tendresa. La teua falla està molt orgullosa de tu, ja que eres la primera que té el càrrec de Cort Infantil en tota la seua història. T’encanta el sopar que feu tot el sector en el museu de l’artista faller on vos coneixeu totes les falleres majors, encara que el que més t’agrada es participar en la “globotà”.


Seguim fent camí...


I arribem al sector de MISLATA, molt aficionats als betlems, esta agrupació ve plantant falles des de 1926. Passió pels ninots, per la música de banda, per les tradicions... però sobre tot, per la seua senya d’identitat heretada dels seus avantpassats: la pólvora.

I continuem viatge fins arribar al sector de RASCANYA Format per els Barris d’Orriols, Torrefiel i Sant Llorens, gent molt fallera i que li donen molta importància a la indumentària

El sector dels POBLATS AL SUD està enclavat en el parc natural de l’Albufera, és una agrupació en uns paisatges preciosos, en les demarcacions delimitades entre la mar iles marjals. En la falla Glòria Felicitat Tremolar, Adela Garcia ens saluda en un idioma molt estrany....

Ja sé que parles molt bé l’alemany i que a més de practicar el ballet i el tennis toques molt bé el piano. Les teues companyes em diuen que eres la més divertida i “dicharachera” i que tens un gosset “Miguelito” que te l’emportes a tots els llocs. Puix corre, puja’l al cotxe i seguim passejant

En el sector LA ROQUETA ARRANCAPINS, trobarem a més de falles monumentals, gran tradició pel concurs de betlems i les cavalcades. Ens acostem a falla gran via Fernando el católico-Angel Guimerá i repleguem a Cayetana Santacruz

Caye caye és la dissenyadora gràfica del grup, li agrada molt practicar Lettering. També em vas dir que tu no concebies unes falles sense pólvora per això et nomenem la “petardera oficial”.

Ja veuràs com enguany les mascletades les gaudiràs des d’un lloc privilegiat.
Ràpids com un coet, ens dirigim al sector OLIVERETA, sector apegadet al riu i famós per les seues revetlles i per la quantitat de falleres Majors que han eixit de la seua demarcació. Allí està la falla Olivereta-Cerdà i Rico ens i ens veiem en Carmen Gimenez.

Les teues companyes et diuen “Carmencita”, però a mi m’agrada més Carmela, que és com et crida a tu la teua iaia. Eres la més xicoteta de totes i també la més mimada... T’agraden molt els play-backs i eixir en el belen vivent de la teua falla. La teua germana Marina, també va ser Cort infantil al 2018 i tu no anaves a ser menys.

Saps...?, les xiques em deien, que quan tingues edat, de segur seràs Fallera Major de València. Jo també ho crec perquè dolçor i simpatia no et falten.

Continuem i no podíem deixar de passejar per PATRAIX, que és com viatjar en el temps. Barri emergent que conserva amb orgull el seu passat com a poble independent, on no ens falten els pilotaris, les festes de barri i els moros i cristians.


Arribem al sector PLA DEL REMEI GRAN VIA, és la part del eixample, la part noble de la ciutat, bressol del ben vestir i sector per a visitar falles monumentals. A qui li donaran enguany el Premi “Farola Encesa”?
Ací tenim feina, perquè hem de replegar a dos xiquetes.

En la Falla Avda Reino de Valencia-Ciscar, Carla Alcocer “Carli” per als amics. Ja sé que t’agrada molt fer sessions de cine junt als fallers del seu sector i inventar-te obres de teatre. El xocolate és la seua debilitat, no debades diuen que eres tan morena per la quantitat que en menges...

L’any passat vas compartir l’exercici en el teu germà Marc com a president infantil i un pardalet m’ha contat que vas fer descalça tot un passacarrer perquè et feien mal les sabates. Enguany de segur que això, no et passarà...
i en la falla Conde Salvatierra Cirilo Amorós, Valentina Ravello

A tu també t’agraden molt els play-backs, tant que l’any passat vas guanyar el premi a la millor interpretació femenina, però això no és tot, eres esportista d’elit en la pràctica de gimnàstica rítmica, i a més fallera, de cap a peus.

Ta mare Marta i ta tia Elena ja van formar part de la Cort de la FMV i tu no t’has quedat enrere, però el que més m’agrada de tu, és que com jo, també penses que en les falles, el monument, es allò més important...

Ràpid, ràpid. Nerea anem ara cap a QUART DE POBLET XIRIVELLA. Per a tu enguany es un sector especial puix es on les teues indumentaristes oficials t`han cosit eixe espolí meravellós que lluïes hui... És un sector que es caracteritza per tindre Falles solidaries, falles en molta obra social.

D’ahí al sector QUATRE CARRERES, sector de la perifèria, en falles en molta distancia entre elles però molt unides, on té cabuda fins una falla de poble. Agrupació playbackera. En els últims anys, agrupació de les que han eixit moltes falleres majors i infantils.

De RUSSAFA, destaquem les bones falles i millors llums. Ací s’atorga el premi “El gantxo d’or”, nombrant tots el anys a una persona il·lustre del barri. Saps que els 2 últims presidents de Junta Central Fallera son d’este sector així que estarem com a casa... arribem a la falla Cuba Puerto rico i està esperanmos Patricia Zurano,

Per a ella El casal és la seua segona casa, tant es així que els seus pares la volen empadronar allí. És molt curiosa i de major vol ser Investigadora del FBI. El que més li agrada es recollir els premis infantils i més quan es tracta de premis d’il·luminació de carrers on la seua falla sempre té molt a dir....
Amunt, Patricia, que seguim endavant !!!....

SAGUNT-QUART, com l’agrupació més antiga és la impulsora de la germanor entre comissions. Bresol de falleres i fallers il·lustres que han fet historia “a la lluna de València” .

En el SECTOR DE ZAIDIA es fa l’homenatge a Maximilano Tous. Passem per la Falla Puebla del Duc-Benipeixcar, i arrepleguem a Isabel Esplugues que és alumna del col·legi dels Salesians. Jo també sóc antic alumne i saps que la meua falla de Burriana és la Falla Don Bosco, a que et sona molt el nom?
Sé que t’agrada molt dibuixar i fins i tot has guanyat algun concurs, també t’agrada el pàdel, el funky i cuinar però per damunt de tot estan les falles, no debades has sigut Fallera major dos anys seguits, i fixat, este últim amb premi final.

Anem, que es fa tard i arribem al sector JESUS i el seu mercat, on la màgica pólvora, balla en la poesia festiva al ritme de tabal i tradició en una gran entrada mora i cristiana. On s’asentà el pare Jofre, per cuidar als folls i orats. En la falla Costa i Borràs agustina de Aragón ens espera Sara Sellés per continuar camí.

No tenies tantes ganes de portar la banda? Puix... hala!, desig concedit... T’agrada molt tocar el piano, fer pàdel surf, jugar a bolos i en la teua família es viuen molt intensament les falles, tant es així que després de ser FMI en 2019 enguany et vares tornar a presentar a la Fonteta i el jurat et va veure tan tranquil·la va dir que enguany series una de les 13 xiquetes més afortunades de València. De segur que per a tu serà un any molt especial.

Apleguem al final, Nerea, i tornem a casa. Al sector LA CREU COBERTA, fallers de soca i arrel. Fan barri centrant-se en la cultura, teatre, música, folklore, allí es troba sant Marcelí, que tu coneixes bé, i com no podia ser d’altra manera en la falla Enginyer Josep Cicera-pio IX, acabem el nostre repàs.

No me’n deixe a cap, veritat ...?
I ara, sols voldria dir-vos a totes que vos trobeu en este escenari i això diu molt de l’important lloc que ocupeu en esta festa. Una fallera major sense Cort no és res però una Cort sense fallera major tampoc...

Per això Nerea et demane...
...et demane que les cuides
que en els moments complicats
elles seran les amigues
que estaran al teu costat.

T’has donat compte que ja hem plantat la primera escena de la falla? No ha sigut molt complicat, més encara ens falta molta feina i així, si et pareix bé, començarem la segon escena.



SEGON ESCENA

La segon escena que esta nit vull plantar és de totes sens dubte la més important. La composa la família i per això l’haurem de cuidar.

Una família que ve d’un poble molt conegut ,Bocairent on viuen els seus iaios Daniel i Pilar i les seus tres madrines que si no fora perquè estic despert pensaria que estic en un conte... una princesa , tres fades madrines... tot va encaixant. És el poble on es varen conèixer els teus pares i al que tots els anys tornes a estiuejar.

Comencem per ta mare, eixa persona que sempre està al teu costat, sensata, discreta i pendent de tots els detalls. Sense escatimar esforços per contentar a tots els de casa.

Fes cas dels seus consells, de segur no et fallarà ja que ningú te vol com ella, i tu, Nerea, molt bé ho saps.

Que et pareix, Noelia? Només les mares sabeu el que estic dient, sempre preocupada pensant en què no falte detall, que porte bé el vestit i el pentinat. Però en estos moments la teua satisfacció és tant gran, que de bon segur et sents emocionada, de vore que la teua xiqueta ja està exaltada.

I què dir de la teua iaia Mercedes, aquella que des de menuda t’ha cosit tots els vestits. Aquella que veia com arreglaves a les nines en vestits de fallera i en una banda fabricada de paper jugaves simulant la exaltació, aquella que sempre t’ha animat en els moments de més nervis. Recorda quan en les preseleccions et deia: “No passa res, Nerea, si no passem guardem els trages, ho amaguem tot i ja està” i després a la fonteta... ja veus Mercedes que si “no volies caldo tres tasses”, puix no t’espera una bona bugada...

I a ton pare, músic i mestre de clarinet i tan te vol, que te va composar un pasdoble en una melodia que tu Nerea de xicoteta et vas inventar. Atorità, atorità... casi te la podria taral·lejar.

Saps Quico que els pares estem en este món per a complir els somnis del nostres fills? puix la teua filla en té tres:

El primer era ser fallera Major Infantil... eixe ja el podem taxar...
El segon es tirar-se en son pare en paracaigudes aixina que ves assajant ....
I el tercer......... és pujar al Everest. Ahí... lo dejo

No volia acabar sense nomenar-te a Carmen que ja, es de la teua família encara que no siga de sang ...enguany serà la teua germana Major la que estarà amb tu en tots el actes. Quantes confidències es fareu durant els viatges en eixe cotxe oficial. El destí vos va ajuntar en eixa foto que va ser un poc premonitòria i que Nerea nomes vore’t la cara se li va il·luminar...

Cuidala mucho Carmen, cuidala majestat, pues yo te aseguro que de todo tu reinado es lo mejor que te vas a llevar....


¬En acabar les escenes...
què ens queda ja per plantar?
Quina peça ens farà falta
per poder-la completar?

El REMAT, que és a la falla
com al cos és l’esperit;
que insuflarà força al lema
que dona al conjunt sentit.

El REMAT, que des de lluny
esplendorós advertís
que una falla s’ha plantat
i la festa ja és ací.

I tu, ma dolça Nerea,
remates el monument,
que enguany ha d’encapçalar
el nostre univers faller.

Tu remates nostra falla,
essent insígnia i senyera
dels fallers i les falleres
i de València sencera.

I com la falla premia
com just reconeixement
la destra mà de l’artista
i el geni de l’art faller...

Tu també tens l’estendard
de les falles i el seu món,
per això València entona
el teu nom al mateix son.
Per a tu són tots els premis:
la pintura, l’acabat,
critica, enginy i gràcia,
i el conjunt, per descomptat.

Tot en tu és un primer premi:
la dolçor i l’alegria,
l’elegància i la bellesa,
i una immensa simpatia.

Un primer per eixos ulls,
per eixa pell cristal·lina,
pel cabell sedós i fi,
i eixa careta divina.

Premi tens pel teu candor,
per la teua cortesia,
perquè en tu s’han retrobat
la música i la poesia.

Perquè més que desfilar
en cada passa carrer,
danses amb eteris passos
que extasien als fallers.


Tot en tu sap a primer,
per çò, no estranya, Excel·lència,
que t’hages guanyat l’estima
de la ciutat de València.

I acabe, dolça Nerea,
el meu humil parlament,
fent-te una confidència
a mode d’acabament.

Quan a casa, la família
ens donem la bona nit,
els meus fills, tots dos alhora,
pregunten encuriosits.

Quin es el remat de la falla
Jo amb un somriure conteste
El remat de la falla enguany és
NEREA LOPEZ MAESTRE.

Fotografies: Armando Romero (JCF)

  • A44I9055
  • A44I9060
  • A44I9082
  • A44I9088
  • A44I9311
  • A44I9323
  • A44I9344

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte