• Enlace Slider home mascletás (8)

Junta Central Fallera

Respostes a qüestions covid per a les Falles 2021

Estes són les respostes a qüestions covid per a les Falles 2021

Arran de la celebració de la formació COVID, ens han traslladat alguns dubtes que han sorgit. Us remetem les esmentades qüestions i us indiquem que han sigut respostes per components de la taula de seguiment, amb el vistiplau del tècnic de Sanitat i Salut Pública que va ser la persona que va impartir la formació.

1ª Qui ens indicarà les mesures a adoptar, quant a menjar (núm. comensals per taula, distància entre taules, etc.)?
Les normes ens vénen donades des de Conselleria de Sanitat i són públiques, però davant de qualsevol dubte podeu consultar en la vostra Junta Local o enviar correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i les intentarem resoldre o almenys indicar-vos on us podeu dirigir.

2ª Carpes, amb laterals o sense ells... En el cas que s'utilitze el casal, mesures a adoptar dins d'aquest.
Les carpes sense laterals (és a dir, només teulada) es consideren activitat en exterior, per tant, sempre recomanem activitat en exterior. En cas de ser carpa amb laterals es consideren activitat en interior.
Les mesures a adoptar dins del casal: la normativa sanitària indica ara que l'aforament per a la realització de les activitats serà el 75%. Per a temes de restauració: 50% de l'aforament en interior i en taules de 6 persones o 10 persones en l'exterior.

3ª Cercaviles, mascaretes, núm. per fila, separació entre aquestes...
Les cercaviles tenim compromís que s'autoritzen a partir del dia 28 d'agost i per descomptat amb mascareta encara que siga exterior perquè se suposa que s'aglomera més la gent. En cas de portar banda de música seria “recomanable” realitzar test de antígens als músics d'instruments de vent cada 48 hores, encara que no és obligatori.

4ª Ofrena (núm. per fila, si es podrà continuar passant per família i parelles) per a anar organitzant, l'ús de la mascareta, quan s'ha d'emportar, etc.
En principi, les normes de l'ofrena es van aprovar en Assemblea General de JCF.

En el cas de València i encara que es va aprovar en Assemblea que les files foren de 5 persones, a causa del recorregut autoritzat i per temes de Covid, ja es va remetre un comunicat que les files serien de 4 persones.
En cas de localitats, dependrà de l'organització de cada JLF. Per descomptat i encara que siga exterior, és obligatori mascareta per a minimitzar possibles contagis.
En qualsevol cas, el nombre de persones per fila s'adaptarà a les circumstàncies del recorregut per a assegurar la distància de seguretat.

5ª Segons la informació que ens arriba ens diuen que revetles, discmòbils i similars no es poden realitzar, però sí que es poden espectacles tipus de varietats. Imaginem que asseguts i amb separació, amb o sense ús de mascareta?
Com bé dius, qualsevol acte musical, versus cultural, es pot realitzar asseguts amb separació i amb ús de mascareta.
No està permés el ball, ni en interiors ni en exteriors, ni la realització de karaokes i actuacions esporàdiques o amateurs de cant.

6ª Horaris d'aquestes activitats i d'obertura de carpa, en el suposat que es tinga, o casal?
El que et marque el bàndol faller de la teua localitat i el toc de queda en cas que a la teua ciutat estiga instaurat.

7ª Barra. Mesures a seguir com a gots, plats, coberts, si ho proporciona la comissió o bé que cada faller se’l porte. El que està darrere de la barra, mascareta, guants, etc.
Barra sempre per a servir, mai per a consumir. Per descomptat mascareta el de darrere de la barra i els assistents, excepte en el moment del consum. Hem de conscienciar-nos que la mascareta ens la podrem llevar només per a consumir aliments quan estiguem asseguts.

8ª Realització de concurs/festival de paelles per exemple, si es pot realitzar i normes a seguir en el seu cas.
Es pot fer en grups de 10 persones i dins de les zones delimitades per a aquest acte.

9ª Qui ens indicarà les mesures, JCF o hem d'anar veient el que es publica en el DOGV i mantindre'ns nosaltres al dia i sempre interpretant el publicat en aquest mitjà?
Les normes ens vénen donades des de Conselleria de Sanitat i són públiques, però davant qualsevol dubte podeu consultar en la vostra Junta Local o enviar correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i les intentarem resoldre o indicar-vos on us podeu dirigir. I com sempre us enviarem les normes que es vagen publicant.

10ª En l'actualitat les falles tenim una hora de tancament, si esta es mantinguera durant la setmana de falles, el dia de la cremà el mantindrien, o dependent dels serveis d'emergència es podria allargar fins que es cremen els monuments?
El toc de queda per a les localitats que està vigent és a la una de la matinada, per la qual cosa, s'ha de fer l'impossible per a cremar les falles abans d'aqueixa hora. En cas d'impossibilitat manifesta per causa aliena (no arriben els bombers, problemes tècnics, etc.) es tindrà en compte per a la comissió la possibilitat de realitzar alguna autorització, però de cap manera per a públic en general.

11ª Es poden realitzar campionats interns en la falla amb les mesures i horaris implantats (campionat Truc, daus, dards)?
Es poden realitzar seguint la normativa vigent sense cap problema.

12ª Quant a l'ús dels banys en el local de la comissió, cada quant s'han de desinfectar? Existeix alguna normativa sobre aquest tema?
No hi ha normativa específica per a això, però aplicant el sentit comú, quantes més vegades, millor.

13ª Es poden tancar a les nits?
Es poden tancar a les nits quan no es vagen a utilitzar.

14ª Pot una empresa externa cuinar al carrer per a la comissió? Pot cuinar complint les mesures higièniques normals i sempre que tingues permís d'ocupació per part del teu ajuntament? De la mateixa manera es pot posar un lloc de xurreria o d’orxata…?
La prestació de serveis d'hostaleria i restauració per una empresa externa implica el compliment per part d'aquesta de la normativa de seguretat alimentària en tots els seus aspectes.

15ª Es poden fer servir servei de menjars individuals?
Es poden servir servei de menjars individuals sense cap problema.

16ª Quina distància ha d'haver-hi entre taules si està en obert? I en tancat?
Són 1,5 metres en obert i 2 metres en tancat.

17ª Si una persona és sanitària, és necessari que realitze el curset i, si sí, és necessari que ho faça?
És convenient que el curs de coordinador Covid ho realitze almenys una persona de la comissió, el 28 d'agost farem un recordatori de les normes per a tots.

18ª Donada la meua condició de sanitari m'agradaria saber si hi hauria la possibilitat de poder convalidar aquest curs ja que pel meu treball no vaig poder assistir a aquest.
La finalitat d'aquest curs és que conegues la normativa vigent i pugues aplicar-la a la teua falla. No és necessari convalidacions ni títols.

19ª No tenim ventilació creuada en el casal, únicament tenim 2 portes dobles. Si férem algun acte xicotet dins del casal, hauríem de tindre a més d'obertes les portes l'aire condicionat? No ho tinc clar, ja que l'aire també mouria possibles partícules en suspensió, però al seu torn potser afavoreix la renovació de l'aire natural que entra per totes dues portes.
Millor sempre ventilació natural. Millor sempre portes obertes, llevat que tingues un bon sistema de renovació d'aire sense recirculació.

20ª Respecte a la barra, es podria realitzar, per exemple, venda d'entrepans o fer “Quint i tapa” sempre que es tinga el carnet de manipulació d'aliments i evitant aglomeracions en la cua i que es consumisca en taules de màxim 10 persones?
Si és així, sí es pot fer perquè estàs complint totes les normes. Recordem barra per a servir, mai per a consumir…

21ª En els actes d'ofrena i cercaviles vaig entendre que no podia haver-hi banda de música ja que necessiten una distància amb la resta de fallers. Tinc raó? Així mateix, es podria contractar alguna xaranga o batucada a peu de carrer o hauria d'estar en un escenari o amb la suficient distància del públic i asseguts?
En els actes d'ofrena i cercaviles tenim compromís que es podran realitzar amb la presència de músics. Les cercaviles tenim compromís que s'autoritzen a partir del dia 28 d'agost i per descomptat amb mascareta encara que siga exterior perquè se suposa que s'aglomera més la gent. En cas de portar banda de música seria molt “recomanable” realitzar test de AG als músics d'instruments de vent cada 48 h, encara que no és obligatori.

22ª D'altra banda, per als actes pirotècnics de falla o de barriada que són a l'aire lliure, com calculem l'aforament? Únicament tenint en compte la distància interpersonal de 1,5m? La mascareta quan s'ha d'emportar?
La mascareta encara que siga a l'aire lliure, sempre posada quan hi haja afluència de gent i intentant guardar sempre distància de seguretat.
L'aforament en un espai públic es pot calcular dividint la superfície útil (descomptar espai ocupat per mobiliari urbà, etc…) per 2,25 m². Cal prendre mesures per a assegurar que no es produïsquen aglomeracions i que l'assistència de públic no excedeix la capacitat de l'espai.

23ª Amb la documentació remesa serà suficient perquè puga actuar com a delegat de covid dins de la meua falla? (No ha seguit el curset)
La finalitat d'aquest curs és que conegues la normativa vigent i pugues aplicar-la a la teua falla, no és necessari convalidacions ni títols.

24ª Ens ha semblat entendre que els casals de tipologia C ja podem fer la vida dins del casal com en hostaleria. Això és cert? Jo ja puc beure i menjar dins del casal amb el mateix aforament que té l'hostaleria dins del casal?
Sí, tots els casals fallers s'han de regir per la mateixa norma que hostaleria actualment pel que fa a activitats assimilables a l'hostaleria i restauració.

25ª Per quantitat d'enllaços, ens hem connectats diverses persones des d'un mateix ordinador, ens ha semblat sentir que anàveu fer com un certificat als assistents, després haurem de dir-vos les persones que estàvem en el curs perquè els doneu el certificat, no?
La finalitat d'aquest curs és que conegues la normativa vigent i pugues aplicar-la a la teua falla, no és necessari convalidacions ni títols.

26ª Nosaltres organitzem una mascletà nocturna on vénen milers de persones. Fora del recinte on estan situats els fallers i convidats, qui ha de controlar a aqueixes persones, l'ajuntament i forces de l'Estat o l'organitzador que és la falla?
Primer que res, haureu d'haver demanat permís per a realitzar aqueix espectacle, i una vegada que us l'hagen concedit, ha de controlar l'organitzador.

27ª I ací a Torrent, en totes les assemblees se'ns ha dit que en cas d'estar realitzant un acte i no es compleixen les normes, l'acte immediatament s'ha de suspendre. No ho hem sentit de la taula en el curs. Això és així, no?
Evidentment per precaució s'han de complir totes les normes i si no es compleixen s'ha de donar per finalitzat l'acte.

28ª Segons ens anem acostant a les dates de les falles, hi ha algun correu al qual ens puguem dirigir en cas de dubtes o per a requerir formats o qüestions particulars de cada comissió?
Podeu enviar correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i les intentarem resoldre o indicar-vos on us podeu dirigir.

29ª Un brindis d'honor per a tota la comissió, al carrer es podria fer?
Es podria amb totes les mesures, igual que es pot celebrar un menjar o sopar, però amb la precaució de que la mateixa persona servira la beguda per a evitar que tothom toque la botella.

30ª Castells unflables aquàtics per als infantils podríem tindre?
Això està en la normativa de Mesures relatives a activitats de temps lliure i parcs infantils recreatius publicats en el DOGV, el qual us anem enviant conforme va canviant.
A més, existeixen unes recomanacions sanitàries per a l'ús de parcs infantils recreatius, publicades en la web coronavirus.san.gva.es, de la Conselleria de Sanitat.

31ª Els sopars o menjars han de ser 10 per taula com a màxim?
Hem d'adaptar-nos conforme les normes d'hostaleria que hi haja en el moment de celebrar les falles. En aquests moments 10 en exterior i 6 en interior.

Una carpa amb laterals es considera espai tancat.

32ª Les comissions que ens desplacem fins a València per a realitzar l'ofrena de flors, i necessitem el servei d'autobusos, com realitzem l'organització de la comissió? Em referisc a l'aforament d'autobús, com asseure a les persones etc. Ens marcarà JCF la normativa o cada comissió ha de realitzar-ho pel seu compte? Si hi haguera algun brot en aquest autobús, seria responsable la comissió o la persona d'aquesta organització? En aquest cas jo.
En aquest cas l'empresa d'autobús és la que marcarà les normes de com s'ha d'asseure's, i tothom ha de complir la normativa que marca l'empresa. Responsables, ja es va indicar durant la formació, que no hi ha. Tots hem de ser responsables dels nostres actes perquè si hi haguera un brot, tots els que han estat en contacte haurien de complir la quarantena corresponent. Per això és convenient portar un registre dels passatgers en cada autobús per a facilitar el rastreig de contactes en cas de detectar-se algun cas.

33ª S'establirà alguna modificació en el número de falleres/ers a desfilar per fila?
En principi les normes de l'ofrena es van aprovar en Assemblea General. Si hi haguera modificació amb respecte a aqueixa norma per temes covid s'informarà.

En qualsevol cas, el nombre de persones per fila s'adaptarà a les circumstàncies del recorregut per a assegurar la distància de seguretat

34ª En la recollida del ninot entregat per a l'exposició, la comissió podrà acompanyar als seus representants?
Quant a aquest tema seria preferible que foren els representants i que la comissió els esperarà prop de la seua falla. No obstant això, es remetrà un correu amb instruccions.

35ª Es podrà fer ús del servei de cuina del nostre casal? En cas afirmatiu, per condicions de seguretat i higiene la persona designada ha de tindre el carnet de manipulador d'aliments?
Es pot cuinar en el casal sempre mantenint les normes vigents, quant al carnet de manipulador i la resta de normativa de seguretat alimentària no canvia res respecte al Covid.

Si no es pot utilitzar la cuina del casal, es pot repartir la típica "picaeta i beguda, (ja que no serien aliments cuinats en el casal) a la comissió? Com es gestionaria el seu lliurament?

Quant a aquest tema, sabem que no es pot compartir plat, amb el que aqueixa picaeta i beguda el més lògic és que fóra individual i el seu lliurament s'hauria de gestionar o bé cadascun agafa el seu o bé una sola persona s'encarrega de posar-la en cada taula per a cada comensal.

36ª Normalment, el delegat Covid no estarà etern els dies de falles en el casal. En els espais de temps que estiga descansant, o fent les seues coses, què cal fer?
En aquest cas el més lògic és que el coordinador COVID haja explicat a tothom la normativa que cal seguir i en el temps que no està ell, es quedara una altra persona encarregada del tema perquè es continuen complint totes les mesures.

37ª Es poden tirar confetis?
En aquest tema hauríem de ser prudents i no crec que siga necessari el tema dels confetis, tindre en compte que com menys toquem les coses que han sigut tocades per altres persones molt millor.

38ª Concurs de menjar que baixe cada nucli familiar?
Es pot fer respectant les mesures generals d'higiene i seguretat i el consum es farà amb les limitacions d'ocupació de les taules d'un màxim de 6 persones per taula o agrupacions de taules, llevat que siguen convivents, en interior, i d'un màxim de 10 persones, llevat que siguen convivents, en espais a l'aire lliure i terrasses.

39ª Si es delimita en el sòl les mesures 1.5 m quadrats es podria fer una classe de ball?
La mesura de superfície per a determinar un aforament que assegure una distància interpersonal de 1,5 m lineals són 2,25 m2 per persona, al que s'aplicarà el percentatge de reducció de l'aforament que correspon.

En la normativa s'indica que no es pot ballar amb la qual cosa no seria possible.
Aquest tipus d'activitat està únicament autoritzada per a centres d'ensenyament reglat (conservatoris) o no reglada (acadèmies) que disposen d'autorització, i compliment la normativa específica.

40ª Es podrà utilitzar l'interior del casal per a fer berenars o ha de ser a l'aire lliure?
Has de regir-te per les mesures d'aforament de restauració, les que en el moment de celebrar-se estiguen vigents, Indubtablement a l'aire lliure millor ja que es disposarà de major espai.

41ª Es podran fer menjars en l'exterior?
Si et refereixes al fet que es puga menjar, sí. Amb les mesures de seguretat que regisquen en el moment de la celebració, si la pregunta es refereix a fer menjars, és preferible que cadascun porte el seu de casa o es contracte amb una empresa que et porte el menjar, però si es pot cuinar.

42ª Podrà haver-hi alguna barra en l'exterior per a poder servir la beguda?
Podràs tindre barra en l'exterior per a servir amb les mesures de seguretat que estiguin vigents en el moment. El que no es podrà és consumir en la barra, les persones podran anar, sol·licitar la seua beguda i asseure's de nou en el seu lloc a consumir-la.

43ª Com es poden utilitzar els casals?
Dins del casal la normativa sanitària indica el 75% de l'aforament per a realització de les seues activitats.
Per a temes de restauració, 50% de l'aforament en interior i en taules de 6 persones, o 10 persones en l'exterior.

44ª Fins a quina hora més o menys es pot estar?
Aquesta qüestió la marca el bàndol faller i com estem acollits a l'horari d'hostaleria el mateix que ells tinguen, en el moment de la celebració.

45ª Es poden fer festes de monòlegs a l'interior del casal?
Es poden realitzar guardant les mesures de seguretat, encara que l'aconsellable és realitzar les màximes activitats a l'aire lliure.

46ª Tenim un dubte i es perquè ens explicareu com es calcula l'aforament del casal, perquè tenim 2 opcions.
La primera es dividir els metres quadrats transitables del casal entre 2’25. I la segona és dividir els metres quadrats del casal entre 2’25, i després fer l'aforament del 50%. És a dir, si per exemple dividim 180m2 entre 2’25 ens dóna 80 persones, ¿quina seria l'aforament 80 persones o 40?
Si el teu aforament dividint entre els 2,25 te dóna 80 persones el 50% del teu aforament seran 40 persones.
En aquest cas, l'aforament es calcula sobre l'espai útil.
Si en la llicència municipal ha establert un aforament, es calcularà el percentatge sobre aqueixa xifra.

47ª En la reunió es va dir que es podien organitzar concursos de paelles, però actes (a l'aire lliure) on es reparteix menjar a fallers i veïns com un berenar “Orxata i fartons”, es pot realitzar?
Es pot realitzar seguint les mesures sanitàries que es marquen en el moment de la celebració. El convenient que siguen les mateixes persones que realitzen el repartiment de tot i que cadascun agafe el que consumirà.

48ª La declaració de responsable dels menors d'edat és obligatòria? Ha de portar una signada cada dia de falles?
La declaració si és obligatòria i pot signar-se una per a totes les activitats que vaja a participar.
A part caldria portar un registre de les persones que cada dia assistisquen a les activitats que es realitzen.

49ª Van comentar d'acurtar la duració dels espectacles nocturns en la mesura que siga possible Hi haurà límit horari o toc de queda aqueixos dies?
El bàndol faller indica l'horari que tenim, que serà el mateix que hostaleria, l'aconsellable seria realitzar espectacles de vesprada-nit o el que marque el toc de queda vigent.

50ª En els espectacles nocturns a l'aire lliure i assegut es pot consumir begudes?
En esdeveniments o celebracions a l'aire lliure el consum d'aliments i begudes es farà exclusivament en la zona de restauració que s'habilite, que haurà d'estar separada de la zona d'esdeveniment i complir amb les mesures pròpies dels establiments d'hostaleria i restauració. Alternativament es permet la possibilitat d'habilitar un servei assistit per personal, on els assistents puguen consumir en la seua butaca o seient. En qualsevol cas han de prendre's mesures per a evitar el flux de pas i l'aglomeració de molta gent cap a la zona on se servisquen les begudes.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte