• Enlace Slider home mascletás (2)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • JCF
  • Secretaria
  • Què es votarà en l'Assemblea extraordinària de presidentes i presidents de falla del mes de maig?

Què es votarà en l'Assemblea extraordinària de presidentes i presidents de falla del mes de maig?

Secretaria informa de què es votarà en l'Assemblea extraordinària de presidentes i presidents de falla del mes de maig?

Què anem a votar?
La Consellera de Sanitat ens va informar que les Falles i les festes patronals a la nostra Comunitat es podrien celebrar, amb les restriccions pertinents, a partir de l’1 de Setembre de 2021.
Des de la Comissió de Seguiment que porta treballant des de fa temps en celebrar unes Falles a partir del segon semestre posarem damunt de la taula les dates de l’1 al 5 de setembre, començant amb la Plantà Infantil el 31 de agost per la nit.

Per què Falles a 2021?
Els fallers i les falleres hem de cremar per tancar un cicle i tornar a començar. El portem al nostre ADN. Cremar per a renàixer. La pandèmia ens ha esgotat mentalment i necessitem tornar a socialitzar en la mesura del possible.
A més a més la situació econòmica dels sectors productius és molt delicada. Potser esperar més temps ens aboque al tancament de moltes botigues i negocis essencials per ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Quan tornem a visitar-les per celebrar les falles potser ja no estiguen.

Per què de l’1 al 5 de Setembre?
El primer lloc esta decisió és meditada i que respon a diverses qüestions.
· Estes dates ens permetrien restablir un calendari el més semblant possible a un exercici natural respecte a les Falles de 2022. Es podrien dur a terme les preseleccions i la Fonteta i així aconseguir també que la resta d'actes tornen a les seues dates habituals.
· En estes dates, els escolars encara no han començat les classes i per tant podran gaudir de vacances, solucionant el problema d'haver gaudit ja dels festius plantejats.
· En estes dates és més difícil que l’oratge siga inestable, ja que les pluges solen aparèixer una setmana més tard. Només cal recordar com en moltes celebracions de Fonteta hem tingut pluges i els últims anys inclús a partir del 10 de setembre les precipitacions han sigut més freqüents
· Sanitat ha obligat a que les dates comencen a partir de l’1 de setembre i des de Junta Central Fallera creiem que el millor és no allargar el calendari ni malgastar l'oportunitat de fer activitats falleres. Per això el 31 d'agost seria la Plantà infantil i el 5 la Cremà, amb una setmana d’activitats el més paregut a la que coneixem però adaptada a les condicions sanitàries del moment.
· Fer Falles de l'1 al 5 de Setembre també ens evitaria coincidir amb altres festivitats tant de la ciutat com de la Comunitat.

Quines activitats podrem fer eixes dates?
En principi totes les activitats hauran d’ajustar-se a la normativa sanitària vigent en eixe moment. El programa de festejos ha de passar pel Ple i l’Assemblea de Junta Central Fallera. Hem marcat com a imprescindibles els actes de la plantà, la cremà i l’ofrena. Insistim, amb totes les restriccions i mesures sanitàries necessàries.
Els diferents actes de les comissions s’ajustaran a la normativa sanitària vigent en eixe moment i seran equivalents a les diferents disposicions que la Conselleria de Sanitat ha anat publicant l’últim any. Es a dir, puc fer un sopar al carrer? Haurem de mirar la normativa de les terrasses i veure la distribució vigent en eixe moment de les taules i cadires.

Seran segures les activitats falleres?
Durant tota la pandèmia els fallers i les falleres hem demostrat que podem fer les coses de manera absolutament responsable. No hem hagut de lamentar cap brot en cap casal ni en cap activitat que hem realitzat.

Els fallers i les falleres continuarem treballant de valent per tal d’aconseguir ser exemple per a tota la ciutadania. En tot cas tindrem formació adequada per tindre als nostres casals un coordinador/a covid per tal que puga interpretar i implementar les mesures sanitàries del moment.
En tot cas pareix que, amb el ritme de vacunació, a mitjans d’agost tindrem el que es coneix com “immunitat de ramat”, per tant la seguretat sanitària serà major.

Què passa si no volem eixes dates?
Trobar unes dates millors ens sembla pràcticament impossible per tot el que hem comentat abans, per tant l’opció seria anar a març de 2022.

Què suposaria anar a març de 2022?
Més enllà del perjuí econòmic per a tots els sectors productius de la cultura festiva de la ciutat (indumentària, orfebreria, floristeria, pirotècnia, artistes fallers i un llarguíssim etc.), les Falles emmagatzemades en Fira València i altres localitzacions haurien d’eixir d’allí i cada comissió s’hauria de fer càrrec de les mateixes.
Els censos fallers ja han baixat un 10% durant estos mesos. Un ajornament de les Falles a març de 2022 podria comportar una nova baixada del cens fallers a les comissions davant la falta d’activitat i, per tant, perjuí econòmic per a les comissions.
Per últim les subvencions donades per l’Ajuntament de València a les comissions de la ciutat podrien ser revisades per comprovar si s’ha complit l’objecte de les mateixes. Això, després d’iniciar el corresponent expedient, podria suposar retornar la subvenció del 62,5% atorgada l’any 2020. La subvenció de 2021 no corre eixe risc ja que està pensada per a les Falles de 2022.

I si la meua comissió no vol plantar?
En eixe cas pots votar igualment que sí a l’Assemblea per tal de permetre que la resta de comissions planten a setembre. I la teua comissió pot no plantar. Es tracta de ser solidari amb les que sí volen. Les comissions que no planten tindran categoria de “falla reorganitzada” tal i com marca el reglament faller al seu article 12. b. La resta de conseqüències (replegar la falla de Fira València, subvencions, etc.) son les mateixes. Res no canvia.
Per tant, si no vols plantar, votant sí prens una decisió pròpia i pots continuar amb ella i permets que la resta de comissions puguen celebrar les activitats falleres. Votant no, les conseqüències per a tu son les mateixes, però obligues a la resta de comissions que sí que volen plantar a no fer-ho i podria resultar un poc insolidari per a la resta del món faller que vol continuar.

I què passa amb els meus representants si volen continuar per a 2022?
Absolutament res. Cada comissió te la llibertat de triar als seus representants com considere més oportú. Junta Central Fallera no es clava en el procés de l’elecció intern de cada comissió.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte