• Enlace Slider home mascletás (7)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • JCF
  • Secretaria
  • Bases i inscripcions campionat de canut 2020-2021 de Junta Central Fallera

Bases i inscripcions campionat de canut 2020-2021 de Junta Central Fallera

S'informa les comissions de la JCF que s'obri el termini d'inscripció per al campionat del joc tradicional del Canut.

El torneig es jugarà el 27 de desembre, diumenge al matí . L'inici del torneig està previst a les 9.30 hores. El termini d'inscripció s'iniciarà el dia 9 de desembre i finalitzarà el 17 de desembre. La inscripció es farà per secretaria virtual, comprovant des de la Delegació de Festejos que els jugadors consten censats en la JCF, com a membres de la comissió participant. El campionat serà en categoria adulta: femenina i masculina. Si no hi haguera suficients equips en alguna de les categories, se'ls donarà l'opció de participar en l'altra. La ubicació de la celebració del campionat s'indicarà als participants.

CONSIDERACIONS A TINDRE EN COMPTE EN EL CAMPIONAT:

1. Els equips estaran formats per 2 jugadors.
2. Serà norma d'obligat compliment presentar el DNI en la taula de control abans de la primera partida (9.30 h), havent d'estar tots els components de l'equip a l'hora de començament de la competició.
3. En el cas que alguna de les falles no es trobe a l'hora indicada en el seu camp de joc, se li sumara un punt en contra per cada minut que arribe tard després d'un termini de 5 minuts de cortesia. En el cas que arribe amb més de 15 minuts de retard se li donarà la partida per pèrdua.
4. En cas que algun equip inscrit no es presente el dia de la competició, totes les seues partides se li donaran per perdudes
5. En cas d'alguna jugada dubtosa, es podrà sol·licitar la presència d'un component de la Delegació d'Esports de la JCF per a dirimir aquesta jugada.
6. El reglament i funcionament de cada partida seguirà el “Reglament de l’autòcton joc valencià de CANUT” editat per JCF, i del qual adjuntem una copia.

REGLAMENT DEL JOC DEL CANUT

El terreny de joc està limitat per dos ratlles a una distància entre 11 i 15 passes, una de les ratlles serà la de mà, i és a on es tira al canut, l'altre és la de fora i serveix per a saber quan el canut o les peces per a tirar-lo hi han de sobrepassar el terreny de joc., des d'esta ratlla també es tira a mà per a establir la randa de tirada. El canut es fa d'un tros de canya seca d'uns 12 mm de gros i uns cm 10 o 12 d'alt i es planta a un 70 cm de la línia de fons, dins del terreny de joc, al voltant del canut es fa un cercle d'uns 20 cm de diàmetre que sols serveix de referència, per a plantar el canut sempre en el mateix lloc.

Darrere de la ratlla de fons, a un metro aproximadament, es posa una post de fusta per a evitar que les peces es perden, a vegades s'aprofita alguna paret que hi ha prop, encarant el terreny de joc a ella.

La “posa” és la quantitat de diners (monedes) que ha de posar cada un dels jugadors i que s’ha acorda abans de començar cada partida, estes monedes van col·locades dalt del canut.

Les peces que s'utilitzen són de metall circulars de diàmetre i grossor diferents, variant entre 3 i 5 cm i de 2 a 5 mm respectivament. Quant al desenvolupament del joc, es tracta de tirar el canut fora del terreny de joc, o siga per darrere de la línia de fons, encara que es poden donar unes altres circumstàncies que anirem explicant. Per començar el joc s'ha de tirar a mà, En lloc de línia, a vegades es posa una estaqueta com a punt de referència de mà o en la línia de mà.

Al tirar a mà, els dos primers que estiguen més prop de la mà (tants si s’ha passat com si no ha aplegat), serà la primera parella i els que tiraran en primer local canut, el tercer i quart en proximitat a la mà serà la segona parella i els segons que tiraran, exina successivament fins als últims. Cadascú dels jugadors tira dos peces o siga, que cada parella en tira quatre. La primera norma de bon jugador és tirar a acostar, açò vol dir que ha de tirar la peça el més prop al canut sense passar-se per la línia de fons, les altres tres peces s'ha de tirar-les a pegar-li al canut. També es poden tirar tres peces, el primer sols en tira una que és l'acosta i el segon en tira dos a pegar. Quan es tira al canut no es deu xafar la línia de mà. Totes les peces que isquen per darrere de la ratlla de fora no valen a efectes de cobrar els punts. Per a cobrar els punts o les monedes ha d'haver-hi una peça dins del terreny de joc.

Tant el canut, les monedes o les peces, quan se n'isquen fora de la línia de fons, encara que tornen a entrar pel motiu que siga, es considerarà que estan fora per a tots els efectes.

Pot donar-se el cas que una peça rebote en la post de darrere i tombe el “canut”, el que cal fer és plantar el “canut” i continuar. Si al tirar es tomba el canut, és podem donar estos casos a saber:

  • a) Si una parella tira el canut per fora de la ratlla i té peça de l’acosta dins, totes les monedes són per a ells; pot donar-se el cas que no tinguen l’acosta, o siga cap peça dins del terreny de joc, si encara els queden peces per a tirar, en deixar-ne caure una dins del terreny de joc totes les monedes seran per a ells, ara si tiren el canut en l'última peça i no cau la peça dins del terreny de joc no comptaran les monedes. També es pot donar el cas que les tres primeres peces que s'han tirat abans se n'hagen eixit fora i en l'última tirada es traga el “canut” fora i es quede la peça dins, es cobrarien totes les monedes, perquè hi ha una peça en el terreny de joc.
  • b) Si es tomba el canut, però es queda dins del terreny de joc i hi ha acosta, totes les monedes que estiguen més prop de la peça que el canut seran per al jugador, les altres no. El que cal fer és acostar la peça el més prop que es puga a les monedes, que com hem dit es cobrarà aquelles que estiguen més prop de la peça que del canut.

Si durant la partida, al tirar una de les peces li pegues a una altra peça, a alguna moneda o al canut, estes ocuparan el lloc a on s'hagen quedat, pel que als efectes del joc és com si hagueren estat ahí des d'un principi. Es dona el cas a vegades, que quan es tomba el canut i cau dins del terreny de joc, se n’ixen algunes monedes fora, en este cas eixes monedes es posen en la punta del canut que mira cap a fora i es continua. També es dona el cas que caiguen algunes monedes de les quals hi ha dalt del canut mentre este es queda plantat, el que cal fer és posar les monedes dalt del canut i continuar.

ES PRENDRAN TOTES LES MESURES DE SEGURETAT VIGENTS RESPECTE A LA COVID-19. AQUESTES BASES ESTARAN CONDICIONADES A LA NORMATIVA SANITÀRIA DEL MOMENT.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte