• Enlace Slider home mascletás (8)

Junta Central Fallera

Resum del Ple de Junta Central Fallera del mes de novembre de 2020

Aquest és el resum del Ple de Junta Central Fallera del mes de novembre de 2020

Acta del Ple de la Junta Central Fallera celebrat a la sala Jubiocio el dia 11 de novembre del 2020 a les 20.30 hores amb la presidència del Sr. Carlos Enrique Galiana Llorens, assistit pel tècnic d’Administració General Sr. Vicente Revert Tapia per delegació del Secretari Administratiu, com a Secretària General la Sra. Carmen Blasco Lucas amb l’assistència dels membres de JCF relacionats al marge.

PRIMER PUNT - APROVACIÓ, SI PROCEDIX, DE L’ACTA ANTERIOR

Secretaria exposa que en la versió en castellà de l’acta del 14 d’octubre del 2020 s’ha comprovat que en l’apartat dedicat a la delegació d’Arxiu i Biblioteca s’esmenta el concurs “Sabuts Falleros” i “Sabudets Falleros” quan ha de dir ”Sabuts Fallers” i “Sabudets Fallers”. A més, es diu que se celebrarà en el casal de la comissió fallera “Sapadors – V. León” i ha de dir “Sapadors – V. Lleó”. S’ha realitzat la correcció dels esmentats errors.
Posteriorment l’acta és aprovada per assentiment.

SEGON PUNT - INFORME DE PRESIDÈNCIA

La Presidència informa que Sanitat va aprovar noves mesures per a les seus festeres. Sols es poden reunir en els casals fallers 6 persones, excepte quan es es tracte d’una Junta o assemblea directiva. Recomana que, quan es realitze eixa activitat, es pose en la porta del casal un cartell on ho especifique per a evitar possibles denúncies i que quede constància que s’està complint la normativa. Estarà vigent fins al 9 de desembre. Mentres que estiga en vigor, no s’autoritzaran activitats falleres, sols aquelles que es realitzen en espais públics autoritzats com ara teatre, sales d’exposicions o salons d’actes.

Es va fer una primera reunió amb la Secretària Autonòmica Isaura Navarro Casilla, Secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Es va concretar que es formaria una comissió amb els agents festius. El 12 de novembre es farà la segona reunió. S’incorporaran 8 persones de les juntes locals falleres. La Presidència exposa que si algú vol que se li faça alguna pregunta en concret, que ho diga. S’ha convocat un Ple extraordinari per al 13 de novembre del 2020 per si de cas cal explicar algun canvi normatiu important del qual informe la Secretària Autonòmica. Si no hi ha cap novetat s’anul·larà el Ple.
El Consell Rector en la reunió del 28 d’octubre del 2020 va presentar el pressupost anual valorat en 2.299.110 euros. Es va aprovar per majoria absoluta sense cap vot en contra. Posteriorment haurà de passar al Ple Municipal. L’aprovació definitiva es produirà en el mes de desembre.

TERCER PUNT – INFORME DE LES DELEGACIONS

La delegació de Falla informa que, després d’analitzades les actuals circumstàncies, s’ha decidit la convocatòria d’un nou concurs de maquetes d’escenes de falla que hauran de tindre un màxim de 40x30x40 cm. Es continuarà celebrant el XXVI Concurs de Maquetes Falleres. Les mesures seran 70x50x50 cm. Els jurats passaran pels casals fallers el 16 de gener del 2021. En breu s’enviaran les bases. La data límit per a presentar-se és el 20 de desembre del 2020. La delegació es reunirà amb els participants amb la intenció d’arreplegar-ne suggeriments. Es convocarà el Curs de Jurat de Falla amb una restricció de participants. S’admetran 40 persones. Serà el 20 de gener del 2021. També es realitzaran tres tallers artesanals dedicats a la construcció d’un ninot de falla. Dos estaran dirigits als xiquets i xiquetes de 8 a 14 anys i un altre per als fallers i falleres de 15 a 21 anys. Es limitarà l’assistència a 20 components. Es dividiran en 4 subgrups. Es realitzaran el 13, 20 i 27 de febrer del 2021.

La delegació de Patrimoni exposa que 2020 no només és l’any en què se celebra el IV aniversari de la Declaració de les Falles Unesco, és l’any en què ens adonem del poder de la paraula i el significat de la immaterialitat. S’ha recordat amb tota la intensitat que este esperit comporta reinvenció i reacció. El que en definitiva són les Falles. I també que el Patrimoni som, tots i totes, tots els dies de l’any, totalment transversal i que més enllà del simbolisme d’una data, la intenció i el propòsit va més enllà dels formalismes. Les mesures de seguretat i normatives han demanat modificacions del projecte amb noves propostes. Després de revisar-les, dilluns passat la directiva va decidir donar més espai i vida a la celebració de l’efemèride i aprofitar les dates coincidents amb la Declaració (28-29 i 30 de novembre) i perllongar-la fins al cap de setmana de l’11, 12 i 13 de desembre. Es tracta d’accions eminentment en línia amb tutorials professionals, audiovisuals, taules redones i campanyes virals i se sentirà la calor de les màximes representants de la festa i d’esta casa. Hi haurà imatge i disseny propi de la celebració i en les propostes estaran implicats tots els gremis, professions, vessants i espais de la festa, amb les veus, opinions i sentiments. Comisións, agrupacions, Juntes Locals, les diferents àrees de JCF, artistes, pirotècnics, floristes, indumentaristes, orfebres, altres patrimonis, literatura fallera, folklore, fallers i falleres, etc. Es podrien avançar detalls com en què consistirà el disseny de la imatge i de la programació actualment plantejada, que es coneixerà pas a pas des del web i xarxes oficials i també en els mitjans; però a causa que es continua pendent de l’alçada de la restricció el dia 9 de desembre i la importància que té el factor sorpresa i la gestió de la il·lusió en moments com estos, es vol que siguen valors presents en esta celebració atípica i tremendament especial. Les xarxes no pararan de fer saber que som Falles i estem sempre en Falles. Perquè en este moment la forma de fer promoció està en les xarxes i en el fet de posar a l’abast de tots i totes informació i crear contingut d’on poder triar en qualsevol moment i del que participar i sentir-se part. En este recorregut de mesos de treball, pluja d’idees, reunions, projectes i remodelacions, s’ha guardat en un calaix la #RutadelPatrimoni i diverses trobades i actes vistosos. Però será temporalment perquè és un treball avançat per a un futur que s’espera siga molt pròxim. En paral·lel a esta programació, es treballa en una publicació, com s’ha explicat en anteriors plens. Donades les circumstàncies, s’està pensant també en una reinvenció del concepte per a donar més pes al que s’està vivint en este moment que, malgrat tot, és històric. Es vol agrair a les delegacions que ja estan implicades, a les que en no res s’implicaran i a la mateixa per la cura i acollida de cada idea i detall en tot este recorregut.

La delegació de Festejos informa que el sorteig del Concurs de Play Back es va fer el 26 d’octubre. Les actuacions seran el 16 de gener de matí infantils, 17 de gener individual, 24 de gener de matí grup A i 14 de febrer de vesprada final individual. Està pendent l’acabament de la segona fase dels campionats de parxís, truc i dòmino i també la final que s’havia de jugar el 22 de novembre. S’han ajornat les partides per l’aprovació d’una nova normativa sanitària. Quan puga ser, es reprendran els campionats
La delegació de Cultura informa que el concurs de Declamació serà en la sala Flumen el 12 de desembre del 2020. Hi haurà tres categories. A proposta de la comissió fallera R. de Maeztu - Humanista Furió, hi haurà un premi al millor text poètic. Prompte es convocaran el concurs literari i el nou concurs audiovisual. Al Concurs de Teatre s’han inscrit 31 obres, una xifra inferior a l’any passat. S’han apuntat 9 obres a la primera categoria, 5 obres a la categoria segona, 5 obres a la categoria tercera, 8 obres a la categoria juvenil i 4 obres a la categoria infantil. El 12 de novembre a les 19.00 hores serà el sorteig de l’orde de les actuacions. No serà presencial i serà retransmes pel Facebook de la JCF. El 10 de desembre serà la presentació del concurs en la Sala Flumen amb la participació d’actors i actrius professionals. Les representacions seran entre el 14 de desembre del 2020 i l’11 de gener del 2021. Cada falla actuarà en un dia diferent per la situació sanitària vigent. El teatre és segur i amb el treball de les persones components de la delegació encara ho és més.

La delegació d’Arxiu i Biblioteca informa que està realitzat-se la primera fase virtual del concurs “Sabuts Fallers”. Hi ha 21 equips majors inscrits. En el concurs de “Sabudets Fallers” n’hi ha 9. El total de participants és paregut al de la convocatòria anterior. El 13 de novembre acaba el termini per a presentar les respostes. La final entre dos equips s’estudiarà com realitzar-la.

La delegació de Publicacions comunica que des de l’estiu s’està preparant el Llibre Faller. La idea no és desmuntar l’estructura amb la qual es realitzava uns altres anys però sí aportar noves idees. La temàtica serà la Covid-19, tractada des d’un enfocament gens pessimista. A més de sol·licitar una memòria a cada delegació, s’ha demanat que aporten algun lema positiu. Les memòries de les delegacions, com uns altres anys, es referiran a les activitats realitzades entre octubre i octubre per a tindre en compte tot el regnat de la Fallera Major i de la Fallera Major Infantil. També s’ha demanat a les comissions que, a més d’informar si tenen canvis, que aporten paraules o frases positives.

La delegació de Comunicació informa que ha acabat el Curs de la Gestió de la Informació Fallera. Unes 53 persones de 40 comissions n’han participat en les sessions celebrades el 24 i 31 d’octubre. Des de la delegació, s’agraïx la col·laboració del personal del centre i de l’Ajuntament. També volen donar les gràcies als fallers i a les falleres participants. S’ha demostrat que la comunicació fallera està més viva que mai.

La delegació de Solidaritat i Inclusió comunica que el 10 de novembre va acabar el termini per a presentar-se a la convocatòria de subvencions de la regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives dedicat a projectes que promoguen la igualtat entre dones i hòmens, la diversitat i la no discriminació. En breu, s’enviarà a les comissions una circular perquè comuniquen les necessitats que tenen per a aconseguir una major inclusió dels seus membres.

La delegació d’Infantils informa que s’ha ajornat el Concurs de Dibuix. S’havien apuntat més de 300 xiquets i xiquetes. Enguany l’objectiu era que el dibuix premiat fora la postal de Nadal de JCF. Es realitzarà en línia i es posaran els dibuixos en les xarxes socials de JCF. S’havia pensat realitzar en dos torns per a evitar la concentració de persones amb totes les mesures sanitàries però amb la nova normativa no es pot realitzar. Des de la Delegació s’agraïx la col·laboració del President i la Vicepresidenta. També es dona les gràcies a Menchu i Carmen i a les delegacions de Juvenils, Esports, Protocol amb la seua vicepresidenta, Recompenses i unes altres delegacions i companys i companyes de JCF. S’agraïx el patrocini de MercaValencia, “Helados la Flor” i Coca-Cola. En el Concurs de Betlems s’han apuntat 45 comissions, aproximadament el 50% menys que l’any passat. L’any 2019 se n’inscrigueren 89. El termini per a la inscripció al Concurs de Maquetes Falleres acaba el 13 de desembre. El jurat passarà a vore-les pels casals fallers. Es destaca que l’artista faller Juanjo Garcia ha col·laborat amb la realització d’un vídeo explicatiu on descriu com fer una maqueta. Es difon per les xarxes socials. Des de la delegació d’Infantils no es llança la tovallola. Es continua programant i organitzant activitats.

La delegació de Juvenils informa que el 22 d’octubre va tancar-se el termini per a la inscripció en el concurs de Play Back. El 26 d’octubre es va realitzar el sorteig. Les persones inscrites en la modalitat individual actuaran el 10 de gener del 2021 de vesprada. També ho faran les del grup B de majors. Les persones components de la modalitat de grup actuaran el 2 de gener del 2021 de matí, com els del Grup A de majors. No es realitzarà final i seran passes directes. Els membres del jurat seran els mateixos que per al Concurs de Play Back de majors. Els premis es lliuraran en la Gala Juvenil i les persones guanyadores de cada modalitat actuaran en eixe acte. El tallers de SonoLab i Realitat Virtual es van iniciar el 30 d’octubre del 2020 en “Las Naves”. A causa de la nova normativa sanitària, s’ajornen els tallers previstos per a novembre. S’han avisat a diverses falles i se’ls ha dit que seran les primeres a participar, quan es puguen fer les activitats. S’agraïx la col·laboració del personal del centre. Esta setmana es publicaran les bases del torneig d’eSports. Es jugarà els dies 11, 12 i 13 de desembre. Comptarà amb la col·laboració d’Encom Games, S.L.R., Electronic Arts Inc, El Corte Inglés i “Las Naves”. El torneig es jugarà en línia i tindrà un màxim de 128 participants. La inscripció s’ha de realitzar per Secretaria Virtual fins al 7 de desembre del 2020. Els premis constaran de trofeu i estandard per a la falla guanyadora. A més, tenen el patrocini de “El Corte Inglés”. Dotarà els premis per al campió, subcampió i finalistes amb una vídeoconsola, jocs i comandament respectivament. La final serà retransmesa per dos càsters de renom per streaming. Compta amb la producció de “Las Naves” i la delegació de Mitjans de Comunicació. Totes les persones interessades la podran seguir el mateix 13 de desembre a les 12.00 hores per les xarxes socials de JCF. S’està treballant amb una sorpresa per a les persones seguidores dels Influencers que s’espera presentar prompte. Les persones guanyadores de les camisetes del sorteig que es realitzà la setmana passada poden arreplegar-les en la seu de JCF i ja estan avisades. Continuen pendents, pel tema de la Covid-19 les activitats de: les rutes culturals, Scape-Room en el Museu Faller, la Planta Verda i Cultura i Tradicions.

La delegació d’Esports informa que continuen els campionats de pàdel i pilota, encara que s’han avançat els horaris del primer per la normativa de restricció de circulació horària. A causa de les noves mesures sanitàries, s'ajornen els campionats de Futbol, Futbol sala Femení i Futbol 7 Infantil. La resta seguixen en marxa, ja que són esports que es practiquen individualment o en parella. L’única restricció que tenen és que no poden tindre públic. Es va realitzar el Campionat de Bàsquet 3x3, Habilitats i Tir en l’Alqueria del Bàsquet. Participaren 160 esportistes de les categories infantil, juvenil i adults. Hi va haver una exhibició de bàsquet en cadira de rodes del Club Petraher. El campionat va estar patrocinat per Velarte. Les comissions falleres guanyadores en el VIII Campionat de Bàsquet 3X3 foren: la comissió fallera Gayano Lluch (categoria infantil de 8 a 10 anys), comissió fallera poeta Altet – Benicarló (categoria infantil 11-14 anys), comissió fallera Mare de Déu de Lepant de Castellar (categoria de juvenil) i comissió fallera Cuba – Dénia (categoria d’adults). Les persones guanyadores en el V Concurs d’Habilitats i Tir foren: Beatriz Pérez Tordes de la comissió fallera Dr. Peset Aleixandre – en Guillem Ferrer (categoria infantil de la modalitat d’Habilitat i Tir), Enrique Barberá de la comissió fallera Olivereta – Cerdà i Rico (categoria juvenil i adults d’Habilitats), Pablo Massó de la comissió fallera de l’Olivereta – Cerdà i Rico (modalitat de Tir en la categoria de juvenils i adults). En el Campionat de Tenis s’han inscrit 34 persones de totes les categories (infantil, juvenil, adults i dobles). El dissabte 31 d’octubre es va realitzar l’acte de presentació del campionat. Es va fer una exhibició de tenis adaptat de la CV en el poliesportiu del Dr. Lluch. Van assistir les Falleres Majors, el President de JCF i el vicepresident de la Federació. S’hi va firmar el Conveni de Col·laboració entre JCF i la FTCV. Les partides s’iniciaran el 15 de novembre. També ha acabat el termini d’inscripció per al Campionat de Birles. S’han inscrit 29 equips femenins i 59 equips masculins. De moment no s’ha convocat la modalitat infantil, ja que el local no té clar si es podrà realitzar per l’actual normativa sanitària. Les mesures de seguretat, en ser un recinte tancat, fa que sols s’habiliten 6 pistes i que participen 18 jugadors i jugadores. L’11 de novembre s’inicia la modalitat masculina. El 17 de novembre començarà la modalitat femenina. Està oberta la inscripció per al Campionat de Petanca. El termini acaba el 13 de novembre. Es jugarà el 22 de novembre. S’ha canviat el lloc. No serà en el parc de l’Oest sinó en el tram lúdic del riu situat entre el pont de les Flors i el pont de Calatrava. Es vol començar el campionat amb una exhibició de l’esport adaptat Boccia (el practiquen les persones que van en cadira de rodes que tenen paràlisi o lesió cerebral o discapacitat física severa. És molt paregut a la petanca). Les inscripcions per al Campionat de Tenis de Taula es podran realitzar entre el 16 de novembre i el 4 de desembre. Se celebrarà el 13 de desembre en les instal·lacions del Club de Tenis de Taula – CTTMediterrani situades en el polígon de l’aeroport de Manises. Se seguiran totes les mesures de seguretat sanitàries vigents. Sols queda per obrir les inscripcions al Campionat de Frontenis.
La Presidència agraïx el treball que tots i totes fan en les delegacions. En estos moments, vol agrair-ne de manera especial el dos. Per una banda, el realitzat per la delegació d’Infantils perquè havien fet un gran esforç per a posar el marxa el Concurs de Dibuix i que ha hagut d’anul·lar-se en 24 hores. Per una altra part, a la Delegació de Patrimoni que havia preparat tota la programació d’actes per a la celebració del IV aniversari de la Declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial per al 30 de novembre. La Directiva ha decidit traslladar els actes al Palau de Congressos i als dies 11 a 13 de desembre, ja que eixe espai complix les mesures sanitàries per a realitzar els actes allí i no anul·lar-los. Algunes activitats no es podran fer. Enguany el calendari de Festejos no es presentarà per a la seua aprovació en el mes de desembre sinó en el de gener per a tindre més en compte l’evolució de la pandèmia i les mesures sanitàries que s’establixen. Finalment manifesta que és recomanable que les pròximes reunions es realitzen en línia. S’intentarà que la següent Assemblea siga en línia.

Secretaria informa que cada delegació té una carpeta on es posa tota la documentació que hi arriba. Es demana que periòdicament es passe per allí a arreplegar-la, encara que quan és important s'intenta acostar-la a les diferents delegacions.

QUART PUNT – APROVACIÓ, SI ESCAU, DE L’EXPEDIENT Núm. 40-2020

Se sotmet a supervisió l’informe favorable del segon exercici de la comissió fallera B. Gámez – Ángel Villena (núm. 392) creada en l’exercici 2018-19. Es proposa al Ple la seua aprovació definitiva. S’aprova per assentiment.

QUINT PUNT – PRECS I PREGUNTES

Diverses de les persones assistents al Ple realitzen precs i preguntes.
La sessió s’alça a les 21.09 hores de la qual cosa com a Secretària estenc la present acta amb el vistiplau del President.

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte