• Enlace Slider home mascletás (4)

Junta Central Fallera

Resum del Ple de Junta Central Fallera del mes de gener de 2023

Consulta el resum del Ple de Junta Central Fallera del mes de gener de 2023

Acta del Ple de la Junta Central Fallera celebrat el dia 10 de gener del 2023 a les 20.30 hores en la Sala d’Actes de JCF amb la Presidència del Sr. Carlos Enrique Galiana Llorens, com a Secretària General la Sra. Carmen Blasco Lucas, i amb l’assistència de les persones components de JCF relacionades al marge.

PRIMER PUNT - APROVACIÓ, SI ESCAU, DE L’ACTA ANTERIOR

Secretaria informa que en el punt de precs i preguntes de l’acta no s’arreplega correctament que el delegat Vicente Sirera Pérez pertany al sector de la Roqueta – Arrancapins. Se’n farà la correcció. Posteriorment l’acta és aprovada per assentiment.

SEGON PUNT – INFORME DE PRESIDÈNCIA

La Presidència expressa el condol a Patricia Marzá per la defunció del seu pare i a Pilar Barea per la defunció de la seua mare.

Les subvencions de la il·luminació de carrers i de falla ja s’han enviat al BOP. El 17 de gener de 2023 a les 20.00 hores en el Centre Jubiocio es farà una reunió informativa dedicada a eixa temàtica. Estarà present la Cap de secció de subvencions municipals Sonia Morales. Potser que abans d’eixe dia estiguen ja publicades les subvencions. No obstant això, les comissions que tinguen dubtes, és millor que s’esperen la celebració de la reunió abans de presentar-les. S’ha produït un canvi normatiu en totes les subvencions. Ara sols s’avançarà el 75% de les subvencions i posteriorment se’n pagarà el 25%.

El 2 de gener va acabar el termini per a presentar les sol·licituds per a l’ocupació de les vies davant l’àrea de domini públic. En uns dies, s’obrirà el termini perquè els bars puguen sol·licitar permisos per a la instal·lació de xurreries.

En el mes de febrer es farà una nova Assemblea Infantil. Se n’informarà de l’hora.

Les entrades per als actes de les exaltacions es repartiran el 23 i 24 de gener. Enguany es demanarà un donatiu d’un euro per cada entrada destinada a dos ONG (Payasospital triada per la Fallera Major Infantil i Asociación de Familiares de Enfermos de Alzhéimer de Valencia AFAV triada per la fallera Major de València). Una altra novetat és que se simplifica la pujada de les cistelles. Sols en desfilaran la de les festes de Castelló, Alacant i València, i la de les comissions falleres de les Falleres Majors. La resta de les entitats no en pujaran. Estes podran fer un donatiu a les ONG. En algunes poblacions, com per exemple Torrent, ja es va acordar eixa norma fa algun temps.

TERCER PUNT – INFORME DE LES DELEGACIONS

La delegació de Festejos informa que el XXXVII concurs de Playback va finalitzar el 15 de desembre. S’agraïx l'esforç i la implicació dels participants i es felicita les falles guanyadores en les 3 categories. En la categoria individual, va guanyar la comissió fallera Dr. D.Orozco – Bailèn. En la categoria de Grup B, guanyà la comissió fallera F. Climent – Uruguai. En la categoria de grup A, va guanyar la comissió fallera Costa i Borràs – A. d’Aragó. El VII marató de futbolí se celebrarà el dissabte 14 de gener en el casal de la comissió fallera Costa i Borrás – A. d’Aragó (c/Santander, 16). S’hi han inscrit 47 parelles. Els participants hi han d’estar a les 9.30 hores i se'ls obsequiarà amb el menjar. Ja estan les falles avisades. Estava previst celebrar el Concurs de Canut el diumenge 15 de gener, però s'ha traslladat la data al diumenge següent, és a dir al 22 de gener. Serà en el tram 9 del vell llit del Túria. Les persones participants hi han d'estar a les 9.30 hores i ja estan avisades les falles que en participen. S'ha obert el termini d'inscripció per a la “Macrodespertà” desde la secretària virtual. Es tancarà el 24 de gener. Es poden inscriure per comissió fallera 5 persones, més un suplent. Es recorda que cal tindre el títol CRE o el RGCRE en el moment d'apuntar-se. Des de l’11 de gener, els membres de JCF poden apuntar-se en la delegació de Festejos. Ha finalitzat el termini per a la inscripció a la Cavalcada del Ninot. Hi ha un total de 7 comissions falleres inscrites. El 30 de gener serà la data límit per a presentar el projecte. El 13 de febrer serà la reunió per a sortejar l'ordre d'eixida. L’Exaltació de la Fallera Major de València serà el divendres 27 de gener a les 22.00 hores en el Palau de Congressos. L'exaltació de la Fallera Major Infantil de València serà el dissabte 28 de gener a les 17.30 hores en el Palau de Congressos. Els ninots s'entregaran en l'Exposició del Ninot els dies 30 i 31 de gener de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 21.00 hores, en l'emplaçament habitual de la ciutat de les arts i les ciències. Cal recordar que per a baixar el camió és necessari emplenar el paper de l'autorització.

La delegació de Mitjans i Comunicació fa un balanç de les activitats a les quals ha donat cobertura en l’últim mes: les últimes representacions del concurs de Teatre Faller, l’animació fallera en la Marató de València, les finals del concurs de Playback de JCF, actes del Museu Faller i les jornades de l’Associació d’Estudis Fallers, l’acte de lliurament de premis del Concurs de Betlems, la presentació de la indumentària oficial de les Falleres Majors i de les Corts d’Honor, el brindis de Nadal, Expojove, La Central o la cavalcada dels Reis d’Orient. A més, estos últims dies s’ha impulsat amb notes de premsa el llançament de les inscripcions per a participar en la “Macrodespertà”, el taller de falles organitzat per la delegació de Falla, la marató de truc ‘Regne de València’ de les Juntes Locals. L’11 de gener es difondrà la informació de la tretzena edició de la Fira del Col·leccionisme Faller. Per una altra banda, ja s’està treballant en el dispositiu per als actes d’Exaltació de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor, que se celebraran els dies 27 i 28 de gener al Palau de Congressos. S’oferirà als mitjans de comunicació la possibilitat de cobrir l’acte en el mateix Palau. Per a estos, es llançarà la convocatòria de sol·licitud d’acreditacions al llarg d’esta setmana. Per als qui no puguen assistir, es facilitaran: notes de premsa, material gràfic i senyal Pool i reproducció en línia. També es treballa amb el programa de Festejos de les Falles 2023 per a preparar la cobertura de les setmanes grans de la festa.

La delegació d’Infantils informa que el 18 desembre es van atorgar els premis del XLVIII Concurs de Betlems. Participaren un total de 57 comissions, L'acte, celebrat en el Saló Noble del Palau de l'Exposició, va estar presidit per la Fallera Major Infantil de València, Paula Nieto, la seua Cort d'Honor i el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana. El Concurs de Maquetes Infantils ha tingut un gran acolliment enguany. S'han presentat un total de 25 maquetes, les quals es van exposar en la Fira infantil Expojove, en l’estand de JCF. Allí també van mostrar-se les obres premiades del Concurs Infantil de Dibuix celebrat al juny. El 26 de desembre es va publicar l'orde dels premiats. Cal recordar que totes les maquetes tenen premi. Els premis de Maquetes i Dibuix es lliuraran en la Gala Infantil. Es va tancar el termini per a les inscripcions de la Marató de Futbolí el 22 desembre. Se celebrarà el 5 de gener a les 10.00 hores en el casal de la falla Costa i Borràs – A. d’Aragó. Totes les persones participants estan convidades a esmorzar i dinar. Els premis es donaran en la Gala Infantil. S’ha obert el termini d'inscripcions per a la “Macrodespertà” Infantil. Cada comissió podrà inscriure un màxim de quatre components més 2 reserves. Serà el 26 de febrer a les 07.15 hores. El termini d'inscripció serà del 9 al 24 de gener a través del correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., juntament amb la carta de la falla segellada i signada pel president o presidenta de la comissió amb l’autorització del pare, mare, tutor o tutora de la persona menor.

La delegació de Juvenils informa, des del 30 de desembre, lluïx en el Saló de Plens el magnífic mural amb el lema “Tinc la Festa dins del Cor” dissenyat per l'artista Marina Puche i realitzat pels fallers i per les falleres juvenils de les comissions. Per fi els juvenils “Pinten alguna cosa en el món de les falles”. Els participants han deixat el seu nom inscrit en este saló per a sempre. Es dona les gràcies als juvenils i a les seues comissions falleres per participar, als companys de la delegació de Juvenils que s'han implicat en el projecte, a Marina Puche i a Pintures Montó per embarcar se en el projecte. Els dies 14 i 15 de gener tindrà lloc la Marató de Futbolí, en el casal de la comissió fallera Costa i Borràs – A. d'Aragó. Els participants que ho desitgen podran quedar-se a menjar. Les inscripcions han sigut tot un èxit. Hi ha més de 200 persones apuntades. Enguany la “Plantà Verda” es realitzarà a través del projecte “Riqueza Natural” de Cortes de Pallás /Cortes de Pallars. És un projecte de recuperació ecològica, promocionat per la conselleria d'Agricultura, Ajuntament de Cortes de Pallars i EAR (Educació Ambiental en Ruta), Té un límit de 40 participants. Es proposa passar un dia amb les persones jóvens per a la realització de les següents activitats:1) Restauració del medi natural: “Plantà” de Plantons per a la reforestació del medi natural 2) Desbrossament 3) Cavat. Esta setmana s’obrirà la inscripció. L’activitat tindrà lloc el 4 de febrer. Totes les persones que es desitgen inscriure, podran fer-ho fins al 31 de gener del 2023 o fins que s’ocupen les places. De la resta d'activitats s'anirà informant. Es demana que es recorde a les comissions falleres que les delegacions de juvenils remeten el seu correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., per a així poder tindre una línia més directa amb ells.

La delegació d’Esports informa que les inscripcions del I Torneig de Karate continuen en marxa. El termini finalitzarà el 13 de gener i el torneig es realitzarà el 28 de gener, a Xest/Cheste. Hi haurà diverses modalitats i categories, tant en masculí i femení, fins i tot esport adaptat. Està organitzat amb la col·laboració de la Federació de Karate de la Comunitat Valenciana. El 4 de desembre es va celebrar la Marató de València. Les falles guanyadores del concurs d’animació foren: 1) comissió fallera més enèrgica: plaça Pintor Segrelles 2) comissió fallera amb l'animació més original: Enginyer Manuel Soto – França 3) comissió fallera amb més persones animant: Arxiduc Carles – M. Gomis 4) comissió fallera amb més participació de la comissió infantil: Beteró. El 15 de desembre la delegació d’Esports fou convidada a la presentació del Circuit de Carreres Populars organitzada per la Fundació Esportiu Municipal (Ajuntament de València). La celebració de la Volta a Peu de les Falles tindrà lloc el 15 d'octubre. Enguany com a novetat s'incorporarà una classificació general fallera durant tot l'any. El 30 de desembre va ser el partit del València Bàsquet Femení a les 19.00 hores, a la Fonteta. Van assistir les Falleres majors i les seues Corts d’Honor. Van fer el servici d'honor. També van gaudir, de la victòria de l'equip femení, 300 fallers de 75 comissions, els representants de les quals van ser convidats pel València Bàsquet. Queden per finalitzar les lligues de Pilota Valenciana, Pàdel, Tenis, Futbol 7 i Futbol Sala.

La delegació de Cultura informa que han finalitzat els Concursos de Teatre, Declamació i Literari. El 12 de gener es farà lectura dels noms dels nominats i de les nominades per a obtindre els diferents premis en estos concursos. Serà en el Teatre Flumen. A les 19.00 hores es llegiran els de categoria infantil (obres de teatre i apropòsit infantil, declamació infantil i concurs infantil de teatre), i les 20.30 hores es farà la lectura dels majors (obres de teatre, apropòsits i microteatre, declamació juvenil i sènior i concurs de teatre). Es comunica que s’han rectificat les dates de celebració de les dates de la Gala de la Cultura que es van donar en el passat ple de desembre. Ja han sigut anunciades en l'Assemblea de Presidents i Presidentes i en el programa de festejos estan les noves dates. Seran en el Teatre Principal els dies 17 de febrer divendres la Gala major i dissabte 18 de febrer la Gala infantil. Continua el festival de “Balls al “Carrer”. Les pròximes actuacions seran els dies 15, 22 i 29 de gener i 5 i 12 de febrer. Com ja es va comentar, es faran en la plaça de la Reina, a excepció del dia 22 de gener que, per motiu de la processó de Sant Vicent Màrtir, es farà a la plaça de la Mare de Déu. En este exercici, es complix el XXV Aniversari del festival “Balls al Carrer “. Per eixe motiu es té pensat l'organització d’un macrofestival de balls en el qual puguen participar totes les comissions que durant estos anys han ballat. En principi, es volia organitzar per al 19 de febrero, però la coincidència amb la finalitat de setmana de les Gales de la Cultura, fa que s’haja deixat per al 26 de març. Pròximament, s'anunciaran pels canals habituals tots els detalls perquè s’inscriguen les comissions que ho desitgen.

La delegació de Publicacions informa que en el 4 de febrer se celebrarà la XIII edició de la Fira del Col·leccionisme Faller. El Llibre Oficial Faller serà presentat el 10 de febrer, a les 19.30 hores, en el Museu de les Ciències.

La delegació d’Arxiu i Biblioteca informa que el 16 de desembre va celebrar-se la fase final de la VI edició del Concurs Sabuts Fallers. Es va comptar amb la presència de la Fallera Major de València Laura Mengó Hernández. Ella va lliurar els records a les comissions participants i els premis a les comissions guanyadores. La classificació va ser: 1) primer classificat: comissió fallera Duc de Gaeta – Pobla de Farnals 2) segon classificat: comissió fallera plaça de la Reina – Pau – Sant Vicent 3) tercer classificat: comissió fallera Exposició – Misser Mascó. El 18 de desembre es va celebrar la final de la IV edició del Concurs Sabudets fallers. Es va comptar amb l’assistència de la Fallera Major Infantil de València Paula Nieto Medina. Va lliurar els obsequis a totes les comissions finalistes i els premis a les tres primeres comissions classificades. El resultat va ser: 1) primer classificat: comissió fallera plaça de la Reina – Pau – Sant Vicent 2) segon classificat: comissió fallera Duc de Gaeta – Pobla de Farnals 3) tercer classificat: comissió fallera Humanista Mariner – Manuel Simó.

La delegació de Falla informa que ja s'han comunicat a les falles, per secretaria virtual, les diverses activitats. La inscripció per al Curs de Jurats de falla està oberta fins al dia 14 de gener. Enguany, constarà de dues parts: una teòrica el 21 de gener en JCF i una pràctica el 28 de gener. Esta última part serà en els tallers de la Ciutat Fallera. És obligatòria l’assistència els dos dies. La inscripció per al taller de “Com és, què és i com naix un ninot de falla” es podrà fer fins al dia 25 de gener. Es realitzarà en Junta Central Fallera. Tindrà una estructura diferent i un desenrotllament més didàctic, la qual cosa facilitarà la comprensió i la valoració d'un ninot. A cada participant se li donarà un manual d'instruccions i un ninot en suro blanc. El taller es farà en J.C.F. el dia 4 de febrer. La inscripció per al Concurs de Maquetes de Falla i Escenes finalitza el 20 de gener. En principi, es presentaran el 31 de gener en l'Exposició del Ninot, llevat que després de la reunió amb els participants es crega convenient modificar la data de lliurament.

QUART PUNT – INFORMACIÓ I APROVACIÓ SI ESCAU, AL PLE, DE LA PROPOSTA CONJUNTA PER A L’ELECCIÓ I COMPOSICIÓ DEL JURAT PER L’EXPOSICIÓ DEL NINOT I CONCURS DE FALLES 2023

La delegació de falla informa que, després de les reunions mantingudes amb la Interagrupació de falles i diferents federacions de falles, s’ha redactat un document que compta amb el vistiplau de la Junta Central Fallera i els presidents de les agrupacions representats en la Interagrupació Fallera. Per tant, enguany s’ha aconseguit que es puga presentar una única proposta a l’Assemblea de Presidents i Presidentes per a la composició i elecció de jurat de falles i Exposició del Ninot, si el Ple ho aprova. Eixe document ha sigut enviat per Secretaria. Existixen alguns canvis respecte a l’anterior exercici. Els principals en són:

1) Existix una mesa de treball que ha de preparar un llistat de possibles candidats i candidates a jurats de falla que seran triats preferiblement, que no necessàriament, entre els candidats i les candidates que s’hagen inscrit per a exercir de jurats en cadascuna de les opcions.

2) La Mesa de Treball estarà composta pel president de la JCF o persona en la qual delegue, President de la Interagrupació o persona en qui delegue i un representant de la delegació de Falla de JCF el qual informarà de les persones candidates inscrites.

3) El president de JCF seleccionarà el nombre suficient de jurats per a cobrir totes les seccions del llistat preparat per la Mesa de Treball.

4) La designació de la secció de cada jurat es realitzarà per sorteig davant notari.

5) A excepció de la categoría d’Especial i de 1A de les falles grans i infantils, cada jurat es complementarà amb un candidat o candidata dels inscrits que no haja exercit encara de jurat. Serà sortejat davant un notari.

La inscripció per a ser jurat, la composició de jurats, les incompatibilitats, la possibilitat de crear jurats públics i l’obligatorietat de la publicacions dels resultats s’establix com en la normativa de l’any passat. Enguany s’afig una finestra informativa a través de la Secretaria virtual que estarà oberta els dies 15 i 16 de març de 9.00 a 20.00 hores perquè les falles tinguen la possibilitat d’expressar el comportament ètic del jurat que els ha correspost. En el punt de la decisió del jurat, s’inclou que cada membre del jurat entregarà la puntuació individual a la delegació de Falla. També es recomana que primer avaluen l’enginy i gràcia.

Intervé el delegat del sector de Campanar José V. Lahuerta Embuena. Esmenta l’apartat de la proposta en el qual s’esmenta que es triaran preferentment els qui estiguen en les llistes. També pensa que la valoració no cal que es faça per consens sinó per majoria. La Presidència respon que consens vol dir unanimitat. Afig que no té problema, si es preferix, canviar eixa paraula per la de majoria. S’accepta eixe canvi.

Finalment, la proposta és aprovada per la majoria dels membres del Ple.

QUINT PUNT - LECTURA I APROVACIÓ SI ESCAU DE LA CONCESSIÓ DE RECOMPENSES A TITOL PÒSTUM

La Secretaria General, a fi de donar compliment l'article 70, punt 6 del Reglament Faller i presentar en Assemblea General de Presidents per a la seua aprovació, si escau, presenta la relació de fallers i falleres que han faltat i per als quals la seua comissió sol·licita recompensa següent a la qual en eixe moment posseïen.

CIUTAT DE VALÈNCIA
Sol·liciten: Bunyol d´Or amb Fulles de Llorer
(Estan totes i tots en possessió del Bunyol d’Or)
Sr. Jesús Milara Cantalejo (comissió fallera núm. 148 plaça Alfons el Magnànim – Nau – Bonaire)
Sr. José Ángel Moya Sierra (comissió fallera núm. 150 Dr. Manuel Candela – av. del Port)
Sr. José Luis Bilbao Bonillo (comissió fallera núm. 156 Tres Forques – Conca – Pérez Galdos)
Sr. Francisco Javier López Tomás (comissió fallera núm. 218 Ausiàs March – Na Rovella)
Sra. Vicenta Ramos Burgos (comissió fallera núm. 266 Mendizábal)
Sr. Casiano Leal Calvo (comissió fallera núm. 323 Fontcalent – Lebón)
Sol·liciten: Bunyol d’Or i Brillants amb Fulles de Llorer
(Estan totes i tots en possessió del Bunyol d’Or amb Fulles de Llorer)
Sra. Mercedes Quinzá Soler (comissió fallera núm. 047 – Alberic – H.Romeu – Ontinyent – Bon Orde)
Sra. Pilar Ramírez Sebastián (comissió fallera núm. 082 – Olivereta – Cerdá y Rico)
Sr. José Martínez Aguilar (comissió fallera 101 – Carrera Malilla – Enginyer J.Benlloch)
Sr. Jesús Escalada Serrano (comissió fallera 119 av. Burjassot – carretera de Paterna)
Sr. Vicente Sopena Moñino (comissió fallera 120 Molinell – Alboraia)
Sr. Enrique Martínez Ortega (comissió fallera núm. 131 – Iecla – Cardenal Benlloch)
Sra. Esperanza Minguet Gimeno (comissió fallera 147 plaça de la Mare de Déu Lepant)
Sra. Lydia Rosario Estévez Lladró ( comissió fallera 229 A.Molle – G.Gea)
Sra. Elisa Ibáñez Cerrillo (comissió fallera núm. 232 Pius XI – Fontanars dels Alforins)
Sra. M. Ángeles Sanz Esteve (comissió fallera 234 – Escalante – A.Guillem)

POBLES i JUNTES LOCALS
Sol·liciten: bunyol d´Or amb Fulles de Llorer
(Estan totes i tots en possessió del Bunyol d’Or)
Sra. Dina López Ruiz (comissió fallera núm. 002 – Mare de Déu dels Desemparats – Dr. Fleming de Paiporta)
Sr. Vicente Navarro Alós (comissió fallera núm. 004 Vistavella i Adjacents de Picanya)

SISÉ PUNT - PRECS I PREGUNTES

Hi ha diverses intervencions dels membres del Ple.
La sessió s’alça a les 21.22 hores de la qual cosa com a Secretària estenc la present acta amb el vistiplau del President.

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte
Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h