• Enlace Slider home mascletás (2)

Junta Central Fallera

Les Falles com a impuls de la diversitat

Se celebra la 16a edició dels Premis Arco Iris

La Delegació de Participació i Solidaritat i la seua àrea de Diversitat han acollit per primera vegada la presentació dels Premis Arco Iris 2018 a la diversitat sexual. Es tracta d'un guardó promogut pel col·lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, l'objectiu del qual consisteix en estimular el tractament respectuós d'este col·lectiu a través dels monuments fallers. A més, també es pretén fer un reconeixement a les comissions que millor reflecteixen la diversitat sexual mitjançant la gràcia i l'enginy tan característic de les falles. La coordinadora general de Lambda, Fani Boronat, ha ressaltat que la presentació d'este premi en la seu de Junta Central Fallera suposa "un exemple de com la societat valenciana secunda iniciatives en favor de la no discriminació per motiu de sexualitat, gènere o identitat".

A l'acte han assistit el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, i la regidora de Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano. El president de JCF ha destacat la potencialitat de les Falles com a "ferramenta per a la inclusió de qualsevol tipus de diversitat", mentre que Lozano ha remarcat que estos premis són "una oportunitat magnífica per a promoure valors sobre la diversitat en tota la seua amplitud".

Per segon any consecutiu, s'han establert dos premis: un dirigit a les falles principals i un altre a les infantils. Qualsevol monument faller, independentment de la categoria o la secció en què es trobe classificat, pot participar. Les comissions interessades hauran de presentar els projectes a través de la pàgina web del col·lectiu amb la data límit del proper 14 de març.

La comissió premiada en el darrer exercici faller fou l'Associació Cultural Falla Lepanto-Guillem de Castro, del Sector Botànic - La Petxina, en la categoria de falla principal. Per la seua banda, la falla Pere Cabanes - Joan XXIII, es va fer amb el guardó en la categoria infantil per segon any consecutiu.

En esta línia, després de la presentació dels premis s'ha celebrat un debat sobre les falles i la diversitat, en el qual han intervingut representants de diversos col·lectius: Fani Boronat (LAMBDA), Carmen Juan (FESORD), José Manuel Pichell (ONCE), Mª José Pérez (CERMI), la periodista Mónica Antequera i la vicepresidenta de Junta Central Fallera, Montse Catalá. També assistiren a la fila 0 l’artista fallera Marisa Falcó, la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, Chelo Bailén, en representació de la diputació d’Igualtat, Violeta Rull, de la FEAC, així com Rocío Gil i Pere Fuset.

Durant el debat es tractà l’escassetat de notícies sobre temes de diversitat que ocupen les planes dels mitjans de comunicació, i de les Falles com a plataforma de visibilització de la pluralitat social. Marisa Falcó agraí que es feren arribar als artistes fallers eixes inquietuds, ja que a ells i a elles les serveixen d’inspiració per plasmar-les també en els ninots. Per la seua banda, Rocío Gil i Pere Fuset es comprometeren a participar en tot moment en allò relacionat amb la diversitat per potenciar-la.

Fotografies: Armando Romero

  • ARF 2555
  • ARF 2558
  • ARF 2562
  • ARF 2565
  • ARF 2569
  • ARF 2573
  • ARF 2580
  • ARF 2582

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte