• Enlace Slider home mascletás (3)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • Latorre i Sanz tornaran a firmar la Falla Municipal en 2019

Latorre i Sanz tornaran a firmar la Falla Municipal en 2019

Treballaran amb la col·laboració dels valencians Pichiavo

Per tercera vegada en la història de les Falles i per segon any consecutiu el projecte presentat pels artistes fallers José Latorre i Gabriel Sanz ha sigut el seleccionat per plantar la falla gran municipal. Ho faran esta vegada en companyia del duet artístic Pichiavo format pels valencians Juan Antonio Sánchez i Álvaro Hernández.

Latorre (València, 1962) planta falles des de 1981 i des de 2001 fins 2013 va ser el mestre major del Gremi d’Artistes Fallers i president de la Federació d’Artistes Fallers i Fogueres de la Comunitat Valenciana. Des de 1987 el seu treball va associat al de Sanz (Conca, 1959), qui des de molt jove va encetar la seua trajectòria professional al taller dels germans Sánchez i en l’actualitat és secretari de la Cooperativa d’Artistes Fallers. Tots dos han firmat múltiples projectes en Secció Especial i ja varen ser els autors de la falla gran municipal l’any 2008 i l’any passat, quan comptaren amb la col•laborador del dissenyador internacional Okuda San Miguel.

Enguany Latorre i Sanz treballaran amb els valencians Pichiavo, reconeguts per la seua habilitat per a establir relacions entre l’art, l’arquitectura, l’espai, contextos socials i públic amb un enfocament molt atractiu i innovador. Treballen junts des de 2007 creant obres úniques que deconstruïxen i barregen referències filosòfiques i mitològiques de l’art clàssic i el tractament estètic, conceptual i plàstic de l’art contemporani. Han treballat per tot el món i una de les seues darreres obres l’han feta precisament a la Ciutat de l’Artista Faller, amb un gran mural amb què es pot identificar este barri de València des de la Ronda Nord de la ciutat.

El jurat que ha seleccionat la falla gran municipal de l’any vinent l’han integrat: l’expresident de la Falla Convent de Jerusalem–Matemàtic Marzal Santiago Ballester, a proposta de la Federació de Falles de la Secció Especial; Verónica Palomares, llicenciada en història, restauradora i artesana del cartó pedra, en representació de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gràcia; l’artista faller José Luis Ceballos, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, especialitzat en la conservació i restauració de béns culturals i designat com a membre del jurat pel Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València; Salvia Ferrer, artista dissenyadora, promotora de projectes artístics i directora del Festival Intramurs, a proposta del qual ha format part del comité de selecció, i Susana Vilaplana, en representació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana del qual és adjunta a la Direcció. Com a testimonis del procés, amb veu però sense vot, també han estat presents Salvador García, en representació de la Junta Central Fallera (JCF), i el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i president de la JCF, Pere Fuset.

En un procés igual que el realitzat ahir per seleccionar la falla infantil municipal de l’any que ve, les persones responsables de les candidatures presentades per plantar la falla gran de 2019 han pogut explicar els seus projectes i han respost les preguntes dels integrants del jurat. Ho han fet sense necessitat de presentar un esbós, tal i com històricament havia demanat el col•lectiu d’artistes.

L’elecció del projecte ha sigut per unanimitat. Segons Palomares, la falla municipal de 2019 “serà un binomi perfecte gràcies a la conjunció de la tradició artística, les qüestions més clàssiques de la falla, unides a la transgressió en els acabats”. Per la seua part, Ceballos ha afirmat que “el tema de la sàtira el desenvolupen a través d’una obra clàssica. És molt interessant perquè ens recorda els orígens d’este concepte que tenim molt arrelat en la ciutat” i Ballester ha considerat que el projecte “ha aconseguit unificar tot el que és una falla moderna i la interactivitat per a totes les persones que vinguen a vore-la”.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha destacat el “treball molt difícil” que ha tingut el jurat, “que ha instat als equips artístics de les altres candidatures a tornar a presentar els seus projectes en el futur per la seua gran qualitat”. Igualment, ha ressaltat el fet que “artistes valencians amb trajectòria internacional hagen vist en els artistes fallers i les Falles una possibilitat de suma que multiplicarà els beneficis per a la festa i a l’art”. A més, ha recordat que les bases d’este procés de selecció han sigut consensuades per tercer any amb el Gremi d’Artistes Fallers i ha destacat que elements com la sàtira o la utilització de materials sostenibles s’avaluaven molt positivament. A més, ha ressaltat l’increment pressupostari que, després d’anys de congelació, permetrà destinar fins a 205.000 euros per a la falla gran municipal i s’ha mostrat satisfet per un procés que “per tercer any portarà a la Plaça de l’Ajuntament la falla que han triat les entitats falleres i artístiques que han designat el comité seleccionador i que han tractar les falles com el que són, art”.

Pròximament hi haurà un acte específic per a la presentació pública dels projectes seleccionats per a les falles municipals de l’any que ve.

  • 0509-falla-gran-municipal-2019
  • Dcw43wtWsAE0iCj

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte