• Enlace Slider home mascletás (2)

Junta Central Fallera

  • Inici
  • Notícies
  • El Palau de les Arts acull la Festa de les Lletres Falleres

El Palau de les Arts acull la Festa de les Lletres Falleres

Rocío Gil, Fallera Major de València, va estar present al costat de Pere Fuset, Joan Ribó i Xavier Rius, diputat de cultura

La Sala Magistral del Palau dels Arts Reina Sofia de València va acollir el passat divendres 4 de maig la VII edició de la Festa de les Lletres Falleres. A l'esdeveniment va acudir la Fallera Major de València, Rocío Gil, amb el president de Junta Central Fallera, Pere Fuset. També es va comptar amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius i de l'alcalde de València, Joan Ribó, que va expressar la seua consideració de les lletres falleres com "un autèntic vehicle de promoció del valencià".

D'entre els premiats, la Falla Plaça del Forn d'Alzira va ser una de les protagonistes, ja que va obtenir dos dels tretze premis de la nit. Aquests són el Premi Lletres Falleres al llibret més complet i el Premi Ortifus a la Coherència d'un llibret de falla. Aquest porta com a títol "2018 DONES", i ha estat coordinat per Roberto Carlos Ribera.

Per la seua banda, la Falla Plaça de Jesús de València va ser guardonada amb el Premi Mocador al millor assaig en un llibret de falla. Es tracta d'un treball de Rafa Tortosa que porta per títol "Les Falles i la política: entre el valencianisme i el poder. 1ª part (1850-1962) ". També a la capital del Túria, la Falla Malva-rosa-A. Ponz-Cavite va rebre el Premi Ortifus-Portada, amb una obra de Miguel Hache.

Algemesí va ser un altre dels municipis que va rebre guardó en esta edició de la Festa de les Lletres Falleres, en esta ocasió la Falla Víctor Pradera. Es tracta del Premi Enric Soler i Godes, que va recaure en esta comissió per un article de Patricia Moragón titulat "Girls just want to have fun". El reconeixement Emilio Llueca va recaure en la Falla Plaça Rodrigo del Port de Sagunt, gràcies al assaig titulat "La falla digital. Nous models de comunicació amb el públic ", de Jorge Alcaide.

El Premi Malva al millor poema satíric va recaure en la Falla Cambro de Tavernes de la Valldigna, amb la peça "El tio collons" d'Antonio Martínez. No gaire lluny d'allà, la Falla Vilanova de Gandia va obtenir el guardó Portal de Valldigna gràcies a "Poema riuràsmic", de Raúl Navarro. Este en concret és un dels premis nous d’esta edició i reconeix el millor poema líric. També és una novetat el Premi Murta al millor microrelat, que va ser dirigit a la Falla Barri d'Onda de la localitat de Borriana. Berta Hernández va ser l'autora de la peça que va merèixer el guardó, titulada "Pólvora que no fa guerra".

A Xàtiva, la Falla Sant Jordi va rebre el Premi Climent Mata al disseny gràfic de llibrets, en l'apartat de local. El premi autonòmic va anar dirigit a la Falla Sant Francesc, a Oliva. A la localitat de Silla va recaure, per la seua banda, el Premi COMFET al millor contingut infantil, en concret, a la Falla Reis Catòlics. El Premi PLF18 al millor text satíric-breu va ser per M.A. Gascón per un relat que simulava una conversa sobre actualitat fallera entre Sant Pere i Berlanga.

En esta emotiva gala que premia una part molt important del món faller, la seua literatura, el president de les Lletres Falleres, Hugo Morte, va voler agrair la feina feta a totes les persones i entitats que van fer possible la gala. A més, va destacar la importància de "fer territori" en la llengua valenciana i va lloar el fet que este any participaran 500 treballs de 22 municipis de "tot el territori valencià": "Estem molt contents d’aquesta edició, i això ens anima a continuar lluitant”.

Fotografies: Josep V. Zaragoza

  • JVZC7114
  • JVZC7124
  • JVZC7143
  • JVZC7156
  • JVZC7163
  • JVZC7169
  • JVZC7192
  • JVZC7201

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte