• Enlace Slider home mascletás (7)

Junta Central Fallera

Presentació Falles Municipals 2017

La fusta i el cartó seran els materials principals d’unes falles monumentals i singulars pensades per a una cremà amb més flama i menys fum

 

El Saló de Cristall de l'Ajuntament va acollir el 16 de maig la presentació dels projectes de les Falles Municipals gran i infantil 2017, que van realitzar els propis artistes directors de cada un dels dos projectes. La convocatòria d'enguany ha suposat l'inici d'una nova forma d'elecció dels monuments fallers municipals, en la que sengles jurats d'especialistes seleccionen entre els distints projectes i propostes elaborats pels artistes o equips. Per primera vegada, a més, es realitza un acte de presentació dels projectes.

Es tracta d'un procés innovador posat en marxa enguany pel nou executiu local, que substituïx el tradicional concurs d'esbossos. La nova fórmula se centra en la figura de l'artista, i subratlla la qualitat conceptual de les propostes i la seua complexitat. El Saló de Cristall de l'Ajuntament ha acollit este acte, en el que els autors dels projectes han donat a conéixer les claus creatives i tècniques de les seues respectives propostes: l'equip dirigit per l'artista Manolo García, i integrat pels artistes Manolo Algarra, Julio Monterrubio, Manolo Martín Huguet, José Aguilar i Fet d'Encàrrec, que elaboraran la Falla Major. I l'equip compost per Anna Ruiz Sospedra i Giovanni Nardín, que realitzaran la Falla Infantil.

El projecte de l'equip de Manolo García porta per títol “València, Ca la Trava”. Tal com han explicat els artistes, la falla realitzarà una sàtira humorística dels obstacles amb què s’ha enfrontat la ciutat de València durant dècades amb referències a “ tot allò que es va projectar i mai es va executar a causa de les diferents i nombroses traves, i que ara es recupera, s'espolsa, es plantarà i es cremarà”. Els autors han presentat una sèrie de conceptes emparellats amb els que han definit el que per a ells serà la Falla de l'Ajuntament 2017: una falla “icònica i irònica” (de prop de 40 metres d'alt, representarà en clau de sorna l’skyline que la ciutat mai ha tingut); “acompanyada d’una cavalcada de les traves, crítica i mítica” que s’estendrà al llarg d’una plataforma; la torre central serà tota de fusta tractada, i s'il•luminarà de nit, i serà “actual de concepte i tradicional d'execució” i cremarà “amb flama i sense fum”. A més, els autors proposen convertir la plantà en un espectacular acte festiu amb la intenció d’alçar algunes peces al tomb.

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 006
  • 007
  • 008
  • 009
  • 010
  • 011

Per la seua banda, el projecte d'Anna Ruiz Sospedra i Giovanni Nardín, titulat “Descobrir i Redescobrir” es basa en la voluntat d’ “harmonitzar el foment de la lectura i de la fantasia a través d'una lliure interpretació de manera plàstica d'una sèrie de contes i novel·les que ens transporten a eixe altre costat de les coses, i que ens endinsen a mons que no complixen les normes de la lògica que ens envolta”, segons han explicat els seus propis autors.

“Són mons on pot ocórrer de tot, i per a això, protagonitzaran el projecte uns xiquets que estan jugant, dibuixant, somiant animats per la fantasia que uns llibres els han despertat. Així apareixen castells, l'hipogrif, la poderosa guerrera Bradamant, el Nautilus, l'Esclafamuntanyes i un passeig per l'espai entre les llunes de Júpiter! Les mil meravelles del llarg viatge de Marco Polo, les primeres màquines voladores, ciutats flotants…”.

El projecte es compondria d'una estructura-biblioteca de fusta que s'articula en l'espai i es convertix en el lloc de joc d'uns xiquets/es (realitzats en cartó) en els que, avivats per la fantasia activada pels llibres, naixeran a manera de cabell tots aquells personatges, elements o llocs que els han commogut.

  • 001
  • 002

Amb este acte arranquen les Falles 2017, amb la novetat del nou sistema d'elecció dels equips artístics que elaboren els monuments municipals, en el que es valora la complexitat dels elements proposats, la seua originalitat, la qualitat conceptual i molt especialment el seu caràcter satíric, la integració amb l'espai de la plaça i la facilitat d'accés. A més, l'ús de materials naturals que faciliten una cremà neta també serà tingut en compte.

Així, sengles jurats, constituïts per artistes, dissenyadors, professors i experts, proposats per les diferents instàncies del món faller, i artístic, han analitzat els projectes presentats a la convocatòria: 4 per a la Falla Major i 5 per a la Infantil. El jurat de la Falla gran ha estat integrat per Joan S. Blanch, artista faller i dissenyador (proposat per la Federació de Falles amb Enginy i Gràcia); Daniel Salvador, dissenyador i soci del taller faller Imaginar-te Taller Creatiu (proposat per l'Associació Professional de Dissenyadors Valencians); Marta Querol, escriptora, màster en Enginyeria i Gestió de la Qualitat i fallera major de València l'any 1988, (proposta pel Gremi d'Artistes Fallers de València); María Zárraga, doctora en Belles Arts i professora d'Escenografia del Departament d'Escultura de la Universitat Politècnica de València, (proposta pel Cercle de Belles Arts), i Rosa Yagüe Perales, vicedegana de Cultura de la Facultat d'Economia de la Universitat de València i professora del màster de Turisme (proposta per la Universitat de València).

I el jurat de la Falla Infantil ha comptat amb la participació de Sergio Alcanyís Valent, artista faller, il·lustrador, dissenyador i escultor (proposat per la Interagrupació de Falles de València); Paula Pérez i de Lanuza, il·lustradora llicenciada en Belles Arts i màster en Animació (proposta per l'Associació Professional d'Il·lustradors Valencians); Sento Llobell, dibuixant i professor en la Facultat de Belles Arts (proposat pel Gremi d'Artistes Fallers); Mari Carmen Bellver (proposta per l'Institut Universitari d'Innovació Educativa i Creativitat), i Jaume Chornet Roig, professor del Departament d'Escultura de la Facultat de Belles Arts i director de la construcció de les falles de la Universitat Politècnica de València (2013-2016), (proposat per la Universitat Politècnica de València).

Fotos: Armando Romero

Fallas
Junta Central Fallera
Avenida de la Plata 117
46006 Valencia (ESPAÑA)
Teléfono 963 521 730
Horario: 17h a 20h

Junta Central Fallera informa sobre l'ús de les cookies en la seua pàgina web.

Llegir més

Accepte